4 mai 2024
Actualitate La o șuetă, pe Everestul olimpic

 La o șuetă, pe Everestul olimpic

Știu, ca profesor, faptul  că un elev care urcă pe podiumul unei olimpiade naționale este deja o certitudine; care trebuie cultivată, dar  să se și cultive cu atenție. Aplauzele trebuie să pornească, desigur, și către Familia sa, Școală și Profesorul îndrumător. La recenta Olimpiadă Națională de Fizică, ediția a LIII-a, așa cum anunța ziarul nostru, patru băcăuani au urcat pe podium. Printre aceștia se numără  Alexandru-Ștefan Tancău, elev la Colegiul Național ,,Gheorghe Vrănceanu” Bacău, clasa a X-a, care a obținut medalia de argint  oferită de Societatea Română de Fizică – SRF, Alexandru-Ioan Jicu, clasa a VI-a, Școala Gimnazială nr. 10 Bacău, medaliat cu bronz, și  Victor Casian Vâlcea, din aceeași clasă/ școală, Diploma de Onoare a SRF.

 

,,Nu m-am gândit niciodată că o să ajung cel mai bun din județ,  că voi fi premiat și la faza națională”



  ,,Anul acesta”, ne-a spus laconic Alexandru-Ștefan Tancău, ,,am participat pentru prima dată la o olimpiadă de fizică. M-am clasat  pe primul loc la faza județeană și am primit medalia de argint la etapa națională”. Grozavul adolescent Alexandru-Ștefan este un îndrăgostit de știință și de podiumuri: ,,Pe lângă olimpiadă, am mai avut rezultate foarte bune și la concursurile naționale: Zircon (premiul I), Constatin Sălceanu (premiul al II-lea), Phi (premiul I). Am mai participat și la olimpiada de matematică, la cea de chimie (la care m-am calificat și la națională), dar și la diverse concursuri asociate acestor materii”.  Fizica, o iubire tainică, mai veche?… ,,Nu, nu era o materie căreia să-i dedic timpul pentru studiu, la care să-mi doresc să învăț pentru performanță. Sincer, când am intrat în clasa a IX-a nu aveam… afinități cu fizica, dar, la un moment dat, am realizat cât de frumoasă este această disciplină și am început, ușor, ușor, să mă apropii de ea, s-o înțeleg și să lucrez foarte mult după terminarea orelor de curs. Dar nu m-am gândit niciodată că o să ajung cel mai bun din județ, la fizică, sau la faptul că voi fi premiat la faza națională”.

Atmosfera de concurs?… ,,Subiectele de la etapa națională din acest an nu au fost cele mai grele din ultimii ani, după părerea mea, chiar dacă la primul contact cu acestea nu mă mai simțeam așa de pregătit. Olimpiadele sunt frumoase, pentru că poți observa știința din alt unghi, în comparație cu materia care se predă la clasă”.

Bănuiesc faptul că ai o compatibilitate grozavă și cu profesorul îndrumător… ,,Domnul profesor Valentin Gîrțu este un profesor de fizică foarte bun. Își dorește mereu să creeze o legătura bună cu toți elevii la care predă. Dumnealui este cel care mi-a deschis fericit orizonturile către fizică, m-a ajutat s-o  înțeleg. Este un profesor foarte înțelegător, care știe cum să facă o oră interesantă pentru toți elevii. Nu este aspru la note și îți mai acordă a doua șansă atunci când ai greșit”.

Viața nu înseamnă pentru un adolescent doar… fizică… ,,Îmi place să joc șah. Este o pasiune pe care o am de când eram mic. Am obținut și câteva trofee… Sportul este o atracție permanentă.  Cred că n-ar trebui să lipsească din viața fiecăruia dintre noi. Îmi place să cânt, chiar daca nu țintesc spre o  carieră muzicală. Dar vreau să învăț cât de multe pot și în acest domeniu. Când mai am timp, călătoresc în universul informaticii. Sunt pasionat mai mult pe partea de web development și hacking.

Viitorul? Facultatea, țara?… ,,Nu m-am hotărât încă. Tatonez, cu privire la profilul facultății. Țara? Cred că voi merge la studii în străinătate”.

     Vocea magistrului… ,,Ștefan este un adolescent foarte matur, echilibrat. Nu l-am văzut niciodată enervându-se,                   tensionându-se. Are o mare sete de cunoaștere. Simte că este important să cunoști! Este interesat de matematică, fizică și chimie, informatică etc. Am încercat să-i fac plăcută fizica. Toată vara trecută a lucrat la fizică, dar n-a fost prizonierul unui program intensiv centrat doar pe fizică. Acum se află în perioada firească de tatonare, de alegere. Pentru mine, el întruchipează, deopotrivă, responsabilitatea și echilibrul”, spune prof. Valentin Gîrțu.

,,Îmi place să descopăr lumea, să aflu cum funcționează, pentru că fizica este în orice”

        Alexandru-Ioan Jicu, plin de firesc, de vervă, spontan, se simte în universul fizicii ca… acasă…: ,,Încă de pe când eram mic, grație atenției părinților, primind în dar tot felul de seturi cu experimente, mă jucam și… Probabil că atunci a prins viață pasiunea. În clasa a V-a, la Palatul Copiilor, am urmat cursuri de electronică și electrotehnică. În clasa a VI-a, doamna profesoară  Oana Ailenei mi-a propus să merg la olimpiadă. Am participat, împreună cu un alt coleg, la faza județeană, și am obținut premiul I. Colegul meu s-a clasat al doilea”.  

   La faza națională ai obținut medalia de bronz acordată de  Societatea Română de Fizică – SRF. Te așteptai?… ,,Nu mă așteptam, dar mi-am zis: «Fie ce-o fi! Doar e prima mea participare la un concurs importantA fost o atitudine  bună, cred”.

Subiectele concursului?… ,,La proba practică, subiectele au fost relativ ușoare. Aveam experiența unor asemenea probe. Îmi vine ușor să-mi imaginez ipoteze de lucru, de rezolvare. La proba teoretică au fost și subiecte pe care nu doar eu, ci și alți concurenți, am considerat că au fost formulate neclar. Am avut, după această probă, o întâlnire cu autorii subiectelor. Toți concurenții au adus în discuție această problemă a neclarităților. Profesorii care au formulat subiectele ne-au spus că trebuia să fim mai atenți, că scrie acolo… În general, subiectele au fost, ca dificultate, la nivel de olimpiadă”.

Concurența?… ,,A fost o concurență puternică. Elevi din toate județele, foarte bine pregătiți. Am trăit o experiență interesantă”.

   Doamna profesoară?… ,,Este un profesor foarte bun, apropiat de noi. Am lucrat mult în clasă, după ore. Mi-a spus că mă pricep, că sunt pasionat, așa cum i-a spus și colegului meu. Am avut toată susținerea din partea dumneaei”.

    Prietenii, colegii, cum au reacționat după succes?… ,,M-au felicitat, m-au întrebat cum a fost, dar, fiind vacanță, nu ne-am văzut prea mult…”

Hobby-uri?… ,,Sunt preocupat de matematică, de informatică. Mai joc fotbal. Și citesc. De toate, dar mai ales din autori străini și vechi. Literatură cu precădere. Nu am un singur autor preferat. Fac parte din clubul «Oleacă de Bicicliști»”. Merg pe diferite trasee cu bicicleta și, uneori, particip la concursuri de ciclism. Practic și înotul profesionist, la clubul SCM Bacău. Altfel, îmi place să descopăr lumea, să aflu cum funcționează, pentru că fizica este în orice”

Viitorul tău va fi raportat preponderent la fizică?… ,,O, nu neapărat! Dar ar putea să aibă legături cu fizica. Acum, de exemplu, mă gândesc la faptul că voi participa și anul viitor la olimpiada de fizică”. 

      ,,Mereu poți face ceva, dacă-ți dorești cu adevărat!”  

    Victor  Casian Vâlcea, coleg de clasă/ școală cu Alexandru-Ioan Jicu, este la fel de firesc și de spontan ca prietenul său : ,,De când eram mic, jucându-mă, am simțit atracția către tot ce are tangență cu lumea fizicii. Acum înțeleg asta. Apoi, în clasa a VI-a,  la prima oră de fizică, atunci când am auzit care va fi materia de studiat, brusc, am înțeles c-o să-mi placă totul…”

   Este prieten cu modestia: ,,Am obținut premiul al II-lea la faza județeană a olimpiadei. Mă gândeam că vor fi acolo elevi foarte buni și nu speram să fiu premiat. La fel s-a întâmplat și la faza națională, unde am fost onorat cu… Diploma de Onoare.  Dar, deși concurența a fost foarte puternică, la ambele concursuri, am reușit ceva… Au fost surprize plăcute”.

Ai mai participat și la alte concursuri?… ,,În clasa a V-a, la matematică am obținut locul I la olimpiadă, faza pe municipiul Bacău. A fost o experiență interesantă”.

Cum au fost subiectele la faza națională?… ,,La proba experimentală  m-au surprins puțin, dar am înțeles ce trebuia să fac și mi-am dat seama că nu era atât de complicat. La teorie, lucrasem cu doamna profesoară subiecte de acest gen, împreună cu Alexandru. Subiectele nu m-au surprins, dar n-au fost simple. Au depășit cu mult nivelul de la clasă”.

Concurenții?… ,,Unii nu erau la prima lor olimpiadă națională. Aveau experiență și asta a contat. A fost o concurență foarte mare”.

Doamna profesoară?… ,,Ne tratează egal pe toți, are pasiune, pricepere. E foarte bună”.

Prietenii, colegii?… ,,Bucuroși. Am simțit că sunt lângă mine”.

Datorezi cuiva aceste aplauze?… ,,Desigur. Părinților, doamnei

 profesoare, colegilor”.

Hobby-uri?… ,,Citesc mai ales cărți de ficțiune; autori străini și români. Joc fotbal, merg în excursii cu familia”. 

Fizica îți va influența viitorul?…  ,,Poate că da. Voi mai participa la olimpiade de fizică.  Visez să fiu inginer sau poate că și savant. Îl prețuiesc mult pe Stephen Hawking.  Vreau să descopăr ceva nou.  Mereu poți face ceva, dacă-ți dorești cu adevărat!” 

    Magistrul amândurora, prof. Oana Ailenei: ,,Sunt doi copii foarte inteligenți, muncitori, cu aplecare către partea reală. Niște copii deosebiți, extraordinari! Este o onoare să le fiu profesor îndrumător”.

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri