26 aprilie 2024
ContrasensLa ce ne trebuie școală?!

La ce ne trebuie școală?!

Sunt pline rețelele sociale de bocetele adolescenților care se plâng că nu înțeleg la ce le trebuie atâta școală și că încă nu au întâlnit ocazia în care să aplice în viață de zi cu zi o ecuație de gradul doi.

Adevărul este că, în ziua de astăzi, n-ai nevoie de școală prea multă; e suficient să înveți la 3-4 materii că să treci Bacul, intri la facultate prin concurs de dosare și ieși absolvent de studii superioare fără să știi aproape nimic. Un post bun se găsește pentru tine dacă ai o oareșce activitate politică, pentru că în zona asta iar nu-ți trebuie carte, ci doar voce ca să strigi la mitinguri și o coloana vertebrală cât mai flexibilă.

Cu oarecare noroc, ajungi într-o funcție importantă și începi să iei decizii care afectează sute, mii, zeci de mii de oameni. Acum să nu credem că noi suntem mai cu moț și doar la noi se întâmplă; acum câteva zile, șeful departamentului japonez care se ocupă cu criminalitatea informatică a recunoscut că nu a deschis un computer niciodată în ultimii 20 de ani. Revenind la discuție, ce concluzie tragem? Că există o criză fundamentală în societate – nu neapărat în cea românească – pentru că, pe fondul unei crize a educației, se clădește criza politică și economică a lumii.

Credeți că sunt vorbe mari? Cea mai mare problema a unei societăți nu este nici faptul că se află într-o criză economică, nici într-o criză politică; societatea suferă cel mai mult când se află în criză de inteligență. Iar inteligența nu crește în copaci ca să fie culeasă, inteligența se cultivă prin educație. Când respingi educația și te mulțumești cu un pospai de cultură pop – clișee impuse de propagandă pentru controlul minților – nu poți avea pretenția că ajungi să cunoști lumea.

Lumea funcționează după alte reguli. Nu e ca într-un film de la Hollywood, unde se luptă cei buni cu cei răi și înving primii. S-ar putea ca aia care înving și-i eliberează pe cei oprimați să o facă doar pentru că au nevoie de resursele lor și de mână de lucru ieftină. Cei eliberați se bucură că au scăpat de un dictator, că au liber la blugi și gumă de mestecat și nu mai sunt atenți cum li se evaporă petrolul, gazele, pădurile și mai plătesc și apă chioară companiilor străine…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri