17 mai 2024
CulturăIoan Burlacu, acasă la Constantin Brâncuşi

Artişti băcăuani, pe simezele naţionale

Ioan Burlacu, acasă la Constantin Brâncuşi

După o vară prelungită, când artiştii au colindat lumea sau au fost invitaţi în tabere de creaţie, a venit vremea ca rezultatul muncii şi creaţiei lor, să fie oferite publicului, în expoziţiile din galeriile locale sau din diferite localităţi din ţară.

Printre artiştii băcăuani invitaţi să participe la expoziţii organizate în muzee şi galerii de prestigiu din România, l-am ales astăzi pe profesorul Ioan Burlacu, pictor, sculptor, grafician, iar în ultimii ani face colaj, instalaţie, obiect. Cunoscut în ţară ca un artist complex, care a excelat în pictură, mai ales în peisaj, după care a intrat curajos în arta modernă, este astăzi invitat de marile galerii şi muzee din ţară şi străinătate. Are un bogat „palmares artistic: şase expoziţii personale în Bacău, peste 30 de participări la expoziţii de grup în ţară şi la peste 10 în străinătate. Lucrări semnate de Ioan Burlacu se găsesc în colecţiile marilor muzee din România, cât şi din străinătate, semn al rodniciei creaţiei, talentului, vivacităţii şi diversităţii operelor care l-au consacrat definitiv.

————————



Doar un pictor 

Lucrez cu mâinile în materii

trag linii în adânc

sunt doar un pictor

 

dar câteodată când se termină

pânza

şi culorile afundului

iar apa mării pare untdelemn

iau cuvintele şi gravez

doar cu simple gânduri

toată materia

  Ioan Burlacu

————————————

De curând a venit de la Tg. Jiu, unde a participat la expoziţia „Imperceptibil, de la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi, expunând alături de alţi doi artişti plastici consacraţi, Mirela Anura şi Ion Isăilă. Vernisajul a avut loc pe 5 octombrie, în prezenţa unui numeros public, curatorul expoziţiei fiind Vasile Fuiorea, un alt artist cunoscut, preşedinte al Filialei Târgu Jiu a UAP.

Vernisajul Expoziţiei de la Tg. Jiu

Puterea inovativă, marca Ioan Burlacu 

Invitat special, Ioan Burlacu participă pentru prima dată la Tg. Jiu, la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, unde a expus 44 de lucrări, cât pentru o „personală”: obiect, instalaţie, sculptură, colaj, panotate pe cele două etaje ale muzeului. Artistul băcăuan s-a bucurat de un frumos succes, dovadă prezentările şi aprecierile organizatorilor, criticilor de artă, ale publicului şi presei locale. „Trei artiști plastici formați și afirmați încă din perioada anilor ’80, cunoscuți printr-o prodigioasă activitate artistică în țară dar și în afară, trei artiști care au ajuns la formule proprii pornind de pe poziții și demersuri plastice diferite, având ca numitor comun puterea inovativă de a găsi o cale proprie, neostentativă marcată de acuratețe, si simplitate, completate, la vernisaj de intervenţia curatorului expoziţiei, artistul Vasile Fuiorea: Câteva lucruri, câteva impresii pe care le-am simțit vis a vis de opera dlui Ioan Burlacu. M-a frapat felul în care combină, cu o naturalețe ieșită din comun, această acumulare, acest credit oferit obiectului gata găsit […], obiecte găsite în natură, la care artistul sau harul artistic le află asocierile, le asamblează și cu alte elemente, învestindu-le cu semnificații artistice.”

De altfel, anul 2023 a fost un an plin, bogat pentru artistul, profesorul şi poetul Ioan Burlacu. A mai expus la „Saloanele Moldovei”- Chișinău – Bacău, la „O.R.I.E.N.T.- Muzeul de Artă Cluj, M.A.C. Sângeorz Băi, Tescani 47, Teatrul „G. Bacovia” Bacău: „La Tescani, artişti băcăuani”, AAmA- Spazio Tiziano Zalli, Lodi – Italia; „De( spre) colaj, Reconfigurări – Galeria Karo Bacău, „Artişti băcăuani în colecția Muzeului de Artă Bacău”- Galeriile Alfa, „Peisajul, între figurativ şi abstract”- Galeriile Alfa, „Anuala UAP Bacău.

 „M-am simţit onorat de această invitaţie, mai ales la acest muzeu care poartă numele marelui nostru artist Constantin Brâncuşi. A fost o expoziţie de mare anvergură şi calitate. Întâlnirea cu artiştii, cu publicul, din această parte de ţară, m-a impresionat. Am expus la Tg.Jiu răspunzând invitației a doi artiști importanți și pentru că …la distanță poți verifica mai real cum se percep lucrările tale”, ne-a spus artristul Ioan Burlacu, la revenirea acasă, după o experienţă, care se adaugă unei cariere artistice prodigioase.

  * * *

Ioan Burlacu este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția desen, promoția 1978, membru titular al U.A.P., are şase expoziții personale în Bacău, expoziții de grup în București (6), Suceava, Baia Mare, Chișinău, Iași, Reșița, Buzău, Bistrița etc., a expus în Albania, Rusia, Elveția, Spania, Cehia, Finlanda, Franța etc.

Foto: Arhiva autorului

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri