3 mai 2024
EconomieInvestitiile imobiliare merg cu frâna trasa

Investitiile imobiliare merg cu frâna trasa

Bacaul se afla in topul celor mai mari investitii imobiliare din România, cu Hello Shopping Park, care a costat 60 de milioane de euro. Desi gazduieste cele mai vestite nume ale comertului din România, Hello Shopping Park nu poate sa isi acopere cheltuielile, astfel ca a intrat in insolventa. Nici investitorii locali din imobiliare nu o duc prea bine si inca resimt criza economica. Sperante de revenire insa exista.

Bacaul se afla in topul oraselor in care s-au realizat unele dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România. Un top al primelor 27 de astfel de mari investitii include si Hello Shopping Park (locul 16), unde functioneaza hypermarketul Real (viitor Auchan), precum si alti mari retaileri de calibru national. Performantele slabe ale multora dintre aceste proiecte indica insa faptul ca dezvoltatorii s-au grabit când s-au extins în unele orase de provincie, iar un exemplu exista chiar la Bacau.

Insolventa de la Bacau

Firma care a dezvoltat Hello Shopping Park Bacau, societatea Bel Rom Cinci SRL, a cerut intrarea in insolventa, printr-un dosar inregistrat in luna iulie 2013 la Tribunalul Bucuresti. Hello Shopping Park a fost inaugurat pe 8 octombrie 2008, fiind primul parc de retail dezvoltat in orasul Bacau, cu o valoare a investitiei de 60 milioane de euro. Parcul se intinde pe o suprafata de 105.000 mp, din care 51.170 mp suprafata construita si o parcare cu 1.033 locuri. A inglobat si galeria Promenada Mall Bacau, considerat al doilea mall din oras, dupa Arena Mall.



Parcul de la Bacau, alaturi de cel din Focsani, pentru care BelRom Cinci a cerut de asemenea insolventa, generau venituri anuale de 7-8 milioane euro, care insa nu au mai acoperit cheltuielile.

Grupul belgian BelRom, care a intrat pe piata româneasca în urma cu opt ani, anunta la inceputul anului 2013 planuri de investitii pentru complexul comercial Hello Shoping Park din Bacau. In principal, era vorba despre modificarea proiectului, dupa ce grupul francez Auchan a preluat hipermarketul Real. Suprafața acestui magazin ar urma sa fie extinsa la 15.000 mp, de la 9.000. In prezent, Auchan face la Bacau angajari de personal suplimentar, in vederea deschiderii de anul acesta.

Constructorii locali: scapa cine poate

Investitiile imobiliare din Bacau se pot referi insa si la constructorii locali, dintre care unii au succes pe aceasta piata, in ciuda crizei economice care se lasa foarte greu plecata de la noi. In oras, santiere pot fi vazute in multe locuri: se ridica imobile de locuinte, cum ar fi cel de la Podul Serbanesti sau din zona Nicolae Titulescu / Razboieni, iar prin multe alte locuri se ridica locuinte individuale. Aparentele, insa, mai si inseala, iar jucatorii de pe piata imobiliara se plâng mai ales de blocajele financiare, dupa cum declara pentru “Desteptarea” Viorel Rusu, administratorul celei mai importante firme de constructii din Bacau, Conextrust.

“Piata isi va reveni dupa anul 2017. Criza este sanitarul economiei si tot ce este putred se curata in aceasta perioada. Constructorii au dificultati pentru ca de la stat nu se incaseaza banii cuveniti pentru lucrarile efectuate. Oferta din partea constructorilor exista, dar cererea este inca foarte redusa. Nici nu e de mirare, fiindca atâta vreme cât omul nu are inca siguranta locului de munca, iar bancile nu dau credite tot din acest motiv, el nu isi permite o locuinta.”
Viorel Rusu, administratorul Conextrust.

Un pic de optimism

Lucrurile se vad nuantat si mai optimist din punctul de vedere al lui Florin Popovici, administratorul societatii imobiliare Apollon Bacau si vicepresedinte pe tara al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare. “Dupa o perioada lunga de scadere, se simte o revigorare a pietei, inclusiv in zona dezvoltatorilor imobiliari. Se construieste mai ales in zona de nord a Bacaului, iar pe lânga dezvoltatorul Tiago, deja traditional partener al nostru si statornic in piata bacauana, lânga Insula de Agrement va incepe ridicarea unui nou imobil PA4 si societatea Urban Building”, spune Florin Popovici, administratorul societatii Apollon.

Alti agenti imobiliari acuza insa faptul ca lumea nu are resursele necesare pentru achizitii de locuinte. “In Bacau se face prea mult comert si aproape nimeni nu mai produce nimic. Se mai construieste câte ceva, precum blocurile de pe Vadul Bistritei, lânga podul Serbanesti, pe strada Prieteniei, pe Neagoe Voda, Nicolae Titulescu, dar apartamentele se vând greu. Case nu se ridica prea multe deodata, ci doar in masura in care se si vând”, spune un agent imobiliar.

Un barometru al dinamicii constructiilor sunt si autorizatiile emise, inca in numar foarte redus fata de anii de pâna la inceputul crizei. Si numarul locuintelor terminate si in care oamenii s-au mutat in 2013 a fost mai mic decât in 2012. O opinie mai optimista o are totusi Comisia Nationala de Prognoza, care este de parere ca anul 2014 va aduce o crestere de 6% a pietei constructiilor, fata de 2013, cea mai mare crestere annuala estimata pentru perioada 2012-2017.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri