14 mai 2024
ContrasensÎntrăm în război?

Întrăm în război?

Dinspre SUA se aud tot mai des apropouri subtile cum că trupele americane plus cele poloneze și românești vor intra în Ucraina să-i “bată” pe ruși. Colonelul Douglas MacGregor, unul dintre militarii SUA care a vorbit cel mai pertinent până acum despre conflictul din Ucraina, a spus, într-un interviu de acum o săptămâna că Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden, ar fi amenințat cu intervenția militară dacă Rusia escaladeaza conflictul. Este vorba despre preconizată ofensivă de iarnă pe care rușii o pregătesc pentru perioada în care pământul va îngheța permițând trecerea tancurilor.

“[Sullivan] a sugerat că sunt  90.000 de soldați în Polonia și România și că,  dacă Rusia ar escalada, probabil – la scara în care credem că rușii vor escalada –  noi [SUA] am putea fi pregătiți să intervenim. Și am sări cu 40.000 de soldați americani, 30.000 de soldați polonezi și 20.000 de români. Sullivan a spus clar că suntem în măsură să intervenim”, a declarat MacGregor.

Contextul este dat de situația de după retragerea rusească din Herson. Rusia a emis mai multe mesaje prin care solicita negocieri. Unele discuții au și avut loc (cele de la Istanbul dintre directorul CIA, Bill Burns și directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin. Rusia a transmis pretențiile sale, dar ucrainenii, susținuți de SUA, refuză, în continuare ideea de negociere cu Rusia, considerând, probabil, că solicitarea Moscovei este un semn de slăbiciune.

Probabil ați văzut și la televiziunile noastre că există comentatori care susțin acest lucru și, mai mult, că situația din Rusia este critică, poporul este gata să se revolte și așa mai departe. Într-adevăr, în Rusia populația nu este deloc mulțumită de război. Dar nemulțumirea vizează ritmul lent al operațiunilor și faptul că Rusia se poartă cu mănuși, neraspunzând valului de provocări ucrainenene și NATO – de la distrugerea Nord Stream, la atacul Podului Crimeei și, de curând, la execuția a cel puțin zece prizonieri ruși de către soldații ucraineni.

Presiunea publică în Rusia este ca țara să apese pe accelerație și să învingă cât mai repede Ucraina, fără oferte de negociere, fără armistiții, fără nici un fel de pas înapoi. De cealaltă parte, americanii au opțiuni limitate: au creat o forță militaro-politică în Ucraina pe care acum nu o mai pot manevra. Chiar dacă ar putea să-l convingă pe Zelensky să negocieze, forțele militare din nucleul dur al regimentelor naționaliste nu l-ar lăsa. Rezultatul este că doar o victorie a uneia dintre părți pe câmpul de lupta ar rezolva situația această. Iar Ucraina nu mai are suficientă energie pentru a lupta singură, ceea ce ar putea determina Washingtonul să pornească propria operațiune militară specială, în afara NATO, doar cu Polonia și România. Punct în care țara noastră va deveni țintă militară legitimă fără să determine aplicarea Articolului 5, întrucât România ar fi atacat Rusia, nu invers.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri