26 aprilie 2024
ActualitateÎn instanță pentru salarii: Nemulțumiri la Evidența Populației

În instanță pentru salarii: Nemulțumiri la Evidența Populației

Angajații Direcției de Evidență a Persoanelor, aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ), sunt nemulțumiți de nivelul actual al veniturilor.

Aceștia arată că, în 2018, CJ Bacău, prin adresa 5132, a transmis Direcției Județene de Evidență a Persoanelor (DJEP) noile propuneri pentru salariile de bază spre a fi supuse consultării, iar direcția a comunicat faptul că angajații „nu achiesează la propunerile transmise prin adresa mai sus referită.”

Pe scurt, Legea 153 le-a mărit salariile, grila CJ Bacău le- micșorat.



Astfel, în iulie 2017, angajații au fost reîncadrați pe noile funcții prevăzute de Legea 153 și a fost stabilită o nouă ierarhizare a funcțiilor, precum și salariile de bază, eliminându-se discrepanțele anterioare.

În martie 2018, CJ Bacău a stabilit alte salarii prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în HCJ 74, Anexa 2, cu salariul minim brut pe țară. Rezultatul? Salarii mai mici pentru unele funcții din nomenclatorul direcției.

Cei 17 angajați afectați de aplicarea Anexei 2 consideră că prin stabilirea noilor coeficienți le-a fost cauzată „o vătămare” și le-a fost lezat „dreptul de a încasa aceleași venituri salariale stabilite în mod legal la data de 1 iulie 2017 tot de Consiliul Județean la propunerea ordonatorului principal de credite”.

Prin urmare, având în vedere „principiului dreptului câștigat” și existența unui prejudiciu, au făcut plângere prealabilă la Consiliul Județean prin care cer revocarea HCJ 74 din 26 martie, Anexa 2, cea care cuprinde coeficienții.

În plângere, în afară de prezentarea situației și raportarea la lege, se mai face referire la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la jurisprudența Curții Europene și la principiul nediscriminării, în sensul că la situații egale trebuie să se aplice tratament egal.
„S-a aplicat un tratament diferențiat, nefiind respectat principiul ierarhizării atât pe verticală, cât și pe orizontală, stabilit deja prin hotărârea CJ anterioară”, acuză angajații direcției, în plângere, adăugând că „micșorarea coeficienților s-a făcut haotic.” Trebuia să fie consultați specialiștii MAI sau să se facă un studiu de impact financiar.

Salariile consilierilor și inspectorilor din DJEP Bacău au scăzut cu sume cuprinse între 222 de lei și 968 de lei. Șeful de serviciu a pierdut și mai mult: 1.223 lei/lună.

Consilierii județeni au avut pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 18 mai, un proiect privind respingerea plângerii prealabile a salariaților DJEP Bacău, proiect pe care l-au aprobat în unanimitate.

Următorul pas al angajaților va fi depunerea plângerii în instanța de contencios administrativ.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri