26 aprilie 2024
EvenimentIncrederea este cheia care deschide portile Oituzului. Vocea de bas a primarului...

Increderea este cheia care deschide portile Oituzului. Vocea de bas a primarului Ion Osolos

Unul dintre cei mai longevivi primari din judetul Bacau este si Ion Osolos, ales de cetatenii din Oituz inca din 2000, dupa un stagiu de patru ani ca viceprimar, dar si ca presedinte, 18 ani, al Cooperatiei din comuna. “Sunt nascut si crescut in comuna, toata viata am lucrat cu oamenii, m-am identificat cu ei, cu viata si activitatea lor.

In anii din urma, de când lucrez in administratie, am avut câteva impliniri, realizari si, probabil, oamenii au incredere in mine. Increderea este cea mai importanta legatura dintre primar si cetateni. Votul este cel care arata cel mai bine acest lucru. Si as mai adauga ceva, este foarte importanta echipa, oamenii cu care lucrezi”, spune Ion Solos, raspunzând la intrebarea de ce a fost ales patru mandate in fruntea comunei.

Actualul primar nu s-a lansat in promisiuni fara acoperire, ceea ce a spus in campanile de alegeri a devenit agenda de lucru. Imediat dupa ce a fost ales primar, a trecut la modernizarea iluminatului public si extinderea lui in cele sase sate ale comunei, asezate pe o lungime de 26 de kilometri, mai ales ca in unele iluminatul public era inexistent. “Poate parea o lucrare minora, insa pentru noi, pentru localnici este foarte importanta si utila”, mai spune Ion Solos.



Apa, gaze si canalizare – conditii ca in Vest

Un alt obiectiv a fost modernizarea si dotarea institutiilor de invatamânt din comuna, inlocuirea mobilierului vechi, igienizari, reparatii, iar la scolile nr. 1 si 2 din Oituz a fost introdus gazul metan pentru incalzire.

“Tot ce am facut am avut ca baza cerintele oamenilor, eu ma intâlnesc des cu ei, merg prin sate, particip la activitati culturale si, la una din aceste intruniri, cetatenii din satul Calcâi ne-au cerut sa construim un pod peste râul Oituz, deoarece, la fiecare ploaie mai mare, podetul crea mari probleme, iar la inundatiile din 2005 a fost distrus in totalitate. Impreuna am construit un pod nou, lumea este in siguranta, la fel si gospodariile”, continua interlocutorul nostru sirul de realizari pentru comuna. Dar, poate una dintre cele mai importante investitii a fost alimentarea cu gaze naturale a satelor Ferastrau, Oituz si a zonei Peste Vale, urmeaza extinderea in Marginea si Calcâi, in prima faza, dupa care va fi analizata oportunitatea introducerii in Hârja si Poiana Sarata.

ispravi primar oituz 2 vedere comuna

Intrarea in UE, circulatia libera a persoanelor, permanenta comparatie cu situatia din alte tari, pe unde lucreaza peste 1000 de oituzeni (comuna are 8000 de locuitori), a facut ca stategia aministratiei locale sa se redimensioneze, astfel ca au fost demarate lucrarile de alimentare cu apa potabila, realizate acum pe mai bine de 20 de kilometri. Cum posibilitatile bugetului local sunt limitate, aceasta lucrare a fost realizata cu bani europeni, la Ordonanta 7, cu peste un milion de euro. Un efort financiar considerabil a fost indreptat catre instalatia de canalizare, lucrare finalizata pe 12 kilometri, iar in acest an se preconizeaza si incheierea investitiei la Statia de epurare a apelor reziduale, lucrare finantata de la bugetul local, insa cu mari sperante ca ea sa fie terminata cu bani de la CJ, Guvern si UE.

Drumurile toate

O dorinta mai vechea a oituzenilor a fost modernizarea DJ 11, Oituz – Tg. Ocna, care leaga comuna si de Pârgaresti, drum asfaltat cu fonduri de la Consiliul Judetean, pe o lungime de opt kilometri. Este o lucrare de arta, a fost foarte dificil de realizat, insa acum s-a redus considerabil distanta dintre cele doua localitati, nemaifiind nevoie sa se ocoleasca prin Onesti. Pentru a reduce cheltuielile de intretinere a drumurilor comunale, CL a aprobat achizitionarea unui buldoexcavator, a unui tractor, cât si inchirierea, de la Directia Silvica, a unui concasor, astfel ca, pe timpul verii, este prelucrata piatra de râu care este folosita la intarirea drumurilor, pentru o circulatie mai buna in toate satele. “Va vorbeam de modernizarea scolilor, sunt acum finalizate cele doua grupuri sociale moderne, la cele doua scoli si la gradinite. Ma bucur ca am reusit acest lucru, astfel ca elevii au conditii igienico-sanitare mult mai bune”, continua Ion Osolos.

Consiliul Local are mereu in atentie sprijinirea scolilor pentru a se desfasura un invatamânr bun, de calitate, completat de activitati culturale si educative in caminele culturale, cum este cel din Oituz, modernizat anul trecut si dotat corespunzator. Oituzul are vechi traditii culturale, sunt, in scoli mai multe formatii artisitice, cu participari importante la concursuri din judet si din tara. Dar poate multa lume nu stie, in Oituz functioneaza cel mai vechi cor mixt taranesc din toata Moldova, anul trecut a implinit 110 ani de la infiintare, in care au activat si activeaza tarani si intelectuali din comuna, ortodocsi si catolici, deopotriva, inclusiv primarul Osolos, care cânta inca de când era flacau.

Turismul aduce bani in comuna

Oameni gospodari, vestiti crescatori de animale, multi dintre ei fiind lucratori forestieri, buni constructori, cioplitori in piatra, mesteri in prelucrarea lemnului, iar femeile sunt vestite in prelucrarea lânii, pastratoare a traditiilor si obiceiurilor populare, tesatoare de covoare, cergi, carpete, toate in culori naturale, cusatorese de costume populare, mai ales ii. De sarbatori, in toate satele sunt expuse podoabe din zestrea artistica si folclorica a comunei, o bogatie de culori, frumusete si talent. Surprinzator, in Oituz sunt si mari cultivatori de flori, cei patru frati Sandru devenind vestiti in toata tara, pentru diversitatea coloristica si a soiurilor oferite celor iubitori de frumos.

ispravi primar oituz - primaria

L-am intrebat pe cel care conduce destinele comunei Oituz de aproape 20 de ani care este brandul localitatii, pentru ce ar trebui sa vina oamenii in sat, in comuna? Turismul, monumetele istorice si de cult, Memoria Oituzului, a fost raspunsul. Aici, la Oituz, au avut loc mai multe batalii ale aramtei române in Primul Razboi Mondial, locurile sunt marcate de monumente, cum sunt Cimitirul international, cel al Cavaleriei din Oituz sau de la Poiana Sarata. Deputatul Viorel Hrebenciuc a promis ca in 2014 va incepe construirea unui Mausoleu in satul Oituz, dar si autostrada Bacau – Brasov.

“Fiind o localitate de tranzitie dintre judetele Bacau si Harghita, aici s-au construit mai multe pensiuni, zona este foarte frumoasa, defileul Oituz ofera nenumarate posibilitati de excursii, drumetii, vizitarea unor monumente istorice, de aceea turismul poate deveni o sursa importanta de venituri pentru locuitori si pentru bugetul comunei”, ne spune la despartire primarul comunei Oituz, Ion Osolos, adaugând invitatia de a veni la Oituz in excursie, pentru un sejur sau o vacanta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri