18 mai 2024
HomeCulturăÎncepe Festivalul de Teatru Bacău Fest Monodrame 2022

Teatrul Municipal „Bacovia”

Începe Festivalul de Teatru Bacău Fest Monodrame 2022

În perioada 17-23 octombrie, Bacăul și Teatrul Municipal Bacovia sunt gazda celui mai important festival de teatru din județul nostru și unicul din țară care are în centrul atenției actorul singur în scenă, în lumina reflectoarelor. Festivalul revine pe scenă după doi ani de întrerupere, când evenimentele s-au ținut doar în format online.

Este un bun prilej pentru băcăuani să vadă spectacole de teatru variate, atât în concurs, cu acces gratuit, cât și extraordinare, nume importante ale scenei românești urmând să evolueze pe scena teatrului băcăuan. Printre acestea se află Claudiu Bleonț, Răzvan Vasilescu, Dan Badea, Florin Piersic Jr.



Tabloul evenimentului este completat de o serie de concerte care vor avea loc în aer liber, în Piața Tricolorului, tot cu titlu gratuit. 

„Rostul unui festival început de circa o jumătate de secol se dovedește și în acest an pe scenele festivalului născut și crescut de Teatrul Bacovia. Cea dintâi dovadă sunt cei care și-au manifestat interesul participării la secțiunile concurențiale, din peste 40 de propuneri de spectacol urmând să poată fi urmăriți 7 actori din Bulgaria, Spania și, desigur, România.

Axul acestui festival este actorul care, singur în fața spectatorilor, încearcă să îi convingă pe aceștia că numai așa, împreună, nu există singurătate, iar comunicarea poate circula eficient dacă se construiește pe soclul valorii”, explică Doru Mareș, critic de teatru, secretar literar al Teatrului Bacovia.

În cadrul concursului, spectatorii îi vor putea urmări pe actori performând pe scena Teatrului Bacovia, dar și la Teatrul de Vară, intrarea fiind liberă.

Spectacolele actorilor din concurs au loc zilnic, începând cu 18 octombrie și până pe 23 octombrie, chiar în ultima zi de festival.

Un juriu cu nume sonore

În acest an, vor asigura jurizarea spectacolelor din concurs actorul și profesorul Adrian Titieni,  cunoscut pentru numeroasele roluri de teatru și film, criticul de teatru Alina Epîngeac și actorul și regizorul Alex Bogdan, el însuși fost câștigător al Galei Star.

„Consider inspirat, binevenit și aproape necesar acest festival de monodrame,  genul ca atare reprezentând o mare provocare pentru orice actor, punându-l în condiția de a-și certifica măsura valorii. Monodrama nepracticată suficient de mult ca gen teatral la noi în tară, iată, își poate găsi locul la Teatrul “Bacovia” din Bacău, cu fiecare ediție a acestui festival”, a declarat Adrian Titieni.

„Aveam 26 de ani când câștigam marele trofeu la Gala Star Bacău. Au trecut 10 ani de atunci, dar parcă simt și acum emoțiile pe care le aveam pe scenă pentru că în juriu era Irina Petrescu. În naivitatea vârstei, am dat tot ce am avut mai bun și am câștigat. La 10 ani distanță, mă întorc la Bacău ca membru al juriului. Este un rol nou pentru mine, care mă responsabilizează și mă onorează în aceeași măsură. Abia aștept să văd performanțele actorilor la această ediție, îi asigur că vor avea o pereche de ochi blânzi în sală care să-i susțină. E foarte greu să fii singur pe scenă, dar și mai greu e să fii singur pe scenă alături de alți colegi. Deci să terminăm într-o notă pozitivă, vă aștept pe toți în public, să participăm la sărbătoarea monoloagelor. Un singur actor pe scenă, o mulțime de oameni în public”, a declarat Alex Bogdan.

Concurenții se vor „lupta” în ale actoriei pentru Trofeul Bacău Fest Monodrame premiat substanțial anul acesta, cu 3.000 de euro.

Nu doar un concurs, ci două

Ca în fiecare an, concursul actorilor este dublat de cel de scriere dramaturgică, „Valentin Nicolau”. Din cele 19 texte de monodramă, 3 spectacole-lectură vor genera premiile acestei ediții, în încercarea de a provoca interesul dramaturgilor cu experiență, dar și al celor la început de drum pentru acest fel de exprimare teatrală. Juriul este format din secretarul literar al teatrului, Doru Mareș, criticul de teatru Monica Andronescu și actorul Adrian Nicolae. „Am acceptat provocarea de a fi în acest juriu pentru că miza mi se pare foarte importantă. Pe de o parte, miza mare, care ne privește pe toți, de a încuraja un suflu proaspăt în dramaturgia română, pe de cealaltă parte, miza mea personală de a cunoaște și de a intra în dialog cu voci artistice noi”, spune Adrian Nicolae, din postura de dramaturg, mai puțin cunoscută publicului larg.

„Au trecut aproape zece ani de când în Bacău se desfășoară Concursul de Dramaturgie dedicat Monodramei și mi se pare extrem de important semnalul pe care o astfel de competiție îl dă. Pentru că, iată, deja există o tradiție, pentru că, iată, în aproape un deceniu s-au născut texte valoroase care apoi au fost puse în scenă. Textele intrate în concurs în acest an sunt puternice, sunt, multe dintre ele, încărcate de întregul context social pe care-l trăim, sunt texte care alcătuiesc un mic puzzle al lumii noastre. Încurajarea dramaturgiei este un act necesar, cu atât mai mult a monodramei, și înseamnă o aliniere la ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a declarat Monica Andronescu, critic de teatru.

Spectacole extraordinare pentru iubitorii de teatru!

În fiecare seară, băcăuanii sunt invitați să urmărească spectacole extraordinare, cu începere de la ora 18.00.

Invitații din acest an sunt Claudiu Bleonț, cu spectacolul „Paracliserul” (18 octombrie), Răzvan Vasilescu în spectacolul „Cu o singură viață” (19 octombrie), alături de Lucian Sabados (muzică live), Dan Badea cu un show de stand-up comedy (20 octombrie), Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău cu spectacolul manifest „Să le spunem pe nume” (21 octombrie), Florin Piersic Jr. cu Freak Show vol.2 (22 octombrie) și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași cu „Plugarul și moartea”, regia Silviu Purcărete, spectacol cu numeroase premii UNITER (23 octombrie). Deschiderea festivalului se va face cu spectacolul „Insecte”, producție a teatrului băcăuan, cea mai recentă premieră (17 octombrie). 

O suită de evenimente interesante

Două colocvii despre rolul teatrului în colectivitate și profesionalizarea lui, spectacole de improvizație și stand up, concerte în aer liber fac din zilele de octombrie (17-23) ale Bacăului un eveniment în egală măsură artistic și al solidarității.

În fiecare dimineață, iubitorii de teatru sunt invitați la spectacole lectură – bazate pe textele din concursul de dramaturgie și la colocvii de specialitate, iar seara, de la ora 20.00, Piața Tricolorului va răsuna de muzică bună. Sunt așteptați să cânte Maria Buză și Taraful George Pătrașcu (17 octombrie), Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanul (18 octombrie), Monica Odagiu și Vlad Nicolici (20 octombrie), Nadia Trohin și Mircea Tiberian (21 octombrie), Byron (22 octombrie). La închiderea festivalului are loc concertul Damian Drăghici & Brothers (23 octombrie). Seara de miercuri, 19 octombrie este rezervată improvizației, Backstage Boys revenind în Bacău pentru un show inedit.

O notă aparte o va face trupa de Teatru Oriunde, care va prezenta spectacole de teatru într-un mod inedit, dintr-o rulotă care se transformă în scenă, în trei reprezentații care vor avea loc în Parcul Cancicov (11-12), Parcul Catedralei (14-15) și Piața Tricolorului (17-18).

Casetă: Biletele pentru spectacolele extraordinare au fost puse în vânzare la agenția de bilete a teatrului și pe site. Programul detaliat poate fi consultat și pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției. Alte informații se pot afla la tel: 0234 51.00.86 sau la tel. agenției de bilete: 0234/52.28.28.

Le mulțumim partenerilor media: Deșteptarea, Ziarul de Bacău, DeBacău, Etv, Radio România, Radio România Cultural, Teatrul Azi, Ziarul Metropolisd, TVR Iași, Radio România Iași, Revista Ateneu și sponsorilor: Dedeman, Asociația Heart, Simba Invest, Agricola, Casa de Vinuri Cotnari, Fiald, Florăria Expresii Florale și nu în ultimul rând, pentru susținere, Primăriei Municipiului Bacău și Consiliului Local Bacău.

„În ediția de anul acesta, prin Bacău Fest Monodrame, ne dorim să creăm contextul și oportunitatea unor întâlniri valoroase. Având în vedere că ediția de anul trecut, în contextul pandemic, s-a desfășurat exclusiv online, anul acesta ne propunem să facilităm întâlnirile dintre profesioniști pentru  schimbul de know-how și întâlnirile dintre artiști și publicul băcăuan, atât prin evenimente indoor (spectacole concurs, spectacole lectură, colocvii și spectacole extraordinare), cât și prin concerte outdoor  și spectacole stradale.

Suntem onorați de interesul acordat festivalului Bacău Fest Monodrame de artiștii din întreaga lume, prin numărul mare de înscrieri în concurs. În urma selecției, pe șapte dintre ei aveți ocazia să îi vedeți performând pe scenă.

Totodată, pentru spectacolele extraordinare și spectacolele concert, artiștii invitați sunt personalități importante, profesioniști cu o operă valoroasă, recunoscuți și premiați atât la nivel național, cât și internațional,  și care abia așteaptă să se întâlnească cu publicul băcăuan.

Prin urmare, ne dorim să ne fiți alături de noi într-un număr cât mai mare, atât în sălile de spectacol (Teatrul Municipal Bacovia, Teatrul de Vară „Radu Beligan”), cât și în spațiile special amenajate pentru concerte (Piața Tricolorului) și spectacole stradale (Piața Tricolorului, Parcul Cancicov, Parcul Catedralei).”

Eduard Burghelea, manager al Teatrului Bacovia

Alte titluri
Alte titluri

Șomajul în județ: municipiul Bacău, în top

Rata șomajului în județul Bacău arată diferențe semnificative între...

Bacău: Concursul Național de Proiecte de Mediu

Pe data de 16 mai 2024, Liceul Tehnologic Dumitru...

Spitalul Buhuși așteaptă deblocarea posturilor pentru a angaja medici

Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși așteaptă aprobarea...

O zi memorabilă la muzeu cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor

Beneficiarii Centrului de Zi Tamași au sărbătorit Ziua Internațională...

Ultimele știri