8 mai 2024
ActualitateÎncepe calvarul, la Poiana Sărată. Se lucrează la una dintre cele mai...

Începe calvarul, la Poiana Sărată. Se lucrează la una dintre cele mai importante căi de acces din Transilvania VIDEO

Timp de cel puțin 9 luni, prin pasul Oituz se va circula îngreunat, din cauza lucrărilor la vechiul pod șubrezit de peste pârâul Gherghina, din localitatea Poiana Sărată, comuna Oituz. După 20 de ani de tergiversări, cele mai multe generate de participanții la licitație, dar și de birocrație, autoritățile reușesc să demareze o investiție de circa 2,6 milioane de lei în refacerea podului.

Șoferii care au drum spre sau dinspre Ardeal, prin pasul Oituz, trebuie să știe că, pe DN 11, la kilometrul 93+704, la limita localității Poiana Sărată, autoritățile au dispus demararea lucrărilor la podul peste pârâul Gherghina. Ceea ce înseamnă că circulația rutieră se va desfășura îngreunat, traficul fiind dirijat cu semafoare.

Trecătoarea este cu atât mai importantă cu cât aceasta asigură legătura între valea Oituzului (judeţul Bacău) şi depresiunea Brașovului (judeţul Covasna), drumul care trece pe aici legând oraşele Oneşti şi Târgu Secuiesc. „În primă fază, se va proceda la demolarea podului existent, soluția tehnică adoptată presupunând construirea unui pod nou, cu o lungime de 20 m și o lățime a suprastructurii de 10,7 m, din care 7,5 m parte carosabilă (două benzi a câte 3,5 m + 0,50 m supralărgire pe partea dreaptă)”, au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.



După 20 de ani de contre între concurenți și birocrație

Lucrările au demarat destul de târziu, deși starea avansată de degradare a podului (amintind, parcă, de terecera hoardelor tătare, de pe la începutul secolului al XII-lea) era cunoscută … de circa 20 de ani. De altfel, încă de dinainte de începerea lucrărilor, se puteau observa problemele la bolta suprastructurii podului, acesta fiind, probabil, și motivul pentru care, din 2016, proprietarul drumului a amenajat, în amonte de pod, o variantă provizorie care să asigure desfășurarea traficului pe sensul Onești – Târgu Secuiesc.

Astfel, până acum, pe podul vechi, puteau trece doar mașinile care coborau de pe Nemira și Moghioroş. Problemele de la podul din Poiana Sărată au apărut în urmă cu două decenii, în special din cauza traficului intens din zonă, pe aici trecând mai ales TIR-urile cu marfă, dar și autoturismele celor care aveau diverse interese în Moldova sau în Ardeal. Răsfoind documentele publice, aflăm că, încă din 2012, se pregătea un act normativ prin care se aprobau indicatorii tehnico-economici pentru refacerea podului de la Poiana Sărată, lucrări care ar fi trebuit finanțate cu bani de la Banca Europeană de Investiții și din alte surse.

De 20 de ani, se tot organizează licitații publice pentru atribuirea lucrărilor de execuție. Greu de crezut, dar mai bine de trei ani a durat și recenta procedură de achiziție publică, perioadă în care s-au înregistrat mai multe episoade de „clarificări”, cerute de participanții la licitație, contradicții pe teme ce țin de legislație, schimburi de replici etc., care, evident, au încetinit procesul în sine, și așa extrem de stufos și greoi.

Pod vechi de 70 de ani, „depășit” de noile realități

Proiectul este finanțat prin bugetul de stat, fiind inclus în lista obiectivelor de investiții pe anul 2021. Valoarea investiției se ridică la circa 2, 6 milioane de lei, după ce inițial, când s-a început prima procedură de publicitate, se estimase un cost al lucrărilor de 920.000 de lei.

Dacă nu intervine nimic, lucrările ar trebui să fie finalizate pe la jumătatea lunii septembrie 2022, chiar mai devreme, spun autoritățile. La final, reținem că podul datează din anul 1951, fiind dimensionat la solicitările produse de convoaiele clasei „I” de încărcare (vehicul special pe șenile S60 și convoi de vehicule pe roți – autocamioane supraîncărcate de tip A13).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri