30 aprilie 2024
ActualitateÎn următorii 8 ani, SOMA va ține curat Bacăul și alte 22...

În următorii 8 ani, SOMA va ține curat Bacăul și alte 22 de comune limitrofe

Joi, 6 mai, la Sala mare a Palatului Administrativ, a fost semnat contractul de delegare a gestiunii serviciului colectare și transport a deșeurilor municipale în municipiul Bacău și 22 comune limitrofe. La eveniment, au participat, pe de o parte, președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, alături de echipa de conducere a asociației, iar de cealaltă parte, reprezentanții companiei de salubritate care a câștigat licitația de luna trecută, SC SOMA Bacău.

„Este un contract așteptat, și de băcăuani, și de municipalitate, dar în aceeași măsură și de locuitorii celor 22 de localități limitrofe, membre ADIS. Astăzi, se încheie o procedură care ar fi trebuit să înceapă acum zece ani, odată cu recepționarea și punerea în funcțiune a Celulei 1 care, în prezent, și-a atins capacitatea, trecându-se la operarea celei de-a doua celule”, a declarat în deschidere, președintele CJ, Valentin Ivancea.

În mod normal, procedurile trebuiau pornite în 2010-2011, dar abia din 2016, ADIS a început o colaborare cu Primăria Bacău, preluând, astfel, sarcina elaborării documentației de atribuire și, mai apoi, a organizării licitației pentru colectare și transport a deșeurilor. Prin urmare, în decembrie 2018, ADIS a demarat procedura de licitație, dar, din cauza pandemiei care avea să se abată și asupra noastră, precum și a contestațiilor judecate de instanțe, s-a ajuns cu procedura până în luna aprilie 2021.



„Mulțumesc echipei ADIS pentru profesionalismul de care a dat dovadă, astfel încât, astăzi, să avem un serviciu de salubritate de calitate, în Bacău și în cele 22 de comune limitrofe. Felicit, totodată, și operatorul SOMA pentru câștigarea acestui contract, cu atât mai mult cu cât este din Bacău și va presta pentru locuitorii municipiului și pentru o parte din cetățenii din județ. (…) Știu că SOMA prestează, în condiții calitative, la Sibiu, fiind un exemplu de bune practici pe care-l vrem multiplicat în Bacău”, a apreciat președintele Ivancea.

Constantin Șoșu: „Vreau ca vorbele să fie înlocuite de fapte”

În urma licitației, la care s-au înregistrat doar doi participanți, firma băcăuană SOMA a fost declarată câștigătoare, oferind prețul cel mai mic pentru serviciile de salubritate, respectiv 386,52 lei/tonă, fără TVA. Contractul are o valoare de peste 128 de milioane de lei, perioada de derularea acestuia fiind între anii 2021 și 2029.

Beneficiar va fi ADIS, în numele municipiului Bacău și al 22 comune limitrofe: Berești Bistrița, Buhoci, Cleja, Faraoani, Filipești, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Horgești, Itești, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Prăjești, Răcăciuni, Racova, Sărata, Săucești, Tamași și Traian.

„Aș dori ca vorbele să fie înlocuite de fapte. Cert este că vom încerca să facem în așa fel încât serviciile în Zona Metropolitană să fie la nivelul activităților desfășurate în alte zone. Însă, în primul rând, vom face eforturi pentru atingerea țintelor impuse de legislația națională și europeană”, a declarat la rândul său Constantin Șoșu, președintele societății SOMA Bacău.

Noul operator de salubritate va pune la dispoziția utilizatorilor aproape 91.700 de echipamente, constând în:

• circa 43.500 de pubele de 120 de litri, pentru gunoiul menajer;
• aproape 46.000, pentru gunoiul reciclabil;
• vor fi amplasate peste 1.000 de containere de 1,1 metri cubi, destinate colectării gunoiului menajer, peste 900, pentru gunoiul reciclabil, și 18, pentru cel biodegradabil;
• SOMA are pregătite și 603 containere tip „igloo”, pentru deșeurile reciclabile.

Tarife, semnificativ mai mici, pe anumite categorii de deșeuri.

Esențial de reținut că, în general, tarifele la care SOMA va colecta gunoiul vor fi mai mici. „Acest contract, a avut, ca și criteriu de departajare, prețul cel mai mic, care, în fapt, reprezintă 85 la sută din valoarea estimată. Or, tocmai acest criteriu dădea posibilitatea, în trecut, celor care participau la licitație să se ducă în jurul a 50-60 la sută, și să câștige, astfel, contractul, în condițiile în care nu puteau să presteze calitativ. De această dată, operatorul a venit un preț rezonabil”, a punctat președintele CJ.

Ca titlu de exemplu, pentru deșeurile reciclabile colectate în prezent la UAT Bacău, tariful este de 1.400 lei/tonă, comparativ cu noul preț, prezentat în ofertă de firma SOMA, respectiv 386,52 lei/tona, fără TVA, tarif unic pentru toate localitățile amintite mai sus. De exemplu, la UAT Săucești, vechiul tarif era de cca. 544 lei/tonă, față de 386,52 lei aplicabil de acum încolo, la UAT Itești, se plătea cca.849 lei/tona, în trecut, la UAT Tamași cca. 406 lei/tonă, iar la UAT Răcăciuni cca.966 lei/tonă. În cazul deșeurilor menajere, voluminoase și biodegradabile, în municipiul Bacău se plăteau cca.151 lei/tonă, la UAT Itești, cca.151,31 lei/tonă, la UAT Tamași, cca.151,31 lei/tonă, iar la UAT Răcăciuni, cca.151 lei/tonă. De acum încolo, tariful unitar pe care-l vor plăti aceste localități pentru acest tip de deșeuri va fi de … 167,65 lei/tonă, fără TVA.

„Majoritatea tarifelor sunt mai mici, ceea ce înseamnă că încurajăm reciclarea. Pentru că, pe măsură ce crește reciclarea, se micșorează și fondurile pentru salubrizare. Este un principiu care se aplică în întreaga UE”, a precizat Valentin Ivancea. Însă, este foarte posibil ca tarifele chiar să scadă.

„ Vă dau un exemplu concret. Poate apărea, așa cum s-a întâmplat în activitatea noastră de la Sibiu, să scadă componenta din cost a combustibilului, de la 4,2 – 5, cât este acum, la 3. În acest caz, ADIS poate cere modificarea tarifului, în minus. Deci, modificarea nu poate însemna, întotdeauna, o creștere. La fel, pot apărea prevederi legislative, cum a fost cazul contribuției la economia circulară – CEC, de 80 de lei, ceea ce a dus la creșterea tarifului. Dar, precizez că toate aceste modificări trebuie înaintate spre aprobare ADIS, membrilor asociației, și doar dacă elementul de cheltuială manifestă o creștere de 5 la sută pentru cel puțin de trei luni consecutive”, a precizat Doru Narcis, directorul tehnic al SOMA Bacău.

În trecut și … în prezent

Mai trebuie notat și că, înainte de semnarea noului contract, erau nu mai puțin de 23 de contracte de prestări servicii colectare și transport deșeuri menajere, câte unul în fiecare UAT, fără, însă, a avea prevăzuți indicatori de performanță și penalități. În plus, colectarea deșeurilor reciclabile se făcea doar de la platformele publice special amenajate, iar în multe cazuri, utilizatorii nu beneficiau de echipamente de colectare a deșeurilor reziduale. Noul contract, pe lângă faptul că stabilește doar un singur operator (față de doi, câți erau până acum), include o serie de clauze speciale, prevăzute de legislația în domeniu, pentru indicatorii minimi de performanță și a penalităților aferente nerealizarii lor. Mai mult, colectarea deșeurilor reciclabile se va face atât de pe platformele publice, cât și din poartă în poartă. Operatorul de salubritate va pune la dispoziția tuturor utilizatorilor serviciului echipamente de colectare, inclusiv a operatorilor economici. Totodată, pentru transportul deșeurilor, în funcție de fluxurile și cantitățile de deșeuri, firma băcăuană va utiliza 37 de mijloace auto, inclusiv cele achiziționate prin ISPA. Nu în ultimul rând, la nivelul municipiului Bacău, SOMA va completa numărul de platforme destinate colectării deșeurilor reciclabile, până la un total de 201 amplasamente (față de 180 câte existau până acum).

Campanii de conștientizare a populației în vederea colectării separate

Suplimentar față de situația actuală, noul contract prevede derularea de campanii de colectare separată a deșeurilor periculoase din deșeurile menajere, precum și a deșeurilor voluminoase, cu o frecvență de patru pe an, în municipiul Bacău, și de două pe an, în cele 22 de comune limitrofe. În plus, anual, vor fi demarate și campanii de informare și conștientizare a locuitorilor privind colectarea separată a deșeurilor. Interesant este că, în lumina noilor restricții impuse de legislația în domeniu, SOMA va colecta și transporta inclusiv deșeurile rezultate din activitățile de construcții și demolări, evident, la cererea utilizatorilor serviciului, plata urmând a fi făcută în baza unui contract de prestări servicii încheiat de operator cu acestia. În contract, este prevăzută inlcusiv colectarea deșeurilor biodegradabile provenite din piețe. Toate mijloacele de transport deșeuri vor fi prevăzute cu sistem de cântărire și sistem de monitorizare GPS. La final, reținem că va implementat un sistem informatic computerizat, unde vor fi stocate și procesate datele legate de prestarea activităților de salubrizare. În acest fel, ADIS va putea verifica, în orice moment, modul în care este prestat serviciul de salubrizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri