30 aprilie 2024
ActualitateIN MEMORIAM: Domnului profesor ȘTEFAN ANTOHE

IN MEMORIAM: Domnului profesor ȘTEFAN ANTOHE

,,Un profesor își pune amprenta asupra eternității; el nu poate ști niciodată până unde poate ajunge influența lui.”(Henry Brooks Adams)

Cu siguranță putem afirma că domnul profesor Ștefan Antohe a fost și va rămâne o personalitate importantă, o imagine emblematică și un nume răsunător al învățământului preuniversitar băcăuan.

Profesorul Ștefan Antohe s-a născut în comuna Filipeni din județul Bacău. Absolvent al Liceului de Băieți din Tecuci, județul Galați, acesta a urmat mai apoi cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași. Și-a început activitatea la catedră în același an în care a absolvit, 1965, la Liceul Pedagogic din Bacău, iar din anul 1976 si până la pensionare a predat la Colegiul Național „Ferdinand I”, îndeplinind, de asemenea, și funcțiile de inspector școlar de specialitate, inspector general sau director adjunct al C.N. „Ferdinand I”.



Cu toate acestea, va rămâne în memoria elevilor și colegilor de cancelarie, a membrilor comunității băcăuane mai ales pentru ceea ce a fost ca dascăl, ca diriginte și, nu în ultimul rând, ca om. S-a bucurat de-a lungul anilor de apreciere și respect pentru talentul și dăruirea de a educa generații de tineri în spiritul atingerii domeniului înalt al matematicii, al înțelegerii acesteia ca un limbaj universal, ca o mulțime de idei și un șir de rezultate. Frumusețea și calitatea orelor predate de domnul profesor Antohe sunt incontestabil apreciate de către toți elevii acestuia, indiferent de parcursul profesional ales, tangențial sau nu cu matematica. Așa cum l-ar numi mulți, un mare dascăl, acesta a crezut cu tărie în importanța descoperirii sensului, al scopului educației matematice, care nu constă în asimilarea excesivă a unor formule și teoreme, noțiuni teoretice, ci mai degrabă în capacitatea de gândire individuală și înțelegere a unui întreg.

Poate uneori sobru, dar elegant și subtil, echilibrat și modest, domnul profesor Ștefan Antohe a înțeles și a vrut să transmită elevilor ceea ce spunea cândva și Grigore Moisil: ,,Un matematician face matematică fiindcă vede în ea ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze.”, predând nu doar lecții despre matematică, ci și despre viață.  Prestigiul adus catedrei de matematică, recunoscut la nivel național, a dăinuit timp de peste trei decenii de activitate în colegiul nostru, dar și după aceea, pregătind numeroși elevi pentru a obține premii și medalii la etapele naționale și internaționale ale olimpiadei de matematică, elevi care mai apoi s-au afirmat în domeniul matematicii sau în altele conexe acesteia.

Pasionat și dedicat acestei divine discipline, profesorul Antohe s-a remarcat și prin lucrările metodico-științifice publicate, fiind distins în anul 1973 cu titlul de ,,Profesor evidențiat” pentru rezultatele obținute, iar pentru întreaga activitate, pentru bazele solide pe care le-a pus în educația atât de multor generații de tineri, a primit în anul 2022 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău.

Desăvârșit intelectual, în sensul cel mai profund al cuvântului, domnul profesor Ștefan Antohe va rămâne în memoria noastră, profesori și elevi, ca un strălucit reprezentant al școlii românești, cu o contribuție edificatoare în dezvoltarea intelectuală și spirituală a numeroși tineri, în slujba căreia și-a pus întreaga putere de muncă și profunzimea științifică.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri