26 aprilie 2024
CulturăIn memoriam, acad. Gheorghe Platon

In memoriam, acad. Gheorghe Platon

Au trecut sase ani de la trecerea în eternitate a acad. Gheorghe Platon, cel cunoscut mai ales ca „istoric al Unirii Principatelor”. A murit chiar în ziua de 24 ianuarie, dupa ce participase la o manifestare dedicata Unirii Principatelor. „Numele sau completeaza în chip fericit seria marilor istorici, specialisti în istoria moderna, începuta cu A.D. Xenopol si N. Iorga, continuata de Andrei Otetea si David Prodan, mergand pana la Dan Berindei si Camil Muresanu”, spune Ioan Mitrea, fostul sau student. Gheorghe Platon s-a nascut la Buhusi, unde a fost elev în clasele primare. A urmat studii secundare la Piatra Neamt, sustinandu-si examenul de capacitate la Liceul „Principele Ferdinand” din Bacau, dupa care a urmat studiile universitare, în domeniul istoriei, la Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi, unde a si fost încadrat ca preparator, înca din anii studentiei. A urmat toate treptele ierarhiei universitare pana la functia de sef al Catedrei de Istoria Romanilor, la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” Iasi. A obtinut doctoratul în anul 1969, la Universitatea din Cluj, cu teza „Situatia si lupta maselor populare din Moldova în preajma anului revolutionar 1848”.
În paralel cu activitatea didactica, pentru care a avut o reala vocatie, acad. Gheorghe Platon a desfasurat o intensa activitate de cercetare, concretizata în peste 300 de titluri de monografii, manuale, culegeri de documente. La acestea se adauga peste 250 de articole si recenzii, cu deosebire privind istoria moderna a romanilor, între care „Domeniul feudal în Moldova în preajma Revolutiei de la 1848”, „Lupta romanilor pentru unitate nationala. Ecouri în presa europeana”, „Unirea Principatelor Romane”, „De la formarea natiunii la Unirea cea Mare. Studii de istorie moderna”.
Acad. Gheorghe Platon a fost redactor si a colaborat la volumele „Alexandru Ioan Cuza. In memoriam”, „Istoria orasului Iasi”, „Romania în relatiile internationale. 1699-1939”, „Idées politiques et mentalités en Pologne et en Roumanie entre l’Orient et l’Occident (XVIII-e – XX-e siècles (XVIII-XIX)”. De asemenea, a colaborat la Tratatul de Istorie a Romanilor, ca autor la cele doua parti ale volumului al VII-lea si coordonator al partii a doua a aceluiasi volum. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane în anul 1990 si titular în anul 1993.
Istoricul Gheorghe Platon era, prin excelenta, un om al cetatii, un altruist de exceptie. Participa la foarte multe dintre evenimentele la care era invitat. La Buhusi, targul copilariei sale, venea cu o bucurie care cu greu poate fi descrisa. În ziua în care a fost declarat Cetatean de Onoare al orasului Buhusi mi-a marturisit faptul ca acest titlu este una dintre marile bucurii ale vietii sale („O bucurie care-mi aduce aminte de radacini, de copilarie”). În decembrie 2005, i-am reînnoit invitatia de a participa la o noua întalnire cu liceenii buhuseni. Mi-a raspuns la telefon abia soptit si mi-a spus ca nu poate onora invitatia, ca nu se poate deplasa, din motive de sanatate. „Va rog – (academicianul Gheorghe Platon nu tutuia pe nimeni – n.n., I.F.) sa le transmiteti buhusenilor salutarile mele”. I-am spus ca invitatia ramane valabila pentru atunci cand starea sa de sanatate îi va permite. Mi-a raspuns simplu: „Nu cred ca…” Abia în 24 ianuarie 2006, ziua în care îl asteptam din nou la Buhusi, am înteles pe deplin sensul acelui „Nu cred ca…” si m-am cutremurat. Academicianul Gheorghe Platon, omul cu statuie-n inima mea, în inima a milioane de profesori si iubitori de istorie, murise… Nu mi-a fost profesor, mentor, dar am simtit atunci ca am ramas cu un prieten mai putin…
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri