4 mai 2024
Actualitate„Îmi doresc să avem pace, sănătate, forța și voința comună de a...

„Îmi doresc să avem pace, sănătate, forța și voința comună de a continua modernizarea Bacăului!”, spune primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Anul 2022 a însemnat numeroase proiecte administrative. Municipiul Bacău este acum un șantier, datorită investițiilor care se fac la rețeaua de iluminat public, la coridoarele nemotorizate, la demolarea garajelor sau lucrările la Cinema Orizont, Creșele 9 și 3. La ce să ne așteptăm în anul 2023, discutăm cu primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, într-un interviu de sinteză.

-Domnule primar, cum ați descrie anul 2022 din punct de vedere al proiectelor derulate? 

-Anul 2022 a însemnat debutul unor proiecte la care s-a muncit intens în primărie, unele inițiate anterior, altele în ultimii doi ani. Cred că în acest an s-au deschis șantiere importante, cu rezultate care se vor vedea începând cu 2023. Am continuat și seria investițiilor punctuale care au însemnat confort și condiții de trai mai bune pentru băcăuani.



 

-La ce vă referiți?

 

-Cred că proiectul cu cel mai mare impact în acest moment este demolarea garajelor. Anul acesta, am reușit să facem documentația și să demolăm peste o mie de garaje –  așa cum ne-am și propus, iar planul nostru include tot atâtea anul viitor, dacă și consilierii locali vor fi de acord.

În locul „catacombelor”, (pentru că am găsit ceva de neimaginat în aceste garaje – alte construcții, beciuri), așa cum s-a văzut, fie s-au făcut reparații și amenajări punctuale de noi locuri de parcare, fie am intrat cu proiecte de investiții. Suntem aproape de a finaliza primul mare proiect de resistematizare, în zona Bradului-Tipografilor. În locul celor 17 garaje demolate în luna ianuarie, s-au realizat peste 90 de locuri de parcare, 16 pentru motociclete, 70 de locuri de biciclete, două puncte de încărcare a mașinilor electrice, spații de joacă și de socializare.

Iar dotările vor fi înconjurate de spații verzi, mare parte dintre arbori și arbuști urmând să fie plantați în primăvară. Sistemul de iluminat a fost modernizat.

Sunt convins că este o schimbare așteptată de cetățeni și care le va aduce confort tuturor celor care locuiesc în zonă, nu doar celor care dețineau garaje.

 

-Cred că se mai execută un alt proiect similar și în alt cartier.

 

-Al doilea proiect de același tip este între străzile Ardealului, Martir Horia, Cloșca Martir și Mioriței.

La fel, zona va beneficia de  instalații de supraveghere video și instalații de iluminat stradal și  arhitectural, platformele de gunoi existente vor fi reamenajate, vor apărea zone verzi, un loc de joacă pentru copii, dar și un spațiu pentru relaxare ce se va mobila cu elemente de mobilier urban din beton și un loc de agrement pentru adulți, cu echipamente pentru sport.

În locul celor 46 de garaje, apare o zonă cu multiple funcționalități pentru toți cei care locuiesc acolo și126 de locuri de parcare, 13 locuri pentru motociclete și un rastel pentru 40 de biciclete.

Ca și pe Tipografilor-Mioriței, suprafețele verzi reprezintă o componentă importantă a proiectului: 5.200 mp de spații verzi vor fi reabilitați.

Se vor amenaja trotuare în suprafață de 1.134 mp. Contractul are o valoare de 4,6 milioane de lei, iar termenul de execuție este de 6 luni.

Este modelul pe care îl vreau replicat în zonele unde au fost demolate garaje și spațiul permite.

Sper că utilitatea, frumusețea și avantajele acestui tip de resistematizare urbană îi vor determina pe consilierii locali să voteze proiecte asemănătoare și pentru alte cartiere din Bacău.

 

-De ce? Întâmpinați probleme?

 

-Până acum, m-am lovit de refuzul unor consilieri de a vota trei proiecte similare în zonele unde au dispărut bateriile de garaje: Logofăt Tăutu – Neagoe Vodă – Banca Națională; Slănicului – Neagoe Vodă – Logofăt Tăutu; Ștefan cel Mare – Iosif Cocea – 22 Decembrie. Costul acestor proiecte este de 4 milioane de euro, însemnând parcări, locuri de joacă, sistem de iluminat, spații de relaxare pentru cetățeni, plantarea de arbori și arbuști, parcări pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice. 447 de locuri de parcare auto, 62 pentru motociclete, 102 pentru biciclete și 2.286 metri pătrați de suprafețe amenajate pentru cetățeni – toate acestea s-ar putea realiza dacă și consilierii locali ar vota favorabil. Până acum, au refuzat invocând diverse motive, toate legate de o logică electorală, sunt convins!

 

-Iar pe parte de infrastructură?

 

-Aici, pe lângă contractele cadru pe care le-am semnat cu două firme mari pentru asfaltări, reparații, trotuare, aș menționa că au început lucrările la primul coridor de deplasări nemotorizate. Este vorba despre cel care va lega centrul orașului de zona de sud, respectiv până la strada Aeroportului. Acest proiect, care a început deja, include, pe lângă amenajarea pistelor de biciclete, și amenajare peisagistică și foarte important, reabilitarea Pasajului subteran Letea. Vreau ca această subtraversare să fie cu adevărat funcțională, atât pentru pietoni, cât și pentru persoanele cu dizabilități, bicicliști, pentru ca să nu se mai practice traversarea ilegală și mai ales periculoasă a căilor ferate.

Totul se completează cu  instalarea a 39 de sisteme LED și 14 sisteme de iluminat de siguranță. Investiția este de circa 2.8 milioane de euro, fonduri europene pe POR.

Sunt convins că, prin crearea infrastructurii necesare, vom încuraja deplasarea cu bicicleta prin oraș, ceea ce va mai reduce din valorile de trafic și aglomerație.

Al doilea contract pe care l-am semnat vizează coridorul de pe străzile Gării, Mioriței, Vadu Bistriței și Nicu Enea. Investiția este de 1.2 milioane de euro, pentru același lucru: piste de biciclete, modernizarea trecerilor de pietoni, mobiler urban, indicatoare piste velo și separatoare de benzi.

Așteptăm să găsim un contractor pentru traseul Parcul „Cancicov” – Stadion – Bazinul de înot -Universitatea „Vasile Alecsandri”. Sunt încrezător că asta se va întâmpla cât mai curând, astfel încât anul viitor să se lucreze la acest proiect important pentru comunitatea băcăuană.

Și, nu în ultimul rând, am reușit să semnăm și contractul pentru Sistemul de management inteligent al traficului. Știu că se vorbește în Bacău despre un astfel de sistem de circa 10 ani de zile. Practic, 58 de intersecții și 30 de treceri de pietoni din Bacău vor avea semafoare noi, camere de supraveghere și sisteme moderne de fluidizare a traficului. Valoarea contractului este de 17,7 milioane de euro, tot fonduri europene.

Vor fi instalate automate de dirijare a circulației, vor fi montate echipamente care să permită comunicarea între intersecții, dispozitive acustice și dispozitive push-button, în carosabil vor fi introduse bucle inductive de trafic/senzori wireless pentru monitorizarea traficului și vor fi montate camere video și echipamente de transmitere a datelor.

Proiectul va reprezenta o mare provocare, mai ales în contextul celorlalte lucrări care se desfășoară în prezent în oraș sau care vor deschise în viitorul apropiat. Cea mai mare preocupare a noastră este stabilirea unei bune coordonări între acest proiect, cel al modernizării iluminatului public și cel al pistelor de biciclete.

Am convingerea că echipa din primărie va reuși să gestioneze această provocare și rezultatul va fi unul pe măsura eforturilor depuse.

 

 

-Sunt și o serie de șantiere deschise în clădiri. Care sunt cele mai avansate?

 

-Cred că reabilitarea fostului Cinema Orizont care va deveni Hub pentru tineret este în cea mai avansată fază. Acolo, termenul de predare este începutul anului viitor. Și aici se lucrează cu fonduri europene, 2.1 milioane de euro. Clădirea va avea o utilitate publică: spații de lucru pentru tinerii la început de drum în antreprenoriat și spații pentru workshopuri, expoziții, ateliere, prezentări, o cafenea publică cu grădină la etaj și chiar posibilitatea de a avea proiecții de film, adică menirea inițială a clădirii.

Continuăm renovarea și modernizarea spitalului TBC –  proiect de 4 milioane de euro, tot fonduri POR și contribuție de la bugetul local.  Clădirea destinată spitalizării de zi va fi finalizată curând.

Continuă reabilitarea, consolidarea și supraetajarea Ambulatoriului și a Centrului Radiologic. Este cea mai importantă și completă investiție făcută în acest spital de la construcția acestuia în anul 1958. Investiția va fi încheiată la finele anului viitor.

Unitatea spitalicească va avea, pentru prima oară, un aparat radiologic mobil și un computer tomograf.

Mă bucur că, în tot acest timp, activitatea medicală nu a fost întreruptă nicio clipă. Echipa medicală a fost relocată în cele 12 module amenajate și dotate corespunzător în zona denumită „orășelul medical”.

Am susținut financiar și finalizarea lucrărilor de la parterul și de la subsolul (secția Anatomie Patologică) Spitalului Municipal „Sf. Maria”. Etajele superioare 4 și 5 sunt operaționale și utilizate de Spitalul Județean pentru cazurile de COVID și boli infecțioase. În toamna acestui an, așa cum știți, consilierii locali au decis să transferăm clădirea Spitalului Municipal „Sf. Maria” către Consiliul Județean Bacău, unde se speră finalizarea prin fonduri guvernamentale sau PNRR.

 

-Există investiții și în infrastructura școlară.

 

-Așa este. Printre șantierele de care m-ați întrebat se numără și cele două reabilitări și modernizări ale creșelor 9 și 3. Creșa 9 din cartierul CFR este finalizată, se face momentan recepția ei. Proiectul a fost în valoare de 455 de mii de euro, fonduri europene.

Se lucrează în prezent și la Creșa nr. 3, de pe str. Pictor Andreescu. Valoarea proiectului este de aproximativ 500.000 de euro.

Investiția presupune creșterea eficienței energetice a clădirii, reparații, igienizare, refacerea completă a interioarelor, modernizarea spațiilor de serviciu, reabilitarea blocului alimentar și dotarea sa, realizarea unei scări metalice exterioare de incendiu și, evident, dotări pe măsura noului spațiu.

Din suma totală a proiectului, 98 la sută este acoperită de finanțarea nerambursabilă.

Există și câteva elemente surpriză, descoperite odată cu intrarea în șantier, dar cred că și constructorul înțelege urgența realizării lucrărilor, pentru a fi pregătiți în toamna anului viitor să readucem copiii de vârstă antepreșcolară într-o creșă conformă cu noile cerințe europene.

Și tot anul viitor încep lucrările la o creșă nouă în cartierul Șerbănești. Ar fi prima realizată în acea parte a orașului. Licitația pentru proiectarea și construcția creșei de 110 locuri din cartierul Șerbănești s-a încheiat, a fost desemnat un constructor și s-a semnat contractul. Investiția va avea o valoare de 2.7 milioane de euro și se realizează prin Ministerul Dezvoltării. Am spus de la bun început că sunt un susținător al măsurilor pe termen lung, care aduc beneficii pentru toți părinții, în sensul de a-i sprijini să își crească copiii armonios.

Iar la capitolul învățământ, dacă îmi permiteți să completez, am finalizat și livrarea echipamentelor în proiectul de digitalizare a învățământului. Am distribuit deja tablete, laptopuri, table inteligente, routere și proiectoare, în valoare de circa 3,8 milioane de euro. Suntem primul municipiu reședință de județ care a semnat un contract de finanțare europeană  în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre „Renovare integrată a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” – Bacău, în valoare de cca. 6 milioane de euro, la care se lucrează deja, având o mare provocare, de a găsi spații pentru derularea în bune condiții a cursurilor pe perioada lucrărilor.

La aceste mari investiții se adaugă o serie de dotări punctuale în cantinele de la școli și grădinițe. Și evident, plata burselor elevilor, un efort bugetar lunar de 1,52 milioane de lei pentru 105 burse de performanță, 4.177 burse de merit, 1.214 burse de studiu și 2.292 burse de ajutor social.

 

-Pentru pensionari a fost un an dificil, la fel se anunță și pe viitor.

 

-Așa este, iar vârstnicii au fost mereu în atenția noastră. Am susținut și anul acesta acordarea tichetelor de sărbătorile pascale și cele de Crăciun. Circa 12.000 de tichete valorice au ajuns la aceste familii cu venituri modeste. Iar în semn de respect față de cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, am dublat valoarea premiului de la 500 de lei, la 1.000 de lei. Pentru vârstnicii de la Căminul de bătrâni de pe str. Aleea Ghioceilor, în ultimii doi ani am făcut investiții ce depășesc 500.000 de lei.

Pentru prima oară a fost modernizat ascensorul de persoane din incintă. Au fost renovate și modernizate grupurile sanitare de la parter, precum și instalația de alimentare cu apă de la bucătărie. Au fost achiziționate 15 paturi medicale și alte echipamente medicale, precum și aparatură pentru modernizarea bucătăriei, noptiere, lenjerii și huse impermeabile pentru toate camerele. Fiecare cameră a fost dotată cu frigider și televizor propriu.

Totodată, pentru pensionari am susținut integral sau parțial abonamente la transportul în comun.

-La ce ne așteptăm în 2023?

 

-Continuă proiectul de modernizare a iluminatului public. Au fost înlocuite câteva mii de corpuri de iluminat cu unele de tip led, s-au montat sute de stâlpi metalici și s-au modernizat 59 de puncte de aprindere. Economiile sunt semnificative, având în vedere că după ora 24.00, intensitatea scade, drept urmare și consumul.

Parcurile Nord și Spicul trec în aceste zile printr-o modernizare necesară și așteptată. Sunt primele, sper eu, dintr-o serie de investiții care se vor face etapizat de anul viitor. Avem 44 de locuri de joacă la care avem studii DALI finalizate. Proiectele presupun amenajarea terasamentelor, turnarea unui nou covor de protecție din tartan și dotarea cu echipamente noi de joacă. Iar aceste prime două parcuri sunt doar un exemplu care va fi replicat anul viitor, în limita bugetului pe care îl vor aproba consilierii locali.

Fostul sediu al Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, clădire în care funcționează actualmente Starea Civilă, a intrat într-un amplu proces de reabilitare care se va finaliza tot anul viitor.

Proiectul, în valoare de 289.969 de lei, prevede îndepărtarea umezelii și a igrasiei, înlăturarea vopsitoriei exterioare, refacerea tencuielii și aplicarea unui strat nou de var.

Clădirea a fost reabilitată în urmă cu 12 ani, o investiție la acea dată de 2.5 milioane de lei.

Între timp fațada imobilului s-a deteriorat considerabil, motiv pentru care am considerat că se impun lucrări urgente pentru refacerea acesteia.

Trebuie să înceapă și șantierele pentru coridoare, așa cum am spus, dar și alte investiții necesare. Și evident, îmi doresc să avem votul consilierilor pentru resistematizările urbane de care vorbeam la început!

 

-Care este mesajul dumneavoastră pentru băcăuani?

 

-Anul 2023 este unul al provocărilor pentru noi toți. Pentru fiecare familie, Pentru noi toți, ca și comunitate. Pentru că acesta este rostul administrației, să lucreze pentru cetățeni și pentru bunăstarea lor.

Ca de fiecare dată, ne dorim să realizăm multe lucruri, iar pentru asta vom avea nevoie de bani, pe care vrem să îi atragem din mai multe surse, de la bugetul de stat, fonduri europene sau PNRR.

Sunt un optimist moderat, dar le pot promite băcăuanilor că voi face tot ce se poate pentru a finaliza ceea ce am început și să pornim noi investiții. Sunt convins că orice proiect care se concretizează va aduce, pe lângă confort cetățenilor, noi locuri de muncă și perspective de dezvoltare pentru afaceri. De aceea, vreau să le mulțumesc băcăuanilor pentru răbdare și împreună vom vedea materializate proiectele care fac din orașul nostru unul modern, cu servicii de calitate.

Le doresc tututor  un An nou 2023 cu sănătate, bucurii și pace! Dumnezeu să binecuvânteze băcăuanii!

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri