26 aprilie 2024
ReportajImblanzitoarele de tancuri

Imblanzitoarele de tancuri

Confruntarile militare din secolul XX au adus pe campul de lupta doua arme extrem de puternice: avionul si tancul. Mai ales in al Doilea Razboi Mondial, cele doua arme au avut un rol extrem de important. Englezii si americanii au mers pe mana aviatiei, germanii si rusii au dat tancului mai mult de lucru. Cand vezi un T55, un tanc care culca totul la pamant, te astepti ca la comanda sa fie doar barbati puternici, musculosi, care trag de leviere pentru a-l tine pe directia de lupta. Nimic mai fals: aUn tanc se conduce mai usor decat o Dacie”, imi spunea zilele trecute un mecanic conductor. Si nu era un Stallone sau Schwarzenegger, se numeste Vasilica Anghel. Este proaspat absolventa a Scolii de Aplicatie pentru Tancuri si Auto Pitesti, care a ales o unitate din Bacau dupa terminarea scolii. Are gradul de sergent si indeplineste functia de mecanic de tanc. Frumoasa, volubila, cu un aer degajat ne vorbeste despre tanc ca despre o floare. aMa simt foarte bine la mansa, nu am nici un complex, il cunosc si stiu ce poate”, spune repede sergentul Vasilica Anghel. A vrut sa se faca politist, insa nu a reusit. A aterizat la tancuri si nu regreta. aEste o arma foarte grea, spectaculoasa si complexa. La 19 ani am vazut pentru prima oara un tanc. In timpul scolii faceam practica pe machete, pe simulatoare, insa la Scoala de Aplicatie am trecut prin turela si am ajuns la leviere. A fost o experienta unica si de aceea am ramas. Eu sunt din Borca, judetul Neamt, insa am ales Bacaul. Este un oras frumos si in unitate am fost foarte bine primiti. Suntem o echipa, un colectiv unit, tanar si dornic sa aratam ca si noi fetele putem sa manevram un tanc, acum in poligon, dar, daca va fi nevoie si in lupta”, ne spune Vasilica, uitandu-se tot timpul in dreapta sa.

O familie de tanchisti

In dreapta sa, in sala de consiliu a unitatii militare 01602 se afla sublocotenentul Ion Anghel, sotul Vasilicai. Absolvent al Academiei Fortelor Terestre aNicolae Balcescu” Sibiu, promotia 2004, a urmat, si el, Scoala de Aplicatie din Pitesti. Vasilica era in anul II si aEram pe sector (cine a facut armata stie ce inseamna sa fii pe sector n.n.), l-am salutat militareste si nu mi-a raspuns. Mi-am zis ca este un ingamfat, insa dupa doua saptamani ne-am cunoscut mai bine. Dupa o luna mi-a oferit, la un apel de seara, un buchet de flori. La raport eram cu florile in brate si am primit observatie de la ofiterul de serviciu”, isi aduce aminte Vasilica momentele in care s-au infiripat primele sentimente de dragoste. Amandoi au ales Bacaul. Au facut casatoria civilila si acum locuiesc impreuna intr-un apartament inchiriat. Poate ca nu vi se pare nimic spectaculos, numai ca sublocotenentul Anghel a devenit comandant de pluton si de tanc, iar pe tancul lui, mecanic este Vasilica, sotia lui. aNu sunt probleme, ne cunoastem, stim fiecare ce ordine avem si ce sarcini. O apreciez pentru vointa ei, pentru faptul ca meseria este meserie, iar problemele de familie le rezolvam acasa. Suntem fericiti, ne iubim si vrem, la anul, sa facem si nunta”, spune aproape militareste , dar cu duiosie sublocotenentul Ion Anghel. O familie de tanchisti. Tineri si cu orizontul de asteptare aproape. Nu au, deocamdata, o casa a lor, insa primesc de la unitate o indemnizatie pentru chirie.



Tanchista pe viata

Vasilica Anghel nu este o exceptie la Unitatea de Tancuri din Bacau. Alte trei tancuri au la mansa tinere absolvente ale Scolii de Aplicatie din Pitesti. Sergentul Denisa Iliescu este o bruneta care, la prima vedere, pare plapanda si mai bine o vezi pe coperta unei reviste de moda, decat pe un tanc. aO colega m-a ambitionat si am mers la Scoala Militara. Parintii nici nu vroiau sa auda, insa dupa ce am reusit m-au ajutat si m-au sprijinit. Am luat si la facultate, insa am renuntat si am ajuns tanchista. Imi place ce fac si nu cred ca voi renunta vreodata. Ma simt puternica, ma pregatesc si vreau sa fiu cea mai buna”, ne declara foarte hotarata Denisa. Doar cu un efort de imaginatie ti-o poti inchipui pe Denisa alaturi de alti trei barbati intr-un tanc. Ea este mecanic conductor, de maestria ei depinde viata celorlalti si succesul misiunii. Are carnet de conducere, categoriile B,C,si E. Nu a iesit cu tancul in strada, insa in poligon a luat calificativul de Foarte Bine si nu exclude posibilitatea sa urmeze o scoala superiara pentru a ajunge ofiter, comandant de tanc. Nici ea nu are casa ei, sta in gazda cu o colega. Ana Maria Cicu a trecut prin aceeasi filiera, liceu, Scoala postliceala, scoala de Aplicatie Pitesti si este tot mecanic de tanc. A ales Bacaul in locul unei alte oferte, la o unitate din Ardeal. Pitesteanca fiind, s-a acomodat destul de bine aici. aMi-am facut prieteni in unitate, suntem toti din aceeasi promotie, fie ei subofiteri sau ofiteri. Conducerea unitatii ne-a sprijinit si are incredere in noi, ceea ce nu-i putin lucru pentru un debutant. Cum ne privesc barbatii? Cand intram in tanc si pornim in misiune nu se face deosebire, eu conduc tancul, altul comanda plutonul, unul este ochitor, fiecare ne facem treaba, iar comandantul analizeaza la sfarsit modul in care ne-am indeplinit misiunea. E clar?” E clar.

Promotie pentru NATO

Sunt 10. Subofiteri si ofiteri. Toti tineri. Toti cu armata in sange. Maiorul Felician Farcas, inlocuitor la comanda unitatii, tanar si el, a ramas la inceput surprins de curiozitatea noastra. aEste ceva normal acum, in armata romana ca fetele sa imbratiseze cariera militara. Inainte era ceva bizar, neobisnuit ca femeile sa vina si la tancuri. Este, de altfel, si o directiva a NATO, structura in care am intrat. Unitatea noastra este intr-o perioada de restructurare si modernizare. Cei 12 tineri ofiteri si subofiteri care au venit acum aduc cu ei conceptii noi, o pregatire superioara si sunt deschisi spre schimbari rapide. Este tocmai ceea ce ni se cere acum”, ne-a spus maiorul Farcas. Sergentul Dan Mihai Cotore, venit din Bistrita, sublocotenentii Stelian Ungureanu, Dragos Mariuc, trecut prin selectia BIR Bacau, Ionut Suhan, din Suceava, Cristian Stratulat, Gherman Rares, comandanti de pluton, proaspeti absolventi de Academii, au in subordine cinci tancuri si subordonanti cu mult mai in varsta decat ei. aLa tancuri este esentiala echipa, fiecare depinde de colegul sau din tanc, de colegii din tancurile din pluton. Daca la alte arme un soldat, un gradat, un ofiter isi pot indeplini misiunea de unul singur, la noi, din scoala, in unitate, este cultivata munca in echipa, fie ei barbati sau femei, ne spune si Ciprian Romano, ofiter de presa la unitatea de tancuri din Bacau.

A fost ceva bizar la inceput. Acum a devenit normalitate. Fetele conduc tancurile, iar barbatii se sprijina pe profesionalismul lor. Sunt frumoase, sunt gingase, insa gingasia este doar aparenta, atunci cand obloanele turelei se inchid, fetele devin adevarate imblanzitoare ale tancurilor.Scris de Gheorghe BALTATESCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri