2 mai 2024
ActualitateHernia de disc : OPERAȚIE sau RECUPERARE?

Hernia de disc : OPERAȚIE sau RECUPERARE?

Durerea de spate care îți chinuie zilele are în sfârșit un nume? Ai fost diagnosticat cu “hernie de disc” și acum cuvântul operație atârnă deasupra capului? Nimic de glumă, mai ales când vorbim de o afecțiune care îți afectează viața.

Amețeli, dureri de cap, amorțeli, spasme, furnicături, durere cruntă, durere constantă, imposibilitatea de a te ridica din pat- toate acestea sunt doar câteva dintre simptomele herniilor de disc.

Fie lombară sau cervicală, hernia de disc ajunge în stadiu avansat și pe masa de operație fie în urma unui traumatism, fie prin ignorarea simptomelor și evoluția nestăvilită a bolii.
Cele mai multe hernii de disc sunt ținute în frâu prin fizioterapie, kinetoterapie și tratament medicamentos.
De ce nu recomandă doctorii operația ca primă soluție?
Pentru că rezultatele sunt pe termen scurt. Odată “scormonită” zona, recidivele sunt aproape inevitabile. E dificil la 40 de ani să ai deja două operații de hernie de disc, să nu te fi recuperat după niciuna, ba mai mult, să nu fii sigur dacă ultima a reușit.
Conform statisticilor operațiile de hernie de disc vin în perechi, la diferență de câțiva ani sau chiar câteva luni.



Pe de altă partea, o schemă complexă și personalizată de recuperare medicală înseamnă stoparea evoluției, evitarea crizelor, eliminarea durerilor și efectiv o viață normală.
Recuperarea medicală la Physiokinesis pentru cazurile de hernie de disc înseamnă atât kientoterapie cât și fizioterapie.
Începem bineînțeles prin evaluarea pacientului și a dosarului medical.
În ce stadiu este hernia?
1.Protruzia – Discul începe să se extindă și să devină mai fragil.
2. Prolapsul – Discul iese din cavitatea sa, în timp ce nucleul împinge pereții inelului, riscând să iasă.
Urmează apoi stabilirea tehnicii de recuperare prin fizioterapie și kinetoterapie.

Cum ajută fizioterapia?
Fizioterapia reduce inflamația (deci durerea), relaxează musculatura, scade presiunea intervertebrală, restabilește echilibre musculare, reface țesuturile lezate și nu în ultimul rând, vine cu un puternic efect biostimulant.

Cum ajută kinetoterapia?
Mișcarea controlată, adică kinetoterapia, vine după programul de fizioterapie. Rolul acesteia este de a tonifia musculatura răspunzătoare de o postură corectă. Un program de kinetoterapie trebuie să fie personalizat, urmărit cu atenție de un kinetoterapeut specializat care poate asigura menținerea unei coloane vertebrale sănătoase și funcționale.

Avem la îndemână, e adevărat, exemple de exerciții pe internet, dar să nu uităm că acele mișcări au carcter general, nefiind adaptate fiecărui pacient. Un kinetoterapeut va ști să elaboreze un program special pentru o hernie pe partea dreaptă și va avea altă abordare pentru o hernie bilaterală.

Cum prevenim o hernie de disc?
NU ignorăm durerile de spate! Pentru că o diagnosticare precoce înseamnă amânarea sau chiar evitarea operației. Prevenția înseamnă de asemenea mișcare (înot, mers, etc) și o greutate optimă, ținută sub control.

Postura corectă
Avem grijă de postură! Majoritatea adulților cu dureri de spate prezintă o deviere a coloanei vertebrale, apărută cu siguranță în copilărie sau pubertate. O cifoză, o scolioză sau o ștergere a curburilor fiziologice înseamnă dureri de spate. De aceea, pentru a preveni problemele viitorului adult, recomandăm o evaluare posturală globală începând cu vârsta de 7-8 ani.
PhysioKinesis vă pune la dispoziție aparatură de specialitate pentru evaluarea posturală-globală, programe de fizioterapie cu terapii de ultimă generație și abordări moderne, lucru unu-la unu împreună cu un kinetoterapeut, și programe speciale de recuperare pentru herniile de disc. Vă așteptăm!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri