16 mai 2024
ActualitateHalda de fosfogips va intra într-un proces de ecologizare

Halda de fosfogips va intra într-un proces de ecologizare

Până cel târziu în 2027, imensa haldă de fosfogips de la combinatul de îngrășăminte chimice Amurco va trebui să „dispară”. Cele 5,7 milioane de tone de reziduuri vor fi încapsulate, astfel încât să fie redusă la zero posibilitatea de poluare a mediului.

În acest sens, ieri, la Prefectura Bacău, în prezența ministrului Mediului, Barna Tanczos, și a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu-Adrian Neculaescu, alături de reprezentanții autorităților locale și județene, a fost semnat un contract de servicii menite a actualiza un studiu mai vechi privind închiderea și reabilitarea depozitului deșeuri industriale din costa Bacăului. „Este un moment important, pentru că dăm un semnal de normalitate. Este absolut normal ca acesată problemă să fie rezolvată, chiar dacă se rezolvă cu întârziere, generată de lipsa de interes din perioada de funcționare a societății, de lipsa de interes din partea echipei de lichidatori care, tot timpul, lasă obligația de mediu la urmă. Dacă vrem să avem grijă de sănătatea cetățenilor, trebuie să tratăm cu mult mai multă seriozitate problemele de mediu. Acest fospogips trebuie să dispară de acolo, trebuie găsită soluția tehnică de ecologizare ”, a declarat ministrul Mediului.

După ecologizare, depozitul va fi monitorizat, 30 de ani



„Muntele” de 16 hectare, de fosfogips, de la marginea Bacăului, alături de depozitul de reziduuri industriale de la Suplacu de Barcău, județul Bihor, vor fi primele două amplasamente, din totalul de 27 din toată țara, care vor fi ecolgizate, în următorii patru ani. După efectuarea noului studiu de fezabilitate (care va oferi o soluție optimă de reducere a impactului asupra mediului a haldei de fosfogips), va urma procedura licitației pentru desemnarea firmei care va executa lucrările specifice. „Depozitul este o sursă extrem de periculoasă pentru întreaga zonă, populația fiind supusă riscului îmbolnăvirii cauzate de poluarea excesivă a apei, aerului și a solului. Pentru că, local, nu s-au găsut resursele financiare pentru închiderea acestui depozit neconform, Administrația Fondului pentru Mediu a fost desemnată să închidă depozitul. (…) Vom depune toate eforturile pentru ducerea la îndeplinire a acestui deziderat comun până în 2027, la final, urmând a fi redat UAT-ului care-l deține, cu o monitorizare de 30 de ani”, a subliniat șeful APM, Laurențiu Neculaescu.

Halda, radioactivă?!

Costurile presupuse de întregul proces de ecologizare a celor peste 5,7 milioane de tone de reziduuri vor fi suportate din fonduri de la Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM. Cert este că, de săptămâna viitoare, vor începe studiile de teren (ridicările topometrice, studiile geotehnice, ridicarea probelor de laborator etc), în special, determinările de radioactivitate a reziduurilor. „Emoțiile pe care le avem sunt legate de radioactivitatea compușilor reziduali (provenită de la izotopii de uraniu și de thoriu utilizați în procesul de producție de la Amurco n.r.). Dacă acesta va fi mare, cu siguranță nu se va da o finalitate produșilor reziduali, ci se va merge pe încapsularea haldei. Țineți cont că Bistrița se află la 300 de metri de depozit”, a punctat Cristina Corpodean, reprezentanta firmei EPMC Consulting care va realiza studiul de fezabilitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri