11 mai 2024
ActualitateGuvernul omoara serviciile sociale

Guvernul omoara serviciile sociale

Andrei Muit, presedintele Asociatiei “Betania”, ataca USL: “Incalca legea bunului simt, legile europene, principiile democratiei si drepturile omului.”

Un proiect aflat in dezbaterea Senatului condamna la disparitie serviciile sociale realizate de fundatii si mareste bolovanul pe care il duc in spate primariile. Legea vizeaza subventionarea serviciilor medicale, educationale si de asistenta sociala asigurate de ONG-uri, insa cei care vor suferi, in cele din urma, vor fi copiii saraci, persoanele cu dizabilitati si vârstnicii abandonati, care au nevoie de ingrijire la domiciliu. Intre noutatile care, odata aprobate, ii vor afecta grav pe cei mai amarâti dintre semenii nostri se numara limitarea subventionarii de la bugetul de stat pentru serviciile din mediul rural si limitarea subventionarii la 3 ani de la infiintare a serviciilor din mediul urban. Legea prevede, de asemenea, ca subventionarea de la bugetul central si de la bugetele locale nu va depasi 50 la suta din costul standard / beneficiar / tip serviciu si ca vor fi declarate eligibile doar cheltuielile cu personalul de specialitate. Un alt articol arata ca autoritatile locale pot finanta servicii sociale, daca acestea sunt necesare. Edilii spun, insa, ca anul 2013 va fi foarte greu. “Trebuie sa gasim o solutie pentru ca sunt copiii nostri. Este corect sa finantam aceste servicii, problema e ca nu sunt bani”, arata Adrian Solomon, primarul din Faraoani. In estul judetului, saracia e si mai mare: “La noi deruleaza servicii sociale FSC, care e finantata de Guvernul Norvegiei. Am contribuit si noi cu 100 de milioane de lei vechi pe luna, dar pentru 2013 norii sunt negri rau de tot”, arata Costica Rusu, viceprimarul comunei Stanisesti.

Imbrânciti inapoi, in saracie si suferinta!



Marioara Popa, ASPH – Centrul “Daniel”, arata ca guvernantii “vor sa distruga societatea civila, vor sa nu ne mai implicam, sa nu mai existam! O societate civila exista prin implicarea membrilor ei, dar e nevoie si de bani pe lânga implicare. Mai bine ar prelua modelul suedez. Fara finantatori externi, noi nu am fi supravietuit. Daca se gândesc sa reduca subventia, atunci sa anuleze si OG 26 si sa nu ne mai dea voie sa ne asociem.” Intre cei care cer modificarea legii se afla si FSC, care deruleaza proiecte in estul judetului. “Riscul e sa dispara serviciile mai vechi. MMFPS recomanda ca fundatiile sa gaseasca sponsori, dar aceste servicii sunt costisitoare. E chiar jenant sa asteptam mereu sa vina bani din strainatate pentru serviciile sociale din România”, declara Gabriela Achihai. Aratând ca legea “vine in contradictie cu realitatea sociala, economica si politica din România” si limiteaza numarul de beneficiari, ONG-urile cer ca subventia sa fie de minimum 60 la suta din costuri, iar raspunderea alocarii banilor sa nu fie lasata doar in sarcina autoritatilor locale. In caz contrar, exista pericolul ca multe centre si servicii sociale sa sucombe si mii de asistati sa fie trimisi inapoi, in temnita suferintei. E vorba de copii care traiesc intr-o saracie lucie si totusi se duc la scoala, de vârstnici abandoinati, de oameni imobilizati la pat carora nu le va mai deschide nimeni usa ca sa-i spele si sa-i hraneasca.

andre-muit-betania„Este o lege facuta de nepriceputi, de oameni care habar nu au ce inseamna asistenta sociala. Incalca legea bunului simt, legile europene, principiile democratiei si drepturile omului”
Andrei Muit, presedinte Asociatia „Betania”

„E revoltator, in loc sa evoluam, noi, românii, involuam! E vorba de rea intentie. Se tot discuta de concesionarea serviciilor sociale, dar nu se face nimic. Asta pentru ca acolo, sus, sunt oameni care nu au nimic in comun cu nevoile oamenilor.”
Marioara Popa, Centrul „Daniel”

„Sigur ca nu sunt bani si asta din cauza ca avem foarte multe sarcini care nu sunt acoperite cu fonduri, de la drumuri, care trebuie intretinute, pâna la situatii de urgenta, unde ar trebui sa dispunem de o minima dotare.”
Adrian Solomon, primar Faraoani

„Asteptam bugetul, dar semnele nu sunt deloc bune. Si daca ar ramâne contributia CL Stanisesti la nivelul anului 2012 nu stiu daca o vom putea acoperi.”
Costica Rusu, viceprimar Stanisesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri