9 mai 2024
ActualitateGuvernul isi bate joc de banii nostri / Sinistratii vor avea...

Guvernul isi bate joc de banii nostri / Sinistratii vor avea case noi in zone inundabile

Dupa ce au amenintat ca nu vor arunca banii construind in zone inundabile, politicienii inchid ochii si fac pelerinaj la locul dezastrului. Pe scurt, casele pentru sinistrati vor fi ridicate pe vechile amplasamente. Vor fi cheltuite pentru asta 87 de milioane de lei noi.

In zilele care au urmat inundatiilor, Guvernul, prin ministrii lui, a tinut sa precizeze doua lucruri. In primul rand, a anuntat ca sinistratilor li se vor construi case noi, daca le-a fost distrusa total locuinta, sau vor fi ajutati cu materiale, daca e partial afectata. In al doilea rand, reprezentantii Puterii au declarat, cu ton ridicat sau doar categoric, dupa temperament si imprejurari, ca nu li se va permite autoritatilor locale sa dea autorizatii de construire pe vechile amplasamente. Au facut astfel de declaratii si Laszlo Borbely, si Cristian David, si Calin Popescu Tariceanu, de cate ori s-au aflat in fata camerelor de filmat. Premierul a fost chiar mai dur, afirmand ca cei vinovati de dezastru sunt sinistratii, care si-au facut casa pe malul apei. Camelia Spataru, purtator de cuvant al Guvernului, a declarat ca “noile amplasamente nu vor fi situate in zone inundabile”. In cazul judetului Bacau, nici nu putem vorbi de “noile amplasamente” deoarece 99 la suta din case sunt ridicate pe locul celor vechi. Nimeni nu mai vorbeste, acum, despre riscuri, ci doar de ritmul alert in care se construieste. Marian Petrache, secretar de stat in MIRA, le-a cerut constructorilor din Bacau sa finalizeze lucrarile pe 26 noiembrie, adica inainte de alegeri, chiar daca termenul oficial e 1 decembrie.

aAr trebui sa mutam toata comuna”



Edilii dau din umeri si spun ca nu exista teren in intravilan pentru a-i muta pe sinistrati. “De 20 de ani, in Saucesti, tot terenul e proprietate privata, afirma Costinel Manea, primar. Unde sa construim? Sa facem exproprieri? Omul a cumparat terenul cu 30 de euro si noi sa i-l luam?”. Exista doar 2 cazuri in care se construieste pe alt amplasament. “Unul e din Serbesti si altul din Saucesti. Sinistratii au avut teren si au dorit casa in alta parte”. Primarul spune ca au fost inundate 400 de case din 2000. “In 2005, debitul a fost de 1600 mc/s, iar acum, de 2700. Ne temem ca s-ar putea repeta, dar ce putem face? Ca sa nu mai existe riscuri ar trebui sa mutam toata comuna”. Si in Holt, casele sinistratilor sunt ridicate pe vechile amplasamente. “Nu avem alt teren, declara Constantin Ghindea, primarul din Letea Veche. Insa ce s-a intamplat acum se intampla o data la o suta de ani”. Optimismul nu tine, insa, apele in loc. Din cauza schimbarilor de clima, inundatiile nu mai sunt “istorie”.

aStramutarea presupune alte cheltuieli”

Constantin Scripat, subprefect de Bacau, arata ca sunt necesari foarte multi bani ca sa construiesti in alte zone: “O stramutare presupune alte cheltuieli, alte investitii. E nevoie de utilitati, de drumuri, de racordarea la reteaua de iluminat. Intr-adevar, asa ar fi de dorit, daca tot facem case noi sa construim pe alte amplasamente, dar nu se poate. Si problema tot nu ar fi rezolvata. Sunt alte locuinte care raman expuse inundatiilor. Solutia, la Saucesti, e construirea digului”. Exact asta spune si Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret (DAS). “In amonte de Saucesti e un dig de 2 km, care a fost refacut dupa incadrarea 2%, in functie de numarul locuitorilor si importanta localitatii. Asta inseamna 2 inundatii la 100 de ani. Daca tinem cont de faptul ca au fost inundati si in 2005, si in 2008, incadrarea ar trebui sa fie 1%, iar digul sa aiba 9 km si sa fie mai inalt. Trebuie umblat la legislatie”. Daca ar face un astfel de dig, directorul Vamanu l-ar plati din buzunarul sau. DAS a fost consultata, chipurile, de autoritati inainte de inceperea lucrarilor, nu si ascultata: “Zonele in care se construieste sunt zone inundabile”, declara seful DAS.

Risipa in toamna alegerilor

Materialele de constructie vor costa 57 de milioane de lei noi, la nivel de tara. Casele distruse de ape in judetul Bacau reprezinta aproape o treime din total, ceea ce inseamna ca se vor cheltui circa 15 milioane (150 de miliarde lei vechi) pentru a construi in zone expuse inundatiilor. Se adauga manopera, 100 milioane lei vechi/casa, cele 409 case costand inca 40,9 miliarde de lei vechi. Nu vorbim in zadar despre alte inundatii. E adevarat, e prima data cand apa ajunge la sediul Primariei Saucesti, dar locuitorii din Siretu, Schineni si Saucesti au mai fost inundati. Daca fenomenul se repeta in 2009, cele 200 de miliarde sunt ca si aruncate. Chiar daca alta guvernare va gestiona dezastrul, banii vor veni din impozitele pe care le platim toti. Generozitatea, mai bine zis risipa, are o singura explicatie: suntem deja in campanie, iar PNL, aflat la putere, are nevoie de capital electoral pe 30 noiembrie 2008. “Facturile” le vom deconta in 2009. Scris de Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri