2 mai 2024
ActualitateGrevă de avertisment în educație

Grevă de avertisment în educație

70% din cadrele didactice au întrerupt activitatea în județul Bacău

Timp de două ore, în intervalul 11.00 -13.00, angajații din educație din întreg județul, membri ai Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Bacău, au întrerupt activitatea, participând astfel la greva de avertisment din educație organizată la nivel național. În total, în județul Bacău au protestat aproximativ 5500 membri ai SLI Bacău, din 171 unități de învățământ.

Pe parcursul grevei de avertisment nu au fost ținute cursurile, dar elevii și cadrele didactice au stat în sălile de clasă. Sindicatele amenință că nu vor întrerupe protestele până când nu sunt chemate la negocieri de către Guvernul României.



„Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor care au participat la protest. Știu că nu este o decizie ușor de luat, dar au înțeles faptul că unitatea și solidaritatea sunt două cuvinte cheie în această perioadă dificilă pe care o traversează sistemul educațional din România.

Am mare încredere în colegii mei, care își dedică o mare parte din viață activității profesionale și cred că acesta este și marele argument atunci când vorbim și despre dreptate socială. Nivelul de salarizare din educație este cel mai scăzut din întreg aparatul bugetar. În actualul context economic, cel al scumpirilor uriașe, salariile pe care le au angajații din educație sunt prea mici pentru a asigura un trai decent, mulți dintre colegii mei fiind la nivelul subzistenței.

Această situație este obligatoriu să se schimbe, altfel vom asista la plecări masive a celor care fac performanță și cu siguranță nu vom mai avea tineri dedicați care să se îndrepte spre cariera didactică. România are nevoie de un sistem educațional sănătos, iar primul pas către acest lucru este acordarea unei finanțări pe măsură, care să ofere salarii decente și investiții. Nu cerem milă, nu cerem să fim în afara legii, cerem aplicarea corectă a legislației actuale”, a declarat președintele SLI Bacău, George Purcaru.

De ce protestează profesorii

Protestul vine ca urmare a deciziei Guvernului de a nu acorda salariaților din învățământ majorările salariale cerute de sindicaliști. Concret, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spru Haret” – organizații reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – cer adoptarea următoarelor măsuri:

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posture didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Ministrul Muncii: Cadrele didactice au dreptate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat miercuri că profesorii au dreptate să fie nemulţumiţi şi Comitetul interministerial, care urmează să fie constituit, va căuta soluţii să rezolve această problemă, menţionând că PSD este deschis de dialog.

Profesorii sunt nemulţumiţi şi au dreptate să fie nemulţumiţi. Venim, totuşi, după 2 ani de îngheţări în sistemul public de salarizare.

Suntem în situaţia în care s-a agreat la nivelul coaliţiei şi constituim acel Comitet interministerial să căutăm soluţii să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Eşti la guvernare, trebuie să găseşti soluţii”, a declarat Budăi la sediul PSD. Întrebat ce le transmite părinţilor, în urma faptului că nu se fac ore având în vedere greva profesorilor, Budăi a spus că este deschis la dialog.

Liderul FSLI: Învățământul se îndreaptă spre greva generală

Învăţământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, în cazul în care Guvernul va continua să ignore sindicatele din educaţie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, în timpul grevei de avertisment la care au participat angajaţii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar.

“Prim-ministrul ne tot ‘ameninţă’ că se întâlneşte cu noi, dar nimic concret. Din 6 decembrie tot cerem această întâlnire, iată că sunt multe zile de atunci şi nu s-a pus în practică deocamdată. Oamenii aşteaptă totuşi un punct de vedere, să vadă un dram de bunăvoinţă – sunt speranţe în acest an (pentru majorarea salariilor, n.r.)? Nu sunt? Se va întâmpla ceva în a doua parte a anului, putem veni cu o suplimentare dacă încasările bugetare în a doua parte a anului sunt în regulă?

Dar deocamdată această politică a struţului nu e benefică, iar la cât de porniţi şi de revoltaţi sunt oamenii, şi după cum s-au pronunţat în urma referendumului, se conturează o grevă generală. Dacă Guvernul va fi impasibil mai departe, ne îndreptăm către o grevă generală. Vom stabili exact momentul acestei greve, ca să fie şi de impact. Este îmbucurător faptul că părinţii şi-au exprimat public sprijinul şi ne dau dreptate, şi ei recunosc că dreptatea este de partea noastră”, a menţionat Simion Hancescu.

 

Florin Ștefănescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri