26 aprilie 2024
ContrasensGreta bioenergeta

Greta bioenergeta

Există o pleiadă de exaltați, unii care au sărit peste etapa formării bunului simt, alții care și-au șters de-a dreptul orice fărâmă de inteligență, care recomandă transformarea Văii Jiului într-o utopie verde, paradis al eolienelor și panourilor fotovoltaice. Noua paradigmă ecologică, apărută aiurea din neant, a convertit mulțimile de trotinetiști care-și căutau următoarea cauză pentru care să bată cu peturile în asfalt. Dar, vai!, ca de obicei ei sunt doar «idioții utili » pentru șmecherii care mânuiesc șforile păpușilor și ale căror interese sunt cu grijă ascunse. Șmecheri care nu se știe unde erau în anii ’60-’70 când Europa se confrunta cu ploi acide.

Ce e clar în actuala etapă este că asasinii economici de ocazie au văzut oportunitatea pentru a tăia orice urmă de independență energetică a țării. Dintr-o țară, altădată exportatoare de energie, România a devenit, pas cu pas, o țară importatoare. Termocentralele sunt închise, minele sunt închise, Centrala nucleară de la Cernavodă nu se știe ce va fi cu ea după ce contractul de modernizare a fost rupt pe motiv că partenerii erau chinezi… În vreme ce țările în care conducătorii au toate țiglele pe casă – Germania, Polonia – redeschid mine și programează noi capacități energetice pe bază de cărbune, noi închidem totul în speranța că vom umple țara de eoliene și fotovoltaice.

Tocmai am văzut ce s-a întâmplat în Texas, unde o furtună de zăpadă a scos din funcțiune jumătate din eoliene și centralele pe gaz. Sistemul energetic din Texas este unul închis, deci experimentul s-a putut vedea în toată splendoarea lui; au murit oameni de frig pentru că a căzut alimentarea cu energie electrică în condițiile în care gerul a blocat conductele de gaz, a înghețat turbinele eoliene iar lipsa soarelui a pus pe chituci fotovoltaicele. Prețul energiei a crescut de 10.000 de ori. E bine cu energia verde, e frumos să avem mai puțină poluare, să ne alimentăm mașinile electrice cu energie regenerabilă, dar vine o situație care ne schimbă ordinea de zi. Ori un ger care ne lasă fără turbine și panourile solare, ori închid rușii robinetul, ori se întâmplă ceva pe lanțul de aprovizionare cu combustibil. Iar dacă nu ai cu ce înlocui capacitățile căzute, bați din buze și-ți sufli-n dește să te încălzeșți. Cât despre turbine eoliene și fotovoltaice în Valea Jiului, un profesor universitar ieșean le-a transmis celor care visează cai verzi pe pereți că în depresiunea Petroșanilor bate vântul doar 30 la sută din an și, dată fiind caracteristica sa geografică, zona rămâne perioade lungi fără soare, în special iarna.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri