22 mai 2024
ActualitateGestionarea inundațiilor rapide în Bazinul râului Trotuș

Gestionarea inundațiilor rapide în Bazinul râului Trotuș

Astăzi, pe 10 octombrie, Administrația Bazinală de Apă Siret a organizat o întâlnire de lucru importantă cu factorii implicați în gestionarea inundațiilor rapide în bazinul superior al râului Trotuș. Această colaborare strategică face parte dintr-un proiect bilateral româno-olandez demarat în 2019 și are ca scop îmbunătățirea gestionării planurilor de inundații și de urgență în România.

Proiectul, intitulat “Improving the governance of contingency plans in Romania/Îmbunătățirea gestionării planurilor de inundații și de urgență,” este finanțat prin programul olandez Blue Deal și este desfășurat în parteneriat cu Unie van Waterschappen (Autoritățile de Apă) din Țările de Jos. Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect a fost elaborarea Planului integrat de management al apelor pentru inundații rapide în bazinul superior al râului Trotuș, un plan pilot care va servi ca exemplu pentru gestionarea eficientă a inundațiilor.

Conceptul de management integrat al resurselor de apă se bazează pe principiul solidarității și implică colaborarea strânsă a tuturor factorilor implicați în sectorul apelor, inclusiv statul, comunitățile locale, utilizatorii, gospodariile de apă și organizațiile neguvernamentale.



La întâlnirea de astăzi au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Siret, membri ai echipei de proiect, precum și factori interesați din zona de proiect. Printre aceștia s-au numărat primarii comunelor Lunca de Jos și Lunca de Sus din județul Harghita, viceprimarul comunei Ghimeș-Făget din județul Bacău și lt. col. Socaci Ladislau-George, adjunctul Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Maior Constantin Ene” al Județului Bacău.

În cadrul Planului integrat de management al apelor pentru inundații rapide au fost identificate o serie de măsuri structurale și nestructurale pentru zona pilot, ținând cont de soluțiile prevăzute în Planul de management al riscului la inundații (PMRI), precum și de soluțiile bazate pe natură, care sunt componente esențiale ale politicilor și strategiilor promovate de Uniunea Europeană și programul Wetskills.

Această colaborare bilaterală în domeniul gestionării inundațiilor a demonstrat că parteneriatul dintre factorii interesați, de la identificarea problemei până la implementarea soluțiilor, are avantaje clare, precum economisirea de resurse materiale și umane, luarea de decizii mai rapide, mai informate și mai eficiente, precum și prevenirea pierderii de vieți omenești și a pagubelor materiale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri