16 mai 2024
ActualitateGarda Națională de Mediu Bacău invită factorii implicați la o întâlnire de...

Garda Națională de Mediu Bacău invită factorii implicați la o întâlnire de lucru pentru gestionarea adecvată a deșeurilor din construcții și demolări

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bacău anunţă că a organizat o întâlnire de lucru cu factorii implicaţi în problematica gestionării neconforme a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări pe raza judeţului Bacău. Întâlnirea va avea loc pe data de 21.03.2023, cu participarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bacău, Prefecturii Bacău, Consiliului Judeţean Bacău şi oraşelor şi municipiilor din judeţul Bacău.

Scopul întâlnirii este identificarea soluţiilor aplicabile pentru gestionarea adecvată a deşeurilor şi a materialelor reciclate provenite din construcţii şi demolări, inclusiv manipularea corectă a deşeurilor periculoase, care poate aduce beneficii majore în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi calitatea vieţii.

În plus, Garda Naţională de Mediu va intensifica controalele pentru verificarea respectării obligaţiilor legale ce cad în sarcina constructorilor şi beneficiarilor lucrărilor de construcţii în ceea ce priveşte modul de gestionare a deşeurilor pe raza judeţului Bacău.



În contextul acestui anunţ, Garda Naţională de Mediu doreşte să aducă la cunoştinţă obligaţiile legale ale generatorilor de deşeuri provenite din demolări şi construcţii, prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/2021 privind gestionarea deşeurilor.

Astfel, generatorii de deşeuri sunt obligaţi să gestioneze aceste deşeuri în mod corespunzător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aceştia trebuie să îşi asigure că deşeurile sunt colectate, transportate, stocate şi eliminate în mod corespunzător.

De asemenea, trebuie să identifice şi să clasifice deşeurile în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi să implementeze planul de gestionare a deşeurilor, care trebuie să includă măsuri pentru minimizarea generării de deşeuri, colectarea şi transportul deşeurilor, stocarea temporară şi eliminarea deşeurilor, precum şi reciclarea şi valorificarea deşeurilor, acolo unde este posibil.

Generatorii de deşeuri sunt obligaţi să înregistreze şi să raporteze activităţile legate de gestionarea deşeurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. De asemenea, trebuie să respecte reglementările privind transportul şi eliminarea deşeurilor, prin intermediul unor operatori autorizaţi.

În cazul în care generatorii de deşeuri provenite din construcţii nu îşi respectă obligaţiile legale, aceştia pot fi sancţionaţi conform prevederilor legale în vigoare cu amenzi între 50.000 — 70.000 lei sau chiar sesizări penale în funcţie de gravitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri