27 aprilie 2024
ActualitateFuriosi pe CET / Bacauanii s-au saturat sa astepte apa calda

Furiosi pe CET / Bacauanii s-au saturat sa astepte apa calda

Bacauanii din apartamentele bransate la CET isi varsa furia pe angajatii de la CET. Satui de baie la lighean, locatarii inrosesc liniile telefonice si cer socoteala furnizorului de agent termic. Sagetile veninoase se indreapta si spre angajatii
asociatiilor de proprietari. Fara cash, asociatiile de proprietari nu pot stinge datoriile catre CET. La randul sau, furnizorul de agent termic nu are bani sa-si achite facturile la gaze.

Angajatii biroului pentru relatii cu publicul de la CET sunt asaltati de bacauanii nemultumiti de lipsa apei calde. In primele zile de la sistarea furnizarii, consumatorii se limitau la intrebari despre durata acestei masuri. Acum, rabdarea acestora a ajuns la limita. “Suna telefonul fara oprire, ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Unele persoane folosesc un limbaj dur. Nu putem decat sa le raspundem ca ne aflam in negocieri cu E.On Gaz pentru reluarea furnizarii gazelor. Asteptam raspunsul”. Iulian Stoican, seful sectiei Termoficare de la CET, ne-a declarat ca revizia anuala la instalatii s-a incheiat la termenul prevazut si anuntat, 29 august, si ca singurul motiv al lipsei apei calde este sistarea gazelor. “S-a trimis la E.ON un proiect de esalonare a datoriei pe care o avem. Asteptam sa vedem daca il accepta sau nu. Suntem pregatiti sa pornim imediat. Apa nu va ajunge instant la locatari. Primii care vor primi apa calda vor fi cei deserviti de centrale termice, distanta dintre acestea si blocuri fiind mai scurta. Apartamentele racordate la punctele termice vor avea apa calda cam la 48 de ore de la reluarea productiei”.

Luni cu incasari zero



Debitul asociatiilor de proprietari catre CET este de peste 13 milioane lei (130 miliarde lei vechi). Pe langa aceasta suma, furnizorul de agent termic le-a facturat consumatorilor sai si penalitati de aproximativ 6 milioane lei (60 miliarde lei vechi). Incasarile pe care societatea le-a facut de la asociatii au fost extrem de scazute in primele 8 luni ale acestui an. Au fost cazuri de asociatii care nu au predat nici macar un leu la CET pe parcursul unei luni. “Noi functionam ca orice societate comerciala, pe principii economice, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET. Nu facem incasari, nu ne platim furnizorii”. Pentru facturi restante de 3 milioane lei (30 miliarde lei vechi) si 9 milioane (90 miliarde lei) penalitati, E.ON a inchis robinetul si a lasat CET fara gaze.
Legea da arme
impotriva datornicilor

Angajatii asociatiilor de proprietari nu mai stiu ce sa le raspunda locatarilor cand intreaba de apa calda. “Avem numai pensionari in blocuri, a declarat Aurica Pahome, presedintele Asociatiei 15. Sunt buni platnici si nu este corect sa ramana fara apa calda din cauza unora care nu platesc. Avem cativa debitori si foarte greu luptam cu ei. Unul a avut o datorie de 110 milioane lei vechi. Cu greu, dupa un sir de procese am recuperat 50 de milioane si ne judecam in continuare”. Presedintii asociatiilor au cerut sprijinul CET pentru recuperarea debitelor de la locatari. “Ni s-a raspuns ca nu au contract direct cu proprietarii apartamentelor si sa ne descurcam”, spune Aurica Pahome. Desi Legea 230/2007 prevede ca, pentru debite mai mari de 3 luni, restantierii pot fi executati silit, ritmul de plata in asociatii nu s-a accelerat. Aceeasi lege da voie CET sa se implice in recuperarea creantelor. Pentru aceasta, CET pregateste incheierea unor conventii cu proprietarii. Ramane sa-i convinga pe rau-platnici sa le semneze.Scris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri