26 aprilie 2024
ReportajCopiii de pe Valea Zeletinului vor primi "pasaport pentru succes"

Copiii de pe Valea Zeletinului vor primi “pasaport pentru succes”

Patru comune din estul judetului Bacau, zona numita, de obicei, “cea mai saraca” se straduiesc sa-si schimbe statutul printr-un proiect care vizeaza tânara generatie si care poate da rezultate extraordinare pe termen lung.

E vorba despre “Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sarace bacauane din Valea Zeletinului – promovarea invatarii si consolidarii limbii franceze in vederea dezvoltarii comunitare, in contextul extinderii relatiilor de colaborare cu Franta”, proiect initiat de Consiliul Judetean (CJ) Bacau si Asociatia “Amitie Roumaine Saint Leu la Forêt”, impreuna cu Asociatia de Prietenie Româno-Franceza, comunele Colonesti, Motoseni, Rachitoasa, Stanisesti si cu sprijinul profesorilor si studentilor Facultatii de Litere a Universitatii “V. Alecsandri”.

“Obiectivul general al proiectului este de invatare si consolidare a limbii franceze de catre elevii din comunele sarace ale judetului in vederea fructificarii oportunitatilor pe care le prezinta cunoasterea acestei limbi de circulatie internationala pentru dezvoltarea personala, implicit pentru dezvoltarea comunitatilor proprii”, a explicat Ionel Floroiu, vicepresedinte al CJ si manager de proiect. Proiectul presupune organizarea unor ateliere de invatare a limbii franceze prin joc, a unor ateliere de creatie (confectionare de masti, colaje, picturi, obiecte traditionale), dar si prin concursuri de recitare in limba franceza, mici spectacole de teatru francofon, concursuri de muzica. Câstigatorii acestor concursuri si participantii la expozitii vor fi premiati cu obiecte personalizate, carti si excursii la Centrul Cultural Francez din Iasi, colegiile din Bacau in care exista clase cu predare in franceza, Universitatea “V. Alecsandri”, unde se vor intâlni cu studentii care fac parte din trupa Teatrului Francofon, Ambasada Frantei etc.



Un spectacol cum n-a vazut Parisul!

Primul pas in desfasurarea acestui proiect a avut loc la sfârsitul lunii aprilie, in Rachitoasa. E vorba despre Sezatoarea literara “Povesteste-mi despre Valea Zeletinului”, la care au fost prezenti 25 de oaspeti din Saint Leu la Forêt-Franta. Copii si cadre didactice din cele patru comune au depus “o munca uriasa”, dupa cum marturisea un invatator, pentru a prezenta un spectacol care a fost aplaudat in picioare de francezi. Oaspetii s-au oprit mai intâi in Izvorul Berheciului, apoi in Colonesti, unde au semnat in Cartea de Onoare a comunei, iar la amiaza au ajuns in Rachitoasa, unde au fost intâmpinati de copii cu pâine, sare si tuica autohtona.

Au fost prezenti prefectul judetului, Dorian Pocovnicu, Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ, si primarii din Rachitoasa, Colonesti, Motoseni si Stanisesti. In prima parte a programului, copiii si-au prezentat comuna, evident, in franceza. La sezatoare, micii artisti au spus povestea “Capra cu trei iezi”, au vorbit despre “Martisor”, au dansat, apoi au cântat in franceza, uimindu-i pe spectatori prin talentul lor, dar si prin buna cunoastere a limbii franceze. La fel de multa admiratie au stârnit obiectele expuse de copii in aer liber. Oaspetii din Saint Leu la Forêt au plecat, dar au promis ca se vor intoarce. Mai mult, un grup de copii de pe Valea Zeletinului vor vizita Parisul in 2016, la invitatia membrilor asociatiei franceze.

Bugetul total al proiectului pentru anul 2015 este in valoare de 72.542 de lei, din care cofinantarea CJ Bacau este de 13.020 de lei, iar diferenta reprezinta contributia fiecarei comune si a Asociatiei de Prietenie Româno-Franceza “St.Leu la Forêt-Iz. Berheciului”. Contributia Asociatiei Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt va consta in donatii de carte, material didactic, bunuri necesare realizarii atelierelor de invatare a limbii franceze, cazarea reprezentantilor echipelor de implementare, implicit a profesorilor care se vor deplasa in Franta, pachete pentru elevii implicati in proiect etc. Beneficiarii directi ai proiectului sunt 200 de elevi si cadrele didactice. Beneficiari indirecti sunt parintii celor 200 de copii si adolescenti, autoritatile locale si, de fapt, intreaga comunitate din zona respectiva.

[wonderplugin_gallery id=”253″]

„În contextul extinderii relatiilor de colaborare a Judetului Bacau cu Franta sustinem proiectul «Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sarace bacauane din Valea Zeletinului – promovarea invatarii si consolidarii limbii franceze in vederea dezvoltarii comunitare». De altfel, Consiliul Judetean Bacau a fost mereu deschis unor astfel de parteneriate care vin in sprijinul comunitatilor defavorizate. Cu Amitie Roumaine Saint Leu la Foret avem o colaborare mai veche si faptul ca, la aceasta data, reusim sa implementam un nou proiect reprezinta o dovada a seriozitatii acestor
initiative. Vreau sa le multumesc in primul rând primarilor si cadrelor didactice din cele patru
comune pentru felul in care s-au implicat in acest proiect.”

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau

“Acest proiect, realizat pentru copiii din Valea Zeletinului, o zona extrem de vitregita, incearca sa sparga barierele lingvistice si culturale. Ma astept ca elevii sa constientizeze faptul ca o cunoastere aprofundata a limbii franceze inseamna un «pasaport pentru succes», mai exact o adaptare la piata muncii europene, cât si cunoasterea si respectarea culturii si civilizatiei celorlalte natiuni, demers fundamental catre valorile europene: demnitate, solidaritate, egalitate, multiculturalitate.”

Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ Bacau

“E un proiect de exceptie in primul rând datorita faptului ca se adreseaza elevilor dintr-o zona defavorizata, cu multe vulnerabilitati. Important a fost felul in care copiii din cele patru comune au raspuns acestui demers. Am constatat inca o data ca si in aceste zone, cu potential economic redus, exista copii frumosi, talentati si destepti. Cu atât mai mult se impune ca institutiile statului abilitate sa creeze conditii pentru ca acesti elevi sa-si poata continua studiile.”

Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau

“Ideea aceasta a prins contur inca de acum doi ani, când am fost in Franta, dar sa-l realizezi intr-o singura comuna era prea putin. Intre timp, partenerii nostri din Saint Leu la Foret au adus un videoproiector, carti, CD-uri si au extins proiectul. Apreciem foarte mult ceea ce fac, mai ales ca pe valea asta nu prea vine nimeni. Sa-i inveti limba franceza pe copii si sa-i duci sa vada Parisul e o idee foarte buna. Toti vor avea de câstigat din acest parteneriat.

Valentin Iancu Mirzac, primarul comunei Colonesti

“Consider ca e un proiect foarte important pentru zona noastra. Copiii trebuie antrenati in diverse activitati extrascolare ca sa nu-si gaseasca alte ocupatii, nepotrivite vârstei lor. Pentru mine, ca om al zonei, evenimentul a fost unul foarte reusit si m-am bucurat, mai ales ca i-am vazut si pe copii bucurându-se. Proiectul nu se va opri aici, vor urma intâlniri pe cercuri si ateliere, care ii vor ajuta sa-si consolideze cunostintele de franceza. In ziua de azi, cunoasterea limbilor straine e foarte importanta in cariera.”

Corneliu Constantin Ghelase, primarul comunei Motoseni

“E un proiect important, dar sa vedem care va fi finalitatea. Sper ca vor ajunge si copiii nostri in Franta, pe mine doar asta ma intereseaza. Nu stiu daca vor fi alte avantaje, pe mine ma intereseaza sa-i promovam pe copiii merituosi, sa ajunga in Occident si sa vada, si ei, o altfel de lume. Poate se va ridica macar unul dintre ei! E o deschidere si pentru copii, si pentru cadrele didactice.”

Ovidiu Adrian Ivanciu, primarul comunei Rachitoasa

“Acest proiect creeaza oportunitati pentru copiii de la tara, care pot sa invete franceza, si le ofera sansa de a isi imbunatati calitatea vietii, in viitor. Evenimentul a fost foarte reusit, iar implicarea la nivel local si judetean a fost maxima. Rezultatul a fost pe masura efortului. I-am auzit pe oaspeti spunând ca franceza vorbita de copiii nosti e mai corecta decât cea pe care o vorbesc unii dintre ai lor.”

Teodor Bogdan Popa, primarul comunei Stanisesti

“Sunt foarte constient de drumul pe care l-am parcurs impreuna, salut dinamismul cu care conduceti aceasta comuna si contam pe acest dinamism pentru dezvoltarea acestui proiect.”

Jacques Petiard, Asociatia “Amitie Roumaine Saint Leu la Forêt” – fragment din mesajul scris in Cartea de Onoare a comunei Colonesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri