21 mai 2024
EvenimentFMI recomandă creșterea taxelor în România

FMI recomandă creșterea taxelor în România

Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au făcut recomandări puternice autorităților din București, sugerând o serie de măsuri drastice pentru a reduce deficitele fiscale și a asigura sustenabilitatea economică. Aceste recomandări au fost formulate în urma unei misiuni recente a FMI la București, condusă de Jan Kees Martijn, pentru analizarea evoluțiilor economice și financiare, precum și pentru revizuirea prognozelor macroeconomice.

Conform concluziilor publicate joi, experții FMI anticipează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, luând în considerare costurile noii legi a pensiilor. În acest context, FMI susține că sunt necesare măsuri imediate pentru a aduce deficitele la niveluri sustenabile.

Măsurile propuse includ impozitarea progresivă a veniturilor personale, creșterea veniturilor din TVA prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, și introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor.



De asemenea, FMI recomandă o reformă a impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor rămase și reducerea pragului pentru microîntreprinderi, eventual prin introducerea unui impozit progresiv. Experții sugerează și creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor produse la cota standard. Introducerea unei taxe pe carbon în transporturi și construcții, precum și creșterea impozitării proprietăților, sunt alte opțiuni menționate pentru consolidarea veniturilor fiscale.

Într-un context mai amplu, FMI subliniază că reforma este esențială pentru a aduce veniturile fiscale ale României la nivelurile din țările comparabile și pentru a susține serviciile publice la standardele Uniunii Europene.

Experții FMI accentuează importanța predictibilității în elaborarea și implementarea modificărilor politicii fiscale, menționând că discuțiile pregătitoare și comunicarea clară a planurilor de reformă fiscală ar facilita planificarea firmelor și gospodăriilor, îmbunătățind, în același timp, climatul investițional.

Referitor la perspectivele economice pentru 2024, FMI estimează o creștere economică apropiată de 3%, susținută de consolidarea consumului și cererii externe. Cu toate acestea, experții avertizează că creșterile salariale semnificative pot împiedica normalizarea inflației, sugerând că politica monetară ar trebui să rămână restrictivă până când vor apărea dovezi clare că inflația este pe o traiectorie descendentă. De menționat că, în prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri