13 mai 2024
SportFlorin Lovin, viAȚĂ după fotbal

Florin Lovin, viAȚĂ după fotbal

Fostul mijlocaș al FCM Bacău și Munchen 1860, multiplu campion al României cu Steaua și Astra a demarat, în 2011, pe când se afla în plină activitate competițională, o profitabilă afacere on-line cu ghete și echipament sportiv. În pandemie, „Ață”, așa cum îl strigă cunoscuții, a cedat domeniul și portofoliul ghetedefotbalonline.ro liderului de piață 11TeamSports, cu care colaborează acum din postura de manager general de vânzări pentru Europa de Est, ceea ce-i aduce un câștig asemănător ultimului său contract ca fotbalist. În paralel, Florin și soția sa, Loredana au deschis în Bacău și un complex hotelier de succes: DoubleL Studios

Idealuri atinse: două din trei

Înainte, de fapt cu mult înainte de a le agăța în cui, Florin Lovin și-a pus ghetele pe on-line. O mutare îndrăzneață pentru 2011. Și foarte deșteaptă. Îndrăzneață pentru că ghetedefotbalonline.ro, afacerea lui Lovin, intra pe un teritoriu virgin la acea vreme pe piața internă. Foarte deșteaptă pentru că, mișcându-se înaintea tuturor, bazându-se pe un sistem solid de relații în lumea fotbalului, dar, în special, lucrând ca la carte, „Ață”, așa cum mai este strigat Lovin pentru fizicul său filiform, a transformat afacerea într-una de mare succes. În urmă cu doi ani, Florin Lovin a cedat business-ul către concernul 11TeamSports. Nu a ieșit însă din domeniu. Dimpotrivă, cei de la 11TeamSports au insistat, ca parte integrantă a tranzacției, ca Lovin să lucreze pentru ei din calitatea de manager general de vânzări. Asta i-a adus fostului mijlocaș de la FCM Bacău, Steaua și Munchen 1860 statutul de lider de vânzări pe Europa de Est și un câștig asemănător ultimului său contract de fotbalist pe care l-a avut la Astra între 2015 și 2017. „Mândria mea este că am reușit într-un domeniu care, la momentul în care am demarat afacerea, nu exista practic în România și în care eu nu aveam studii de specialitate”, spune omul de afaceri în vârstă de 41 de ani care, încă de când s-a apucat de fotbal, a știut cu exactitate cum va arăta ziua în care își va agăța ghetele în cui: „Am avut trei idei foarte clare în minte. Înainte de toate, să nu depind financiar de fotbal. Apoi, să mă retrag ca fotbalist de la Bacău și nu în altă parte. În fine, retragerea să coincidă cu un moment bun al carierei mele”. Din cele trei idealuri, „Ață” și-a îndeplinit două: cea cu independența financiară și cu momentul bun ales pentru retragere. Nu s-a putut retrage de la Bacău pentru că FCM Bacău nu mai exista în 2017. A decis, în schimb să trăiască în continuare aici, în Bacău și nu în altă parte. Aici, în Bacău, unde îi sunt familia, casa și afacerile. Și unde, într-o zi nu foarte îndepărtată, dorește să se implice din nou în fotbal. De data aceasta, ca manager.



Totul a început la Munchen

În 2009, după un cincinal la Steaua încununat de două titluri de campion și o semifinală de Cupă UEFA, fotbalistul crescut la FCM Bacău a reușit transferul carierei, semnând pentru Munchen 1860. „Antrenorul Edwald Lienen m-a dorit foarte mult la TSV. Am rămas într-o relație extraordinară, ne auzim săptămânal. Acum el este director tehnic la Sankt Pauli și intenționez să merg să-l văd cu ocazia derby-ului pe care-l au cu Hamburger SV”, punctează „Ață”, care, în ciuda unei rupturi de ligamente suferite într-un joc cu Greuther Furth din septembrie 2009, are amintiri dulci din perioada petrecută în capitala Bavariei. De altfel, la Munchen a și încolțit ideea cu ghetedefotbalonline. „Ca fotbalist, utilizam ghete Mizuno deoarece au textură specială și sunt lucrate manual. Mă cunoșteam cu directorul de vânzări pe Europa al celor de la Mizuno, un sud-coreean cu care ulterior am devenit prieten foarte bun. Într-o zi, el mi-a făcut cunoștiință cu trei băieți care se ocupau de o firmă bavareză profilată pe vânzarea on line a echipamentului sportiv. Firma era 11TeamSport, iar cei trei se află și azi la conducere. Am discutat în câteva rânduri cu ei despre ce implică un proiect de genul acesta, cu atât mai mult cu cât nu aveam prea multe repere. Am sunat apoi mai mulți fotbaliști din țară, spunându-le ce intenționez să fac și întrebându-i dacă nu ar fi interesați să-și cumpere ghete de la mine. Toți cei cu care am vorbit s-au arătat entuziasmați- până atunci își puteau procura ghete on-line doar din Anglia- iar feedback-ul lor pozitiv m-a convins că merită să-mi investesc banii. Nu erau puțini bani, vorbim de sute de mii de euro, dar nu mi-a fost deloc teamă deoarece aveam încredere că pot face față. Eu am convingerea că dacă te dedici muncii pe care o faci, indiferent de domeniu, îți atingi scopul”, opinează Florin Lovin.

De unul singur. Pe mai multe fronturi

Pe 1 iunie 2011 ghetedefotbalonline.ro intra pe piață. Și, de la un target de cinci perechi de ghete vândute pe zi, firma avea să ajungă, în perioada de vârf, la o medie de o sută de perechi comercializate zilnic. „Dar nu a fost ușor deloc. Marfa pentru sezonul de vară trebuie să ți-o procuri încă din decembrie, cu șase luni mai devreme. Iar eu făceam aproape totul de unul singur. Aveam doar doi angajați la magazinul de aici, din Bacău, care vindeau și răspundeau la telefon. Afacerea pe ansamblu, însă, am dus-o singur, iar ce este și mai important, am dus-o jucând fotbal”, povestește „Ață”, care adaugă: „Astfel, de la 28 de ani pot spune că nu am mai avut o clipă, o singură clipă, în care să nu am ceva de făcut. M-am împărțit între fotbal, familie și afaceri, având grijă ca totul să decurgă așa cum trebuia să decurgă. La început, au fost nopți în care dormeam doar trei patru ore. Mă culcam pe la 1-2 deoarece învățam să lucrez în Excel, Power Point și tot restul, la 5.30 dimineața se trezea fiul meu cel mare, Oli, care nu vroia să se joace decât cu mine, iar la nouă plecam la antrenament. Asta în Germania. Mai târziu, pe final de carieră, când eram la Astra, aveam meciuri din trei în trei zile. Ne antrenam la Ploiești și jucam la Giurgiu. Eu locuiam în București, iar familia la Bacău. Pentru că familia a însemnat întotdeauna totul pentru mine, aveam permisiunea antrenorului Șumudică să revin în Bacău, alături de familie după fiecare meci, chiar dacă a doua zi dimineață plecam spre Ploiești pentru antrenamentul de la ora 11.00. Iar în tot acest timp, pe lângă faptul că mă ocupam de magazin-iar vânzările erau în creștere- începusem, mai mult de plăcere, și activitatea de impresar, negociind transferurile prietenilor și colegilor mei de echipă Alibec, Budescu și Moraes, cei mai buni fotbaliști din Liga I la acel moment. De exemplu, transferul lui Alibec la Steaua l-am negociat- la recomandarea președintelui Buduru- noaptea, iar a doua zi dimineață am plecat cu echipa în Italia pentru meciul cu AS Roma din Europa League”.

GIURGIU, ROMANIA – AUGUST 18: Andy Carroll of West Ham United in action with FC Astra’s Florin Lovin during the UEFA Europa League Play-Off First Leg against FC Astra Giurgiu at Marin Anastasovici Stadium on August 18, 2016 in Giurgiu, Romania . (Photo by Arfa Griffiths/West Ham United via Getty Images)

Fără salariu, doar comision

Timp de aproape un deceniu, ghetefotbalonline.ro a livrat ghete și echipament sportiv fotbaliștilor, respectiv cluburilor din țară. Formularea uzuală era un fel de „Sesam, deschide-te”: „Mi-am cumpărat de la Lovin”. „Ață” zâmbește: „Corect, așa spuneau toți: luăm de la Lovin. Dar, în paralel, ghetefotbalonline.ro a devenit un brand extraordinar de vizibil și de cunoscut, iar domeniul în sine și portofoliul de clienți, o atracție pentru marii jucători de pe piață”. 11 TeamSports, firma ce i-a oferit lui Lovin ideea de a deschide o astfel de afacere în România, s-a arătat în mai multe rânduri interesată de a o prelua în mod integral. S-au avansat mai multe variante, inclusiv una în care Florin Lovin rămânea co-acționar, cu 49%. Până la urmă, Lovin a bătut palma cu 11TeamSports, dar fără a păstra acțiuni. A preluat, în schimb, funcția de manager general de vânzări pe toată Europa de Est. Asta- atenție!- fără a încasa salariu. Toate veniturile sale sunt realizate doar din comision. „Îmi doream mai demult să vând deoarece ajunsesem într-un punct în care afacerea se dezvoltase într-atât de mult, încât lucrurile începuseră să mă depășească din punct de vedere logistic. Din acest motiv nu am dorit să rămân ca și acționar. Totodată, am decis că pentru mine e mai convenabil să lucrez doar pe comision deoarece asta mă obligă să trag mai mult. Pe scurt, stă numai în puterea mea ce bani vreau să fac”, dezvăluie Lovin, căruia i-au luat mai bine de două luni pentru a învăța să lucreze pe platforma operată de 11TeamSports. În zece luni, cât a durat trecerea integrală, Florin Lovin și-a depășit de patru ori target-ul! „Asta a arătat că înțelegerea dintre noi este una profitabilă pentru toată lumea”, spune Lovin, care explică cele trei puncte forte ce au făcut din 11TeamSports un lider incontestabil în domeniu: „Pe primul loc se află stocul, pe doi e Customer-Service și de-abia pe trei găsim prețul. Cred că asta spune totul despre forța firmei”.

O afacere de familie: DoubleL Studios

Din 2020, familia Lovin a mai deschis o afacere. De asemenea, profitabilă. În domeniul hotelier: un complex de studio-uri amplasat în zona de Sud a Bacăului, pe strada Venus. Denumit DoubleL Studios (dublul L vine de la inițialele soției lui Florin, Loredana Lovin) și bazat pe un concept „importat” din Austria, acolo unde „Ață” a evoluat între 2012 și 2014 la Kapfenberg și Mattersburg, complexul este evaluat la superlativ pe booking de clienții recenți, care i-au acordat calificativul 9,7!

„Este un business de familie, deschis pentru soția mea, Loredana, fără de care nu aș fi reușit nimic din tot ceea ce am izbutit în viață. Eu m-am îngrijit întotdeauna de bunăstarea familiei, Loredana a avut grijă ca totul să funcționeze așa cum trebuie la nivel de familie”, mărturisește Florin. La DoubleL Studios, prețul unei nopți este 390 lei pe seară (în București ar bate spre 10000 lei), punctul forte al studiourilor este calitatea și intimitatea, iar gradul de ocupare la nivel anual este de 80 la sută.

„Am avut clienți care au stat și șase luni. Vin oameni de peste tot, inclusiv din Statele Unite, iar pe parcursul verii suntem full. O caracteristică specială este că noi, cei din familie ne ocupăm de tot: eu, soția, mama și soacra; până și cei trei copii ai noștri dau o mână de ajutor pe timpul verii, fie udând grădina fie făcându-se utili altfel. Soția se ocupă de curățenie; cineva a rămas mirat că ea face curat și că nu am angajat personal pentru ața ceva. Păi de ce să angajăm, dacă nouă ne place să facem ceea e facem? Repet, e un business de familie”, spune Florin Lovin, care a investit aproximativ 300.000 în afacerea de turism de pe strada Venus: „În pandemie am întâmpinat unele probleme, așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu întreg turismul, dar acum lucrurile s-au reglat, iar faptul că lumea apreciază locația și serviciile noastre nu poate decât să ne bucure”.

Concursuri de muls vaca marca TSV Munchen 1860

Așadar, există viață după fotbal. Chiar și în afara sportului-rege. Dar Florin Lovin și-a propus să revină în fotbal: „Mă gândesc că undeva după 45 de ani, adică după ce mi-am consolidat afacerile, iar copiii au pornit-o pe drumul lor în viață, să întorc ceva comunității și în plan fotbalistic. Dar dacă ar exista deshidere totală, aș face-o și mai devreme”. „Ață” are mintea deschisă. Și ideile clare: „Pe unde am trecut ca fotbalist, am încercat mereu să învăț cât mai multe. La Munchen, de exemplu, după antrenamente, umblam din birou în birou pentru a înțelege cum funcționează lucrurile, de la vânzările de bilete, la întâlnirile cu suporterii organizate de club. Bacăul suferă enorm la capitolul infrastructură și nu doar din punct de vedere fotbalistic. Ne lipsește un stadion, pistă de atletism și o sală de jocuri- volei, handbal- la nivelul anilor 2023. Consider că un pas în această direcție s-ar putea face alcătuind un consiliu mixt din oameni de sport corecți și avizați, care au realizat ceva în viață, eventual și în materie de business și care să aibă un rol consultativ în cadrul Primăriei și al Consiliului Local”. Lovin știe că, pe lângă infrastructură, Bacăul suferă și la capitolul de identitate sportivă. Și că integrarea suporterilor este capitală: „La TSV Munchen 1860, aveam 50.000 de oameni în tribune în liga secundă. De ce? Pentru că fanii erau puși pe primul plan. Mereu. Intrai lunea în vestiar și vedeai scris că marți, Lovin și Gabor Kiraly, de exemplu, trebuie să meargă 80 kilometri până la o localitate plină-ochi de fani TSV, cărora le-a fost anunțată vizita noastră. Așa că, a doua zi o luam din loc, ajungeam în localitatea respectivă în care toate gurile de canal aveau sigla clubului, iar toate gardurile erau vopsite în alb și albastru. Ne așteptau o mie de fani și, alături de ei, făceam poze, concursuri de muls vaca- serios!- cântam cântece cu copiii, iar sâmbăta, cei o mie de fani se urcau în 30 sau 50 de autocare și veneau la stadion pentru a ne încuraja”.

„Noi formăm oameni, nu fotbaliști”

Pe Florin Lovin l-a impresionat mult și un alt episod din perioada în care a evoluat în străinătate. Din Austria, de această dată. „La Mattersburg, centrul de copii și juniori avea următorul motto: <Noi formăm oameni, nu fotbaliști>. Mirat, i-am întrebat care e substratul. Și dacă nu cumva e contra-productiv. Mi-au răspuns că ăsta e adevărul: la Mattersburg prioritară este educația. Și aveau dreptate: pentru a deveni fotbalist-fotbalist, aveai șanse mai mari dacă părinții alegeau să te ducă la un club precum Red Bull Salzburg, de exemplu. La Mattersburg, în schimb, chiar dacă se întâmpla să nu reușești în fotbal, știai că te formai sigur din punct de vedere uman”, povestește Florin Lovin, care relatează o situație definitorie pentru filozofia clubului din Mattersburg: „În 2013, în ultima etapă aveam meci decisiv pentru evitarea retrogradării. În aceeași zi cu meciul, căpitanul echipei, bosniacul Nedeljko Malic avea examen de licență. Domeniul? Inginerie eoliană, adică nu orice moft. Malic a mers la patronul clubului și l-a întrebat: <Dumneavoastră ce mă sfătuiți să fac? Licența e foarte importantă, dar la fel e și jocul, mai ales că de el depinde rămânerea noastră în prima ligă?>. Patronul nu a stat pe gânduri: <Nici nu are rost să discutăm: te duci la examen>. Malic s-a dus la examen, la-a luat, noi, fără Malic am pierdut meciul, iar prin retrogradarea echipei, patronul a pierdut bani. Dar l-a Mattersburg se formează oameni, nu fotbaliști”. Probabil că, având în spate oameni precum Florin Lovin, sportul băcăuan în general și fotbalul, în mod special, ar avea o șansă în plus. O șansă la o altfel de … viață. Sau, dacă vreți, la altfel de viAță.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri