27 aprilie 2024
ActualitateFlamanzii Europei / Bani putini pentru nevoi multe

Flamanzii Europei / Bani putini pentru nevoi multe

Conform unei analize elaborate de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Romania se afla, din nou, pe primul loc intr-un top al saraciei. De aceasta data, statisticienii au vizat procentele din bugetele familiale acordate hranei de zi cu zi. Iar noi am iesit pe primul loc, cu nu mai putin de 50% din totalul veniturilor. Fratii nostri de suferinta europeana, bulgarii, se afla pe locul 2, dar la o distanta semnificativa: 35%. De partea cealalta a spectrului foamei europene se afla Luxembourg, ai carui cetateni aloca doar 11% din buget pentru hrana.

Mai mult de nevoie decat de voie, Uniunea Europeana va cotiza inclusiv pentru a oferi ajutoare sociale. Intruniti la Bruxelles, liderii europeni au hotarat sa aloce 500 milioane de euro pentru a veni in sprijinul celor mai sarace familii din “marea familie europeana”. Initial suma discutata era de 300 milioane de euro, dar in urma scumpirii carburantilor s-a rediscutat cifra pentru ajutoare. Gestul mai marilor UE este o incercare relativ lipsita de finalitate de a oferi o mana de ajutor celor mai saraci dintre cetatenii europeni, care vor resimti din plin valul de scumpiri generat de majorarea pretului la petrol si produsele petroliere.

Romanii, cei mai saraci



In topul saraciei europene am reusit sa ne plasam pe primul loc. Statisticile arata ca romanii au cei mai putini bani alocati timpului liber si sanatatii. Tot la acest capitol ar trebui sa intre si economisirea, dar acest cuvant le este strain marii majoritati a concetatenilor nostri. O masa in oras, ca sa nu mai vorbim de petrecerea unui concediu sunt chestiuni care nici nu intra in discutie pentru o mare parte a romanilor.
Cea mai saraca zona din Uniunea Europeana este Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care face parte si Bacaul. Nu este un prilej de lauda, mai ales ca nu s-a reusit, in ultimii ani, o revogorare economica semnificativa, capabila sa genereze un curent optimist. Marile investitii, apte sa acopere cerinta de locuri de munca si de salarii decente se lasa in continuare asteptate, iar forta de munca, adeseori calificata, este nevoita sa aleaga calea “exilului”, in state care ofera conditii de salarizare atractive.

Inca pe locul 2

Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica Bacau, in ultima luna castigul salarial mediu brut a fost de 1.441 lei, cu 182 de lei mai mic decat cel inregistrat la nivelul economiei nationale (- 11,2%). Salarii medii brute peste media judetului s-au inregistrat in domeniul serviciilor. In schimb, in industrie si constructii, agricultura si servicii anexe salariile au fost sub media judetului. Castigul salarial mediu net a fost de 1066 de lei/persoana, cu 126 de lei mai mic decat cel de la nivel national. Fata de luna anterioara, castigul salarial mediu net a crescut cu 3,3 procente, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, a scazut cu 3,1 procente. Nici la nivel de regiune Bacaul nu mai este lider la capitolul aSalarii”, asa cum se intampla in trecut. Salariile medii brute ale bacauanilor sunt sub cele ale iesenilor (1533), dar peste ale celor din Botosani (1293 lei), Neamt (1231), Suceava (1223 lei), Vaslui (1185 lei). Situatia este asemanatoare si din punct de vedere al capitolului acastig salarial mediu net”. Efectivul de salariati in judetul Bacau era in ultima luna de 132.240 persoane, mai mare cu 723 fata de luna anterioara si cu 2950 mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. 51,1 la suta din salariati lucrau in domeniul serviciilor, 46,2 la suta, in industrie si constructii si 2,7 la suta in agricultura si servicii anexe. Salariatii din judetul Bacau reprezinta 21,2 la suta din totalul angajatilor din Regiunea Nord-Est, Bacaul fiind pe locul doi in Moldova, dupa judetul Iasi (27,2%). Scris de Emilian Berceanu, Codrin Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri