4 mai 2024
EconomieFiscul contra-ataca: Averile administratorilor pot fi executate silit

Fiscul contra-ataca: Averile administratorilor pot fi executate silit

Din acest an, Fiscul va pune accent pe urmarirea silita a actionarilor si asociatilor, pentru a recupera restantele la bugetul de stat inregistrate de firmele acestora. Statul se va indrepta astfel catre averile personale ale patronilor, prin atragerea raspunderii solidare.

Masura, existenta si pâna acum, a fost imbunatatita prin Ordinul nr. 127/2014 emis de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si intrat in vigoare la inceputul lunii. Risca sa-si piarda masinile, casele, apartamentele nu doar administratorii firmelor cu datorii, ci si rudele care primesc bunuri din patrimoniul societatii.

“Daca administratorul in mod voit si-a introdus firma in faliment, si exista conditiile legale care demostreaza acest lucru, ne putem indrepta catre averea personala. Bucuria noastra este ca acum instantele au inceput sa confirme deciziile noastre. Am inceput sa incasam din averile executate”
Mircea Muntean, directorul Administratiei Judetene de Administrare Fiscala (AJFP) Bacau



Mai intâi, la determinarea raspunderii solidare, Fiscul va trebui sa analizeze o serie de documente, si abia la final sa emita o decizie de angajare a raspunderii, specificând exact obligatiile de plata ale administratorilor. Datoriile vor trebui achitate de acestia in aproximativ 20 de zile.

Milioane de euro, din executari silite

Pâna acum, executarea bunurilor unei firme pentru neplata datoriilor era instrumentul prin care statul încerca sa recupereze din prejudicii. In 2013, Fiscul bacauan a incasat numai din actiunile de executare silita peste 157 de milioane de lei (aproape 35 de milioane de euro), reprezentând circa 11 la suta din totalul incasarilor din anul precedent. Au fost comunicate 91.424 de somatii pentru suma de 494,920 milioane de lei, incasându-se 87 milioane de lei.

Totodata, au fost emise 23.682 de popriri pe conturile bancare ale contribuabililor pentru suma de 162 milioane de lei, suma realizata fiind de 51 milioane de lei, iar alte 3.477 de popriri au fost emise pentru terti pentru suma de 131 milioane de lei, suma încasata fiind de 7,3 milioane de lei. In plus, au fost instituite 117 sechestre pe bunuri mobile pentru suma de 31 milioane de lei, fiind încasati doar 80.000 de lei, si 412 sechestre pe bunuri imobile pentru suma de 53 milioane de lei, încasându-se 198.000 de lei. Platile efectuate de debitori dupa instituirea sechestrelor pe bunuri imobile si mobile ale debitorilor au fost de 6,261 milioane de lei.

O gaura neagra mai greu de astupat

Din pacate, in urma celor 88 de licitatii organizate pentru valorificarea bunurilor imobile si mobile (valoarând peste 18 milioane de lei), s-a reusit incasarea a mai putin de 370.000 de lei. Asadar, se poate lesne observa ca Fiscul nu prea a avut succes la licitatiile organizate pentru vânzarea bunurilor rau-platnicilor. Un caz mai particular, care se diferentiaza fata de celelalte prin suma uriasa implicata, este al unui om de afaceri din zona Moinestiului de la care Finantele se caznesc de aproape 10 ani sa recupereze un prejudiciu de 34 de milioane de lei (circa 340 de miliarde de lei vechi).

“Povestea incepe in urma cu zece ani când i s-a facut un control fiscal, nu a prezentat datele, apoi i s-a facut o estimare. In schimb, a durat foarte mult cercetarea penala. In fine, s-a ajuns la ultima faza, cea a falimentului si instanta de judecata, pentru ca probabil nu a prezentat actele prin care sa-si dovedeasca nevinovatia, a dispus, la solicitarea lichidatorului, obligarea la raspunderea solidara”, a explicat Mircea Muntean, directorul AJFP Bacau.

Prin urmare, este dificil de presupus ca Fiscul va incasa prea curând macar o parte din aceasta suma, in conditiile in care administratorul firmei nu pare sa detina proprietati cu o asa valoare. Pâna acum, unii patroni care vroiau sa scape de datoriile la Fisc îsi faceau firme noi, cu acelasi obiect de activitate, aceiasi angajati si cu aceiasi clienti sau furnizori, lasând firma veche plina de datorii. Din acest an, acest artificiu nu prea mai este posibil, vinovatul, dar si rudele acestuia, riscând sa raspunda cu cu bunurile personale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri