30 aprilie 2024
ActualitateFinanțări nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro pentru pomicultori

Finanțări nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro pentru pomicultori

Începând din această săptămână, fermierii băcăuani, dar și alți beneficiari pot obține fonduri europene de maximum 100.000 – 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru investiții în plantații de pomi fructiferi, căpșuni sau muri. Banii pot fi ceruți de la Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)  în cadru primei sesiuni din acest an a submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”.

Prin această finanțare, se urmărește înființarea de plantații pomicole, reconversia celor deja existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole. Cererile de finanţare se depun în perioada 9 septembrie 2022 – 12 decembrie 2022 pe site-ul AFIR, cu cont de utilizator cu parolă. Sunt puse la dispoziție 48.000.000 de euro, din care 30.500.000 de euro pentru înființare/extindere/modernizare plantație (inclusiv condiționare și marketing), 7.500.000 de euro pentru înființare/extindere/modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing, și 10.000.000 de euro pentru achiziție utilaje de recoltare (modernizare exploataţie).

Banii se alocă în funcție de mărimea fermei



Valoarea ajutorului nerambursabil diferă în funcție de dimensiunea fermelor solicitante. Astfel, fermele mici pot primi sprijin financiar nerambursabil de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 100.000 euro dacă banii sunt utilizați pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare, sau 450.000 euro, pentru proiecte complexe. Fermele medii au posibilitatea de a primi finanțare de 200.000 euro, pentru investițiile care presupun achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare, până la 1.500.000 euro, pentru proiecte complexe. În cazul fermelor mari (inclusiv formele asociative), intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 300.000 euro, pentru investițiile care presupun achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare, sau 1.500.000 euro, pentru proiecte complexe. Inclusiv obținerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer poate fi finanțată de stat, în procent de jumătate din totalul cheltuielilor eligibile, fără însă a depăși 300.000 euro pe proiect, pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare sau 1.500.000 euro, pentru proiecte complexe.

O paletă largă de beneficiari

Pot solicita aceste subvenții persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale, cât și societățile în nume colectiv – SNC, societățile în comandită simplă – SCS, societățile pe acţiuni – SA, societățile în comandită pe acţiuni – SCA, societățile cu răspundere limitată – SRL sau societățile comerciale cu capital privat – SA. Totodată, sunt eligibile și institutele de cercetare – dezvoltare, staţiunile şi unitățile de cercetare ‐ dezvoltare, inovare agricolă și didactice cu personalitate juridică, de drept public sau privat, inclusiv universităţile având în subordine/structură stațiuni de cercetare‐dezvoltare și didactice din domeniul agricol şi /sau ferme de dezvoltare (doar pentru unitățile de producție agricolă înregistrate la APIA), societățile agricole, societățile cooperativă agricolă, care activează în sectorul pomicol, iar investițiile realizate deservesc interesele propriilor membri, cooperativele agricole din pomicultură, dacă investițiile realizate deservesc intereselor propriilor membri care au calitatea de fermieri. În fine, mai sunt acceptate la finanțare grupurile de producători și organizațiile de producători din sectorul pomicol, iar investițiile realizate deservesc interesele propriilor membri, dar și composesoratele, obștile și alte forme asociative de proprietate asupra terenurilor. Solicitantul trebuie să desfășoare activități economice, sub forma de întreprindere individuală, întreprindere familială, persoană fizică autorizată sau persoana juridică română, să acţioneze în nume propriu și să asigure surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri