22 mai 2024
ActualitateFinanțări de până la 200.000 de euro pentru cabinetele medicilor și afacerile...

Finanțări de până la 200.000 de euro pentru cabinetele medicilor și afacerile în IT de la țară

• pot primi finanțare nerambursabilă inclusiv patronii firmelor din agrement și alimentație publică, din zonele cu potențial turistic ridicat

Băcăuanii interesați să facă afaceri non-agricole în mediul rural pot solicita sprijin financiar de la stat, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Potrivit noului calendar estimativ, publicat de AFIR, cererile de sprijin pot fi depuse cel mai devreme începând cu sfârșitul acestei luni, când noi sesiuni de finanțare vor fi deschise prin submăsurile 6.2 și 6.4.

Solicitanții pot primi câte 50.000 de euro, respectiv 200.000 de euro pentru proiectele depuse pentru finanțare. Astfel, în cadrul submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pot obține bani nerambursabili băcăuanii care vor să-și deschidă un cabinet medical la țară, precum și cei care intenționează să pornească afaceri în producție și în IT. Totodată, pe zona de servicii, cu toate că sunt excluse de la finanțare pensiunile noi, vor fi favorizate afacerile în agrement și alimentație publică, în zonele cu potențial turistic ridicat.



Bani pentru atelierele meșteșugarilor

La submăsura 6.4, suma care poate fi primită este de până la 200.000 de euro pentru un proiect, cu intensitate de 70 la sută sau de 90 la sută. Diferența de 10 la sută sau 30 la sută din cheltuielile eligibile va trebui asigurată de beneficier, inclusiv toate cheltuielile neeligibile, având un avantaj afacerile în producție. Pot cere acest sprijin micro-întreprinderile şi întreprinderile neagricole mici existente şi nou-înfiinţate (start-ups) din spaţiul rural, precum și fermierii sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim pe PFA) care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi neagricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi şi întreprinderi mici, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate.

Sunt eligibile activităţile de producţie, serviciile medicale, sanitar‐veterinare, agroturismul, putând solicita sprijin inclusiv fermierii care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unor activităţi neagricole. De exemplu, sumele primite ca ajutor pot fi folosite pentru investițiile în producerea și comercializarea bunurilor neagricole, cum ar fi fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, a articolelor de marochinărie, articole de hârtie și carton, la fabricarea produselor chimice, farmaceutice. Totodată, sunt finanțate și activitățile de prelucrare a produselor lemnoase, a produsele din industria metalurgică, fabricarea de construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente, fabricarea produselor electrice, electronice.

În aceeași categorie intră și activitățile meșteșugărești (activități de artizanat și alte activități tradiționale neagricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii, etc). De un punctaj suplimentar consistent vor beneficia proiectele care includ și acțiuni de protecție a mediului.

Instalații pentru irigații și energie, cu bani de la UE

Reamintim că, din această lună, va fi lansată și submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, prin care fermierii pot obține fonduri europene nerambursabile de 350.000 de euro până la 1,5 milioane de euro pe proiect. Sumele pot fi utilizate pentru achiziții de utilaje agricole, instalații pentru irigații și energie, amenajări, softuri specifice și altele. Din luna august 2021, fermierii puteau aplica la submăsurile 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici, 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și 16.4 sau 16.4a, putând, astfel, primi sume între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri nerambursabile.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri