27 aprilie 2024
ActualitateFestivalul Florilor – două poveşti de neuitat

Festivalul Florilor – două poveşti de neuitat

Este luna mai, este luna florilor. Au înflorit zambilele, bujorii, lalelele, narcisele, crizantemele, iasomia, garofiţele, crăiţele, dediţelul…, şi sunt numai bune pentru a organiza un festival al lor, al florilor, dar şi al „floricelelor”, „boboceilor”, „mugurilor de stejar”, al tuturor celor care, îndrumaţi de prof. Maria Şalaru, cunoscuta şi îndrăgita interpretă a muzicii populare, cântă florile, primăvara, doinele, bucuriile, dragostea, dar şi tristeţele acestei lumi, indiferent de vârstă.

Sâmbătă, de la ora 16.00, la Complexul Turistic „Podu’ cu lanţuri” s-a desfăşurat prima ediţie a „Festivalului florilor”, organizat de Maria Şalaru, preşedinta Asociaţiei „Floricica”, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău. A fost un festival al poveştilor, o poveste venită de demult, redată, în premieră absolută, o dată cu lansarea cântecului „Podu’ cu lanţuri”, compus şi interpretat de Maria Şalaru, o poveste cu iz medieval, cu drumeţi osteniţi, cu domniţe şi cavaleri, al cărui clip s-a filmat în această ambianţă de început de festival. Şi a mai fost o poveste fabuloasă a cântecului şi dansului popular, interpretată de copiii de la grupurile „Floricica” şi „Boboceii”, din Bacău, de cei de la „Muguri de stejar” şi „Gospodinele” din Deleni – Iaşi, toţi şi toate fiind „florile” doamnei Maria Şalaru, care, de peste 40 de ani îndrumă, pregăteşte, învaţă copiii să iubească cântecul popular.

Sărbătoarea şi defilarea cântecului popular



„M-am gândit că este luna mai, luna florilor, şi cum eu sunt mereu înconjurată numai de flori şi floricele, de «bobocei», m-am gândit să facem un festival al lor, «Festivalul Florilor». Nu este un concurs propriu-zis, este o sărbătoare, o defilare a cântecului popular, a florilor pe care le vor purta copiii, de altfel, fiecare şi-a ales un nume de floare. Dar nu avem numai muzică şi dansuri populare, avem şi muzică uşoară, romanţe, muzică de petrecere, pentru că va fi un fel de petrecere aici, la «Podu’ cu lanţuri», partenerul nostru la acest festival, un loc de poveste, un loc unde călătorul ostenit se opreşte din drum, aşa cum se întâmpla în vremuri de demult şi cum spune cântecul. Vor fi şi surprize, pe care publicul le va descoperi în timpul festivalului. Vreau să mulţumesc managerului acestui complex, Roxana Neculcea, pentru sprijinul major pe care ni l-a acordat, o gazdă primitoare şi deschisă proiectului nostru, dar şi unei frumoase doamne care ne-a oferit tot aranjamentul floral de excepţie, pe care îl vedeţi, Mădălina Bejenaru, managerul Florăriei «Expresii florale»”.

Maria Şalaru, solistă de muzică populară, director al „Festivalului Florilor”

Timp de mai bine de cinci ore, la microfon şi în faţa camerelor de luat vederi, întreg festivalul a fost preluat de EstTv, s-au perindat peste 100 de copii, frumoşi şi talentaţi, de la patru la 19 ani, dar şi profesionişti ai genului, Anton Achiţei, care a entuziasmat publicul cu melodia „Lalele, lalele”, George Cojocărescu, Constantin Bahrin, Diana Farcaş, Cosmin Timofte, Lenuţa Filip Cucu, George Pascal, Robert George, Nicoleta Lela – Balan, Gheorghiţă Rotaru, care a fost sărbătorit la împlinirea unei frumoase vârste, Diandra Bancu, Bianca Elena Rotaru – sărbătorită şi ea pentru cei 18 ani împliniţi, la fel ca Adelina Frantz, cu ai ei 19 ani, Trupa DANCESPORT (coordonatori Adriana Mitrea, Florin Ştefănescu).

„Este o bucurie pentru noi că suntem gazda, dar şi unul dintre partenerii acestui foarte frumos festival de folclor. De altfel, este prima şi cea mai importantă manifestare artistică de acest gen, care are loc la Complexul Turistic «Podu’ cu lanţuri», în acest superb decor medieval, în care domină florile, este luna mai, nu?, întreg festivalul este filmat, şi după cum aţi ascultat, a fost lansat şi cântecul „Podu’ cu lanţuri”, compus şi interpretat de doamna Maria Şalaru, special pentru noi. Este un super succes, a fost frumos şi suntem decişi să continuăm acest gen de manifestări.”

Roxana Neculcea, general manager Complexul Turistic „Podu’ cu lanţuri”

A plouat cu trofee şi premii

După ce ploaia s-a mai răzbunat, la finalul festivalului, juriul, condus de Carmen Pâţu, director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău, a acordat premiile şi trofeele festivalului, care au încununat talentul, munca şi profesionalismul tinerilor câştigători: Trofeul Floarea Florilor – Bianca Elena Rotaru; Cel mai frumos cântec pentru copii – Ariana Cojocaru; Trofeul Aniversar – Adelina Frantz; Trofeul pentru muzică patriotică – Nicu Cojocaru (5 ani); Trofeul pentru doină – Vlad Amariei; Trofeul festivalului l-au mai primit grupurile „Gospodinele” şi „Muguri de stejar” din Deleni (coordonator prof. Ionela Pleşcuţă), „Boboceii” şi „Floricica” din Bacău.

„Ideea acestui festival este mai veche şi doamna Maria Şalaru, director al acestui festival, l-a plasat în luna mai, luna florilor. Participă solişti şi grupuri de la clasa dumneaei de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău, din Deleni – Iaşi, dar şi din Neamţ, copii cu talent, cu dragoste de cântecul popular, iar asemenea festivaluri sunt un bun prilej de întâlnire cu publicul, de verificare a stadiului unde sunt, dar, de ce nu, de a câştiga premii, răsplata muncii lor şi a părinţilor.”

Carmen Pâţu, director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău

„Sunt la doamna Maria Şalaru de 10 ani, vin de la vârsta de opt ani la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, îmi place folclorul, am cântat cu „Boboceii”, dar şi solistă. Am albume cu piesele mele pe care le cânt de mulţi ani. Acest festival este unul foarte important şi bine organizat aici, în acest cadru foarte frumos. Zilele aceste împlinesc 18 ani şi Trofeul «Floarea florilor», pe care l-am câştigat este cel mai frumos cadou de ziua mea.”

Bianca Elena Rotaru, câştigătoare a Trofeului „Floarea florilor”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri