27 aprilie 2024
ContrasensFascismul civic

Fascismul civic

A produs o puternică impresie anunțul autorităților de a controla la sânge beneficiarii de ajutor social. Comentariile care au însoțit articolele referitoare la acest subiect sunt extrem de sugestive. Practic, tot românul a descoperit vinovatul pentru starea de lucruri din țară: nemernicul care încasează 140 de lei pe lună de la stat fără să facă nimic. Drept pentru care, acest nemernic, acest hoț, impostor, vampir care suge sângele nației, trebuie pus la muncă. Să transpire, să tragă la jug pentru a merita cei 140 de lei pe lună, nici măcar un euro pe zi. În acest timp, poporul preocupat de ajutorul infim primit de niște nenorociți nu clipește măcar la miliardele încasate de companiile transnaționale drept „ajutor de stat”.

Mai important decât faptul că o multinațională încasează sume uriașe de bani de la stat este că un număr din ce în ce mai mic de oameni încasează sume infime care nu-i ajută nici măcar să supraviețuiască. „Da, dar îi încasează nemeritat”, vor spune unii. În acest caz aș dori să aflu ce au făcut ca să merite ajutorul de stat cei câțiva puștani din așa-zisa trupa 5GANG ca să primească 100.000 de euro de la stat pentru a face un film? În altă ordine de idei, când intrați în concediu, de ce primiți bani? Îi meritați? Doar nu munciți… Șomerii de ce primesc indemnizație, copiii de ce primesc alocație? Doar nu muncesc pentru acești bani, nu-i așa?! Evident că nu este așa. Șomerii primesc indemnizația pentru că au contribuit, copiii primesc alocația pentru că părinții lor contribuie. Beneficiarii de venit minim garantat au contribuit și ei cândva. Poate nu toți. Oricum, este neimportant acest amănunt. Pentru că în cazul de față contează că niște oameni au nevoie de ajutor. Pe care vrem sau nu vrem să-l acordăm.

Mulți dintre arșii de la Colectiv nu aveau asigurare de sănătate. După logica celor care înfierează ajutorul social, răniții de la Colectiv nu ar fi meritat să fie tratați. Pentru că – nu-i așa?! – au primit tratamentul fără să-l merite întrucât nu au contribuit. Puteau fi lăsați fără îngrijire? Evident că nu. Putem să-i lăsăm fără nici un ajutor pe nefericiții care nu mai pot să muncească sau care nu au unde să lucreze? Se pare că da. Nu vreau să aduc în discuție sistemele de asistență socială din alte țări sau valoarea ajutoarelor care sunt acordate în Occident. Că am constata că suntem la coadă rău de tot. Desigur, la noi a fost indusă ideea că săracii își merită soarta, își beau banii și nu vor să muncească. Idee contrazisă de românii care muncesc în străinătate. Istoria i-a învățat pe englezi o lecție dramatică: izgonind țăranii de pe moșiile pe care landlorzii deciseseră să le transforme în pășuni, lâna aducând venituri mai mari decât grâul, i-a determinat să se transforme în tâlhari de drumul mare. Două secole au fost necesare pentru rezolvarea acestei probleme. Dar noi suntem mai deștepți decât toți și știm mai bine ce e de făcut și care sunt cauzele.

Am văzut marea satisfacție produsă de anunțul că municipalitatea va pune la muncă băcăuanii care sunt înscriși la VMG. Din toți cei care iau ajutorul social sunt doar 15 apți de muncă. Atâta zgomot pentru 15 oameni care primesc câte 140 de lei lunar. În vreme ce, după cum spuneam mai sus, marile corporații primesc ajutoare de stat de miliarde de lei și nimeni nu se mai miră…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri