10 mai 2024
ActualitateFără ură și părtinire, despre dezrobire

Fără ură și părtinire, despre dezrobire

Marți, 20 februarie 2024, Partida Romilor „Pro Europa” – filiala Bacău (PRPE-Bacău), Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău (CMIA) și Centrul Național de Cultură a Romilor (CNCR) au organizat un eveniment dedicat dezrobirii juridice a romilor din Principatele Române.

Au fost prezenți Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, Lucian Bogdănel, Prefectul Județului Bacău, senatorul Cristina Breahnă-Pravăț, Anca Egarmin, inspector general ISJ Bacău, primari și reprezentanți ai administrației publice locale de la nivelul județului Bacău.

Punctele de vedere exprimate de oficialități au evidențiat elementele pozitive ale politicilor de inserție/incluziunie socială a locuitorilor de etnie romă, efortul conjugat al autorităților centrale, județene și locale pentru deschidere interculturală și pentru îmbunătățirea situației materiale și educaționale în comunitățile de romi.



Bogat în conținut și variat în formele de exprimare, programul evenimentului a cuprins demonstrația de robotică a tinerilor romi din echipa ROBORROM (comuna Valea Seacă, județul Bacău), proiecția filmului artistic „Adevărurile Ioanei” (producția CNCR), recital de pian – Elvis Condrea și, nu în ultimul rând, o foarte interesantă dezbatere sub titulatura „Romii – Drumul către emancipare”.

Moderată de către dr. Alin Sebastian Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dezbaterea i-a avut ca invitați pe Adrian Horodnic, istoric, scriitor, fost director al Colegiului Național „Ferdinand I”, prof. dr. Nicoleta Zărnescu, Colegiul Național „Ferdinand I”, Neacșu Lenuța, poet și scriitor, și Iulian Bucur, critic de artă, șef al secție de Etnografie, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.

Au fost abordate aspecte mai puțin cunoscute ale propriei noastre istorii, adevăruri incomode despre noi, majoritarii, despre statul român, despre Biserică, despre cea mai îndelungată perioadă de robie a unei comunități etnice din istoria lumii, teme ce pun sub semnul întrebării o serie de clișee etnopsihologice – toleranța și ospitalitatea multiseculară a poporului român – care au proiectat și întreținut o imagine exclusiv pozitivă a națiunii române. Participanții au avut ocazia să descopere și să înțeleagă mai bine istoria și luptele acestei etnii, contribuind astfel la o mai bună cunoaștere și apreciere a diversității culturale.

 

Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Municipal „Bacovia” și s-a bucurat de prezența unui public numeros, care, cu siguranță, a înțeles faptul că astfel de întâlniri sunt nu doar utile, ci necesare, că, dincolo de faptul că „ne poate elibera”, adevărul istoric are capacitatea de a dilua prejudecățile etnoculturale cu care operăm în relație cu romii și cu noi înșine.

Felicitări organizatorilor – George Gogan, președintele PRPE-Bacău, și Alin Sebastian Popa, manager CMIA.

„Îl felicit pe George Gogan, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru acest eveniment cultural în cadrul căruia a pus la aceeași masă oameni reprezentativi din diferite domenii de activitate. Asigur întreaga comunitate pe care o coordonează, de un parteneriat onest, bazat, în primul rând, pe respect și colaborare”.

Valentin Ivancea, președintele C.J. Bacău

 

 

„Schimbarea trebuie să găsească etnia romă de partea bună a istoriei, aproape de valorile toleranței, democrației şi moderației – nu contaminată de febra radicalizării şi a populismului care, prin agenda sa discriminatorie, este potrivnică în primul rând intereselor romilor. Oricât de atractiv ar suna, lozincile populist-extremiste nu țin de foame, nu plătesc alocațiile copiilor şi nici facturile lunare sau ratele bancare. Iar romii trebuie să conştientizeze această realitate incontestabilă”.

Lucian Bogdănel, Prefectul Județului Bacău

 

„Cred că aici greșește cumva comunitatea romă, că nu-și promovează foarte mult personalitățile. Pentru că aveți personalități, aveți scriitori, aveți muzicieni de seamă, aveți profesori, aveți doctori. Ați reușit fiecare în anumite profesii și modelele pe care le are comunitatea romă ar trebui mediatizate mai mult”.

Cristina Breahnă, senator PSD Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri