3 mai 2024
CulturăExpoziţia „Mioriţei 21”. Povestea unor artişti şi a atelierelor lor de creaţie

Expoziţia „Mioriţei 21”. Povestea unor artişti şi a atelierelor lor de creaţie

Filiala Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici numără peste 60 de artişti, pictori, sculptori, graficieni, fotografi, caricaturişti. După aprecierea artistului Mihai Chiuaru, fost preşedinte al filialei, aceştia fac parte din trei generaţii, una a anilor ’60-70 (Ilie Boca, Aurel Stanciu, Ştefan Pristavu, Constantin Ciosu), apoi generaţia optzecistă (cea mai numeroasă) şi o alta care poate fi identificată după anii ’90. Şcoli, curente şi stiluri diferite, pe care îi uneşte însă talentul şi dragostea pentru artă, materializate în expoziţii de grup sau individuale, tematice sau eclectice, participarea la expoziţii regionale, naţionale şi internaţionale, de unde s-au întors cu numeroase premii. O parte dintre artiştii plastici băcăuani au avut şansa şi bucuria ca operele lor să fie expuse în diferite locuri din oraşele judeţului, iar altele au fost achiziţionate de instituţii publice sau private, de personae fizice, de galerii celebre.

Artiştii sunt parte a comunităţii, apreciaţi şi recompensaţi cu diferite titluri, cum sunt cele de Cetăţeni de Onoare ai localităţilor unde s-au născut, au trăit şi au creat. O „recompensă” poate fi socotită şi repartizarea Filialei UAP, de către administraţiile locale din diferite perioade, a unor imobile, unde sunt amenajate aleliere de creaţie,13 pe str. Mioriţei 21 (dat în folosinţă în 1983) şi cinci pe str. Neagoe Vodă, unde, de-a lungul anilor, mulţi artişti au dat naştere operelor lor, formându-se acolo adevărate nuclee creative şi de prietenie, dar şi de rudenie, acolo au creat şi creează familiile Gheorghe şi Salomeea Velea, Ionela şi Ion Lăzureanu, Dany şi Gheorghe Zărnescu, dar şi Vasile Crăiţă Mândră, împreună cu fiul său Marius Crăiţă Mândră sau Ion şi Dragoş Burlacu, tată şi fiu. Sunt acolo poveşti frumoase de viaţă, de solidaritate, sunt acolo şi drame; totu-i omenesc şi supus timpului.


Una dintre aceste poveşti a fost scrisă la iniţiativa artistului Gheorghe Zărnescu, iar personajele sunt toţi artiştii care au făcut şi fac parte din „familia” de pe Mioriţei 21. Împreună cu Mihai Chiuaru a speculat faptul că la Galeriile „Frunzetti” nu se întâmplă nimic în luna februarie şi au organizat, în premeiră, în Bacău, poate şi în ţară, o expoziţie cu lucrări de pictură, sculptură, grafică şi caricatură, ale artiştilor care au beneficiat de atelierele de pe Mioriţei 21, expoziţia chiar aşa se şi numeşte „Mioriţei 21”. Şi povestea a mers mai departe, vernisajul a avut loc vineri, 7 februarie, ora 17.00, la Galeriile „Frunzetti”. Publicul a venit în număr mare, din dragoste de artă, din respect pentru artişti. Este, pe simeze, una dintre cele mai frumoase expoziţii din ultimii ani, cu lucrări din epoci diferite, semnate de artişti din toate generaţiile. Sunt expuse şi lucrări care nu au mai fost văzute de mulţi ani, fiind, după cum au remarcat cei prezenţi, o surpriză, mai ales pentru publicul tânăr.
Au “citit” povestea Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a UAP, Iulian Bucur, critic de artă, însă cei care au interpretat-o cel mai frumos, emoţionanţi, au fost artiştii Gheorghe Zărnescu şi Mihai Chiuaru, din povestea lor nelipsind anii de început, greutăţile, satisfacţiile, viaţa în acel „stup” populat de oameni a căror unelte de exprimare sunt pensula, şevaletul, culorile, fierul, piatra, lemnul, dalta sau ciocanul, mângâiate cu idei şi viziune.

Ei sunt Mihai Bejanariu, Ilie Boca, Dragoş Burlacu, Ioan Burlacu, Mihai Chiuaru, Marius Crăiţă Mândră, Vasile Crăiţă Mândră, Ionela Lăzureanu, Ioan Lăzureanu, Ovidiu Marciuc+, Ioan Mihalache, Ştefan Pristavu, Luminiţa Radu, Mioara Rotaru, Aurel Stanciu, Gheorghe Velea+, Salomeea Velea, Dany Zărnescu+ şi Gheorghe Zărnescu.
Dacă nu aţi avut ocazia să-i vedeţi la lucru, în atelierele lor de pe Mioriţei 21, sunteţi invitaţii lor la Galeriile „Frunzetti” (în centru, vizavi de Luceafărul), să le ascultaţi cu inima, cu sufletul şi cu ochii extraordinarele lor poveşti artistice.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri