27 aprilie 2024
ActualitateEugen Teodorovici, fost ministru de finanțe în guvernele Ponta și Dăncila: Putem...

Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe în guvernele Ponta și Dăncila: Putem să avem și noi un Guvern care să reprezinte cu adevărat interesele acestei țări?

Într-o zi de weekend cu vreme frumoasă, o excursie la Slănic Moldova mi s-a părut cea mai bună variantă pentru câteva ore de reîncărcat bateriile după o săptămână plină de muncă. Aerul proaspăt, peisajul, oamenii, totul parcă te transpune într-o altfel de lume, aici, aproape de Bacău. Spre surprinderea mea, la plimbare l-am întâlnit pe Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe și nu numai. Oamenii îl priveau și au intrat în vorbă cu el. Prietenos cu toată lumea, un lucru la care turiștii probabil nu se așteptau, cu un aer de vacanță, Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ la provocarea realizării unui interviu pentru Deșteptarea. Așa că am îmbinat utilul cu plăcutul. Pentru cei care nu știu sau pentru cei care au uitat, Eugen Orlando Teodorovici a fost senator, ministru al fondurilor europene și ministru al finanțelor publice în două guverne: Ponat și Dăncilă.

-Ce „vânt” vă aduce la Slănic Moldova?

-Un pic la relaxare, să admirăm un pic peisajele acestea extraordinare. E foarte, foarte frumos.



-Ați mai fost aici?

-Cred că am mai fost o dată când eram foarte mic. Cu bunica mea. Venea pe aici în stațiune. Dar nu mai țin minte exact.

-Cum găsiți Slănicul?

-N-am apucat să merg prin toată stațiunea, dar, ce am văzut până acum este… Ca multe locuri din România este superb. Dar sunt multe de făcut. Am văzut și o parte din nemulțumirile oamenilor de aici care se lovesc de fel de fel de probleme din activitatea de zi cu zi. Chestiuni legate de prețurile la energie și de lucrurile astea care acum se mișcă…

-Înțeleg că deja ați vorbit cu câțiva oamani de afaceri, în mod special din HoReCa.

-Și nu numai. Contractul cu cei de la energie, prețul este doar pe o lună stabilit. Adică prețul poate varia de la o lună la alta fără niciun fel de predectibilitate, ceea ce nu poate fi acceptat. Pentru că este posibil să ai o bancă care este posibil să te fi finanțat, ai niște costuri pe care trebuie să le anticipezi și multe altele. Știți că noi dădeam în 2018 Ordonanța aceea mult hulită de mulți, 114. Vă amintiți? Prevederile acelei Ordonanțe erau perfecte acum. Numai că, noi am dat-o, nu prea a avut mulți susținători, în 2020 au abrogat-o și iată efectele de astăzi. Iar lumea începe să regrete. Știți cum e vorba aia: „dă-i românului minte de pe urmă!”.

-Dumneavoastră cum vedeți lucrurile? Care ar fi rezolvarea în opinia dvs?

-Rezolvarea ține și de altceva. În primul rând de ce se întâmplă la nivel central. Vedeți ce se întâmplă la nivel de Guvern. În primul rând ca să poți să rezolvi lucrurile așa cum ne dorim noi lucrurile de foarte mult timp este să o tranșăm la nivel central, la nivel politic. Domnule, ce avem de făcut? Lăsăm o astfel de guvernare? Noi ca popor… Eu nu sunt în partea niciunui partid politic. Deci, ce facem la nivel politic? Putem să avem și noi un Guvern care să reprezinte cu adevărat interesele acestei țări? Da sau Nu. Dacă vrem, bine, se poate, și soluții sunt slavă Domnului, fie că ne uităm la alții ce soluții au avut și le putem aplica și la noi. Sau dacă nu, atunci ne merităm soarta și toți plângem pe la colțuri. Asta este, dar cu asta nu se rezolvă absolut nimic. Opoziția ar trebui să preia tot ce înseamnă decizie din punct de vedere politic, să intre și să formeze guvernarea, șă își asume ce trebuie să își asume un partid care, să zic așa, ține cu țara, și lucrurile se rezolvă de la sine. Simplu. Pui oamenii care se pricep acolo unde trebuie, să își asume deciziile pe care țara le așteaptă… și e simplu. Totul depinde de noi, să vrem cu adevărat. Nu doar așa..o postare pe facebook, la o televiziune, la o publicație scrisă sau online. Și când să luăm o decizie… Fapte și nu vorbe, pentru că, repet, un om politic trebuie să înțeleagă că faptele sunt cele care îl definesc. Pentru că ceea ce spune în mare parte trebuie să facă. Poate că nu tot, dar măcar o mare parte. Și românii trebuie să înțeleagă anumite lucruri, că tot îi aud că ei nu fac politică și că nu îi interesează politica. Ei nu înțeleg un lucru: că politica asta trebuie să o facă fiecare cetățean responsabil. Politica nu înseamnă să faci politica unui partid sau altul. Faci politica țării, adică să vrei de la un om politic să facă ce spune. Asta înseamnă să faci politică. Cetățenii care au această abordare, că nu fac politică, oameni care nici măcar nu știu cine este premierul țării, indiferent de unde e. Românii trebuie să știe că premierul țării este unu Cîțu, care din păcate duce țara acolo unde nu a fost niciodată. Foarte jos. Vorbim de datoria guvernamentală, vorbim de prețurile la energie, vorbim de cursul euro-leu, vorbim de tot ce doriți…omul ăsta a stabilit numai recorduri negative. Dacă vrem să mergem mai departe… stăm la soare, la o cafea, nu facem politică și o să ajungem cât mai curând ca cele trei părți ale acestei țări să se împartă fiecare într-o anumită zonă de influență. Adică simplu și direct spus. Totul ține de noi. Atât.

-Referitor la zona Moldovei, că tot sunteți aici, și probabil cunoașteți situația economică din zonă, cum vedeți lucrurile?

-Haideți să vă spun așa. Că veneam ieri (vineri, 3 septembrie-n.r.) dinspre București spre Slănic Moldova. Și o concluzie care poate să supere sau să deranjeze pe undeva și pe cineva. Este inadmisibil ca partea de infrastrucură, pentru că după aceea vin și altele, să nu asigure rute rutiere sau feroviare în această zonă a țării. Trebuie să înțelegem că partea asta de est a țării este mai mult decât strategică pentru întreaga țară, că tot ce înseamnă investiții, accente economice ș.a.m.d. trebuie pus pe această zonă a țării, pentru că astfel împingem dezvoltarea de la vestul țării către partea aceasta. Aseară conduceam și nu puteam să nu am gust amar pentru că știu că mulți din colegii mei din partid din această zonă a țării care au avut puterea să pună în funcții cheie prin guvernele care s-au perindat după Revoluție și până în prezent oameni care să știe și care, repet, să își asume. Și nu pot să înțeleg, că dacă facem repede o listă cu oameni care au ocupat funcții cu demnitate publică în Guvernul României, mă refer în zona Moldovei, cred că găsim foarte mulți miniștri și chiar mai sus. Eiii! De ce nu s-au făcut lucrurile aici, în această zonă? Fiecare dintre acești oameni politici poartă răspunderea a ceea ce este astăzi în Moldova. Vă spun deschis, fără niciun fel de teamă că cineva dintre foștii mei colegi de partid s-ar putea să se supere. Deci, fiecare dintre acești oameni politici, care astăzi sunt fie pe la București, fie pe la Parlamentul European sau prin alte zone, toți poartă partea lor de vină pentru ceea ce astăzi, din păcate, nu s-a făcut în Moldova.

-A13 sau A7?

-Obligatoriu Brașov – Bacău. Este primul care trebuie făcut din punctul meu de vedere. Este simplu de făcut. Restul, autostrăzi de la nord la sud, sau măcar drumuri expres se pot face foarte simplu dar nu prin legi cum au încercast unii să facă, demagogic. Nu printr-o hărtie se face o autostradă. Se face ca orice lucrare. Faci un proiect, o bugetezi, o lansezi, se lucrează bine… Sunt multe lucrări care s-au lucrat bine anii trecuți. Vă dau exemplu…la mine… Eram director general și lucram pe fonduri europene. Vă dau exemple de lucrări foarte bine făcute, la timp, și astăzi mergeți pe ele fără niciun fel de problemă. Pe Autostrada Soarelui, Fetești – Cernavodă: acele două secțiuni sunt făcute sub coordonarea mea din bani europeni – ISPA. București – Giurgiu: drum expres. Mergeți pe el și vedeți că e ca în palmă. Craiova – Drobeta și altele. Deci, iată că se pot face. Dar eu mă ocupam zilnic de chestiunile astea. Mă întâlneam cu constructorii, schimbam firmele din contract care nu-și respectau contractele, le aplicam penalități, le plăteam la timp… Deci se pot face lucruri în România. Dar repet, liderii politici au vina lor. Că sunt de stânga, că sunt de dreapta, toți au partea lor de vină, pentru ce au pus ei în funcțiile cheie și mai ales aici în Moldova.

-Care ar fi cel mai important lucru de rezolvat urgent în Moldova?

-Eu zic că Moldova nu e doar un lucru. Trebuie pe departe partea asta de infrastructură…cum de altfel în toată România clamează chestiunea asta. Dar nu numai. Trebuie foarte mult dezvoltată Moldova din punct de vedere economic. Trebuie aici să găsești, să asiguri, să oferi posibilitatea ca oamenii care vor să rămână în țară să aibă motive să o facă. Cei care au plecat din zona aceasta a țării să aibă motive să se întoarcă dacă doresc. Sunt sigur că dacă un român ar găsi un mediu prietenos de a face business în zona asta ar face-o cu mare drag pentru că e la el acasă. Din punctul meu de vedere, această zonă, a Moldovei, ar trebui declarată prioritate zero. În ce sens. Îi poți stabili un regim fiscal aparte pentru că este o regiune mai săracă a țării. Ai argumente politice, economice și sociale să creezi un mediu, un paradis investițional. Doresc foarte mult ca România, în ansamblul ei, să devină un paradis investițional, nu fiscal neapărat. Este foarte important. Și o să vedeți că vor veni investitori din toată țara dar și din-afară. Dar totul începe de la nivel central, un guvern care să fie al acestei țări și nu un guvern slugă la înalte cancelarii fie din Europa de vest sau din alte părți ale lumii.

-Să revenim în Slănic Moldova. Sunteți oaspetele hotelui Perla. Cum vă simțiți aici?

-Am venit la prietenul meu Andrei Șerban și constat cu mare drag că, dacă astfel de oameni nu ar fi existat în România, aceste puține locuri care încă mai există, nu ar mai fost nici măcar ele. Acest hotel este la un nivel înalt, plin de turiști, îți oferă serviciile de care tu ca turist ai nevoie. Astfel de oameni, care poate de-a lungul timpului au fost blamați, să nu uităm…și o spun direct: au tot meritul a ceea ce astăzi mai există în România. Pentru că au avut ambiția să rămână, au avut curajul și uneori chiar naivitatea să-și pună resursele financiare în joc într-un mediu economic ostil, cum este astăzi, și au insistat și rezistat mai departe. Avem nevoie de astfel de oameni. Asta este o chestiune foarte importantă: să lăsăm la o parte ura asta dintre noi, dintre români, ceea ce din păcate unii conducători ai acestei țări au indus în ultimii ani de zile. Ura între generații, ura între categoriile sociale…acestea au fost induse populației iar chestile astea trebuie să se schimbe, să dispară. Un președinte de țară trebuie să fie un mediator, un om care să adune românii în jurul unui obiectiv comun. O să fim din ce în ce mai puțini cei care vrem să schimbăm iar voi, presa, o să aveți din ce în ce mai multe motive de scris. Dar nu o veți face, pentru că nu veți mai putea scrie, pentru că astăzi presa din România nu mai este independentă și compar cu anii în care eu eram ministru și știu ce relații aveam cu cei din presă. Astăzi, din păcate, nu se mai reflectă în mod corect și transparent ce se întâmplă în România.

-Vă mulțumim și vă mai așteptăm în zona noastră!

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri