4 mai 2024
Actualitate„EROII - Educație pentru viitor” la Colegiul Economic „Ion Ghica”

„EROII – Educație pentru viitor” la Colegiul Economic „Ion Ghica”

Atmosferă încărcată de emoție miercuri, 27 noiembrie 2019, la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Bacău. Coordonați de domnii profesori Lăcrămioara Mihăilă, Claudia Stan, Andreea Borto, Constantin Tofan și de părintele profesor Răzvan Lucinschi, elevii claselor a IX-a – a XII-a au participat la o activitate dedicată sărbătorii Marii Uniri, împreună cu doamna consilier educativ, prof. Brândușa Popescu.Invitatul special al organizatorilor a fost domnul colonel (r.)Stelian Cojocaru,Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”.
Gândită ca proiect interdisciplinar, activitatea „EROII – Educație pentru viitor” având ca motto:„Spuneți generațiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria” a debutat cu momentul solemn al interpretării imnului național. Doamna prof. Lăcrămioara Mihăilă a explicat celor prezenți importanța organizării unor astfel de momente, care să ancoreze tinerele generații în realitatea istorică națională. Accentuând conștientizarea importanței actului Marii Uniri, evenimentul a fost marcat de o succesiune de activități din mai multe arii curriculare (Limbă și comunicare, Om și societate, Tehnologii).

Mândrie și recunoștință am identificat și în prezentările unor proiecte personale ale elevilor de la clasa aXI-a A și aXI-a G, coordonați de doamna prof. Mihăilă Lăcrămioara. Lucrările elevilor sunt parte din Expoziția „Strămoșii mei, Eroii” organizată de Direcția Județeană pentru Cultură Bacău.Împărtășind celor prezenți bucuria descoperirii în arborele genealogic a unor eroi de război, în persoana propriilor bunici sau străbunici, povestea lor, dovada lor de patriotism a ajuns în inimile tuturor, aplauzele frenetice fiind o dovadă – poate, mult prea mică – a respectului purtat acestor bunici, străbunici, comori personale…
Momentul următor a aparținut elevilor reprezentanți ai claselor a X-a G și a XI-a L – coordonați de doamna prof. Claudia Stan – ce le-au propus participanților o călătorie în timp. Identificându-se unor personalități literare românești – Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Elena Văcărescu, Octavian Goga, Alexandru Vlahuță – elevii au punctat, prin replicile rostite, rolul scriitorilor români, de-a lungul timpului, în promovarea, susținerea și coagularea energiilor necesare înfăptuirii Marii Uniri.


Părintele prof. Răzvan Lucinschi le-a vorbit elevilor despre însemnătatea culturală și religioasă a perioadei de la finalul lunii noiembrie – sărbătoarea ocrotitorului neamului, Sfântul Apostol Andrei, aniversarea unor nume importante din cultura română: Liviu Rebreanu, Aron Pumnul, Grigore Antipa ș.a. – și începutul lunii decembrie, sub auspiciile Marii Uniri. Ulterior, grupul de elevi ai claselor a IX-a I și a XI-a I a intonat Marșul lui Iancu și Cântecul Bucovinei.


Un alt moment emoționant le-a aparținut elevilor de la clasele a XII-a E și a XII-a G, coordonați de doamna prof. Lăcrămioara Mihăilă, care au încântat nu numai prin liniile melodice alese, cât și prin jovialitatea, prin entuziasmul lor.

Domnul profesor Tofan Constantin, a trecut în revistă situația României înainte de 1918, participarea la Războiul pentru Reîntregire Națională și personalitățile Marii Uniri din 1918.
Sensibilitate, emoție și profunzime sufletească a demonstrat și eleva de la clasa a XII-a B care a recitat celebrele versuri găsite în ranița unui soldat necunoscut, Nu plânge, maică Românie!; totodată, ideea unirii în sentimente și a respectului reciproc a fost susținută și de melodia în limba engleză cântată de reprezentantul clasei a X-a H.
Partea finală a activității a aparținut invitatului de onoare, colonel (r.) Stelian Cojocaru,Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” cu o prezentare care a reunit detalii și curiozități istorice. Momentul mult așteptat a constat în interpretarea semnelor de pe drapelul național și descrierea uniformelor purtate – cu mândrie – de elevii clasei a XI-a G și aXII -a A.

Activitatea de miercuri, a fost continuată joi, 28 noiembrie 2019, cu depunerea unei coroane de flori la monumentul „România biruitoare” din Parcul Unirii, Bacău, și cu intonarea Imnului eroilor, sub îndrumarea părintelui profesor Răzvan Lucinschi.

Organizatorii activității consideră că, prin evocarea acestor momente glorioase ale istoriei neamului, a fost scrisă – de către elevii din Colegiul Economic „Ion Ghica” – o nouă pagină onorantă în capitolul cinstirii înaintașilor noștri. Fiindcă, așa cum afirma scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, „România este patria noastră și a tuturor românilor./ E România celor de demult și-a celor de mai apoi,/ E patria celor dispăruți și a celor ce or să vie!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri