27 aprilie 2024
ActualitateElevi si profesori "repetenti"

Elevi si profesori “repetenti”

Educatia bacauana este in cadere libera

In anul scolar ce tocmai s-a incheiat, rezultatele la examenul de bacalaureat si la cel de titularizare au constituit o marea surpriza neplacuta. Si elevii, dar si profesorii s-au dovedit a fi mai slab pregatiti decat au indicat rezultatele obtinute anul trecut. Si la examenul de Evaluare Nationala a elevilor de clasa a VIII-a rezultatele au dezastruoase. Ce se intampla cu invatamantul bacauan, din ce in ce mai slab de la an la an?

5.863 de elevi de clasa a XII-a s-au inscris la sesiunea iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat. Au fost o generatie de ”sacrificiu” pentru noul tip de Bac, implementat de ministrul Funeriu. Pentru prima data in istoria invatamantului, elevii au avut de sustinut trei probe orale in timpul celui de-al doilea semestru (competente in limba romana si intr-o limba straina si competente digitale). Daca la probele de romana si de calculator nu s-au inregistrat probleme, judetul nostru a fost cap de afis la proba C a bacalaureatului. 602 elevi de la CT “Gheorghe Asachi” Onesti, CN “Grigore Moisil” Onesti si CN “Costache Negri” Targu Ocna au refuzat sa intre in sali in prima zi de examen pentru ca profesorii de la clasa care erau in comisii au decis sa intre in greva si au fost inlocuiti. Elevii au revenit apoi asupra deciziei, speriati mai ales de faptul ca ar putea sa nu mai promoveze sesiunea din vara.

Premiera nationala: Bacalaureat cu arestari in Bacau

Nici prima proba scrisa a bacalaureatului nu a fost lipsita de evenimente. In orele de examen, in Grupul Scolar „Al. Vlahuta” din Podu Turcului mascatii descindeau in forta in liceu. 251 de absolventi au fost "prizonieri” pana la orele 16 in salile de clasa, in timp ce jandarmii descopereau sume importante de bani la sediul unitatii. Directorul Topa Dumitru, directorul adjunct Doina Antohe si secretara Tatiana Moraru au fost ulterior arestati preventiv pentru 29 de zile sub acuzatia de luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata. A urmat profesorul de matematica si informatica Liviu Balan, din acelasi liceu, arestat in acelasi dosar, cercetat si el pentru complicitate la infractiunea de dare de mita si cumparare de influenta. Toti acesti profesori ar fi pretins de la elevi cate 200 de euro pentru promovarea fiecarui examen. Suma totala gasita la perchezitie a fost de 91.850 de lei si 7.750 de euro. O poveste trasa la indigo s-a repetat o saptamana mai tarziu, dar la alt liceu, din municipiul Bacau, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Si aici, mai multe cadre didactice, printre care si directorul colegiului, Robert David, sunt suspectate intr-un dosar de mita in care inca se fac cercetari. Directorul si-a depus demisia la scurt timp de la audieri, iar cadrele didactice sunt in continuare cercetate in libertate.

Doar 1 din 3 elevi au promovat BAC-ul 2010



Dincolo de evenimentele de natura penala, elevii de clasa a XII-a nu au primit bine rezultatele care s-au afisat pe 4 iulie. Cel mai putin norocosi au fost cei care au sustinut proba scrisa la matematica. Promovabilitatea inainte de contestatii era de doar 70,14 la suta. 1.400 de elevi au incheiat cu medii sub 5, iar doi candidati au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Liceele cu cei mai putini elevi promovati au fost Grupul Scolar Industrial Letea, cu 9 la suta procent de promovabilitate si CT „Dumitru Mangeron”, cu doar 12 la suta dintre candidati declarati promovati. In contrast cu acestia, trei eleve au obtinut nota maxima. In urma solutionarii contestatiilor, procentul de promovabilitate a crescut cu 2 la suta.

Anul trecut a fost… putin mai bine

Examenul de Bacalaureat din 2009 a avut o cam aceeasi imagine. Proasta, dar nu la fel de proasta ca in acest an. Inainte de contestatii, promovabilitatea la Bac anul trecut a fost de 84.97 la suta, ceea ce a clasat judetul Bacau pe locul al 7-lea in tara. Si atunci, trei candidati au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda. Au fost insa si 4 candidati cu media 10 pe linie. Examenul de Bacalaureat a aratat insa adevarata valoare a liceelor. Pe primul loc, detasat, a fost “Vranceanu” din Bacau, care a avut doi elevi cu 10 pe linie si 186 de absolventi care au luat Bac-ul cu medii intre 9 si 10. Principalul concurent, “Ferdinand I”, a mai cazut cateva locuri in top, fiind pe locul 12 in ceea ce priveste media de admitere, dar a obtinut rezultate mai bune la Bac. Ca si anul acesta, si in 2009 a fost dezastru la “Saligny” si “Coanda”.

Rezultate mici si la Evaluarea Nationala

Nici rezultatele la Evaluarea Nationala a elevilor de clasa a VIII-a rezultatele nu au fost incurajatoare. Media notelor obtinute de cei aproximativ 7.000 de candidati inscrisi la limba romana a fost de 7.50 in mediul urban si 6.50 in rural. Probleme mai mari au fost la matematica unde media notelor obtinute de elevi a fost de doar 6.80. Cu mult mai putin fata de anul trecut cand din cei 6.388 de candidati, 99.24 la suta au fost declarati admisi. Primii 10 candidati inscrisi in lista dupa media de absolvire au avut note cuprinse intre 9.99 si 9.94. Ultimele medii de admitere au fost 9.24 (la Colegiul National “Gh. Vranceanu”), 9.00 la uman (la Colegiul National “Vasile Alecsandri”) si 8.79 (Colegiul National “Ferdinand I”). Primul elev nevalidat in 2009 a avut media de admitere 8.07, iar ultimul, 4.65.Tot in 2009, Bacaul a fost pe primul loc, pe total tara, la media de admitere. Prima pozitie pe lista a fost ocupata de o eleva din Onesti, admisa cu 10 pe linie la Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Bucuresti.

Profesori de nota 1 si 2 in 2010

Si la examenul de titularizare a fost jale. Pentru cei 1.414 profesori inscrisi in acest an la concursul, 280 nu au reusit sa treaca de pragul de 5, in timp ce 441 de candidati au luat note cuprinse intre 5 si 6.99. Doar 319 profesori au devenit eligibili pe un post titularizabil in judetul Bacau. Cele mai mici note si le-au adjudecat profesorii de educatie fizica: 36 de candidati au luat note sub 5, iar doi chiar au reusit „performanta” de a lua 1 la examen. La polul opus s-au aflat educatorii si invatatorii cu rezultate bune. Cinci profesori bacauani au obtinut nota maxima, unul la filosofie, logica si argumentare si alti patru la religie romano-catolica. Atat elevii, cat si cadrele didactice care nu au promovat examenele mai au o sansa: elevii la a doua sesiune de bacalaureat care are loc in perioada 23 august – 8 septembrie, iar profesorii la examenul de titularizare din 6 august.

618 profesori titularizabili din 1.449 si in 2009

Si in 2009, dintre cei 1.449 de candidati prezenti la concurs, mai putin de jumatate au luat note care le-au dat dreptul sa spere la o catedra. Si atunci au fost dascali cu note de 1, 2 si 3 la, desi subiectele au fost elaborate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si nu de Ministerul Educatiei, cum s-a intamplat in acest an. Au obtinut nota de trecere (peste 7) doar 618 profesori. Doar doi candidati au reusit sa obtina nota maxima la examenul de titularizare, la specializarile arte vizuale si educatie muzicala. Disciplinele care au inregistrat numai note cuprinse intre 7.00 si 10.00 au fost limba germana, limba spaniola, limba maghiara, religie romano – catolica, educatie muzicala specializata, electronica, electrotehnica, filatura, comert, agricultura – horticultura, constructii. 257 dintre profesorii participanti la examen au primit note intre 1.00 si 4,90. A fost catastrofa la biologie – 40 de candidati din 74 au avut note sub 4.00, iar alti 34 de profesori de matematica au luat nota 5.00.

Andreea Lupascu
Roxana Neagu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri