26 aprilie 2024
Actualitate Elevi bacauani intr-un concurs national interdisciplinar

Elevi bacauani intr-un concurs national interdisciplinar

Proiect inedit la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” –

Judetul Bacau a fost reprezentat la un Concurs National Interdisciplinar care s-a desfasurat la Cluj Napoca de catre un echipaj format din elevi ai Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”. Acestia au obtinut premiul I la faza judeteana a concursului, calificându-se astfel pentru etapa nationala, unde au ocupat un onorabil loc 6 din 38 de judete participante. Proeictul a fost prezentat joi publicului la Centru „American Corner” din cadrul Casei Corpului Didactic Bacau.

La Concursul National Interdisciplinar "Cultura si Civilizatie in România" desfasurat la Cluj-Napoca, la inceputul acestei luni, judetul Bacau a fost reprezentat de un echipaj de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" format din elevii Elena Hoborici, Razvan Radu si Alexandru Brezan. Acestia au obtinut premiul I la faza judeteana a concursului si s-au calificat astfel pentru etapa nationala, unde au ocupat locul 6, din 38 de judete. Elevii bacauani au prezentat proiectul intitulat "Contributia comunitatii evreiesti la dezvoltarea comunitatii locale", proiect la care au lucrat sub coordonarea profesorilor Oana-Madalina Cruceanu – coordonator la istorie, Raluca Calinescu – coordonator limba româna si Elena Frunza – coordonator IT. "Ne bucuram ca am putut reprezenta judetul Bacau la un asemenea concurs de mare amploare, unde concurenta a fost foarte mare", ne-a spus Elena Hoborici. "Am lucrat trei luni la acest proiect, a fost greu, dar frumos", a completat si Alexandru Brezan. "Am vrut sa aratam ca si evreii bacauani au avut un cuvânt de spus in istoria Bacaului. A fost o idee inedita si de aceea am obtinut si un scor atât de bun, 76 de puncte din 100. A fost o experienta frumoasa. Speram ca si anul viitor sa participam", a conchis si Razvan Radu.

Lucrare de date si marturii

Diseminarea proiectului a avut loc joi la "American Corner", din cadrul Casei Corpului Didactic Bacau, in prezenta mai multor elevi si cadre didactice. In realizarea proiectului, elevii au beneficiat si de sprijinul Comunitatii Evreilor din Bacau, reprezentata de presedintele Hary Vigdar, dar si de ajutorul prof. Gabriel Stan, director CCD si prof. Jeny Ghioc, inspector de specialitate. "Ne-am ales o astfel de tema pentru a sensibiliza comunitatea locala asupra elementelor de multuculturalism, dar si pentru a evidentia contributia evreilor in toate momentele cheie de la primele atestari documentare ale Bacaului pâna astazi", a explicat si prof. coordonator Oana Cruceanu. Proiectul elaborat de elevii bacauani urmareste promovarea diversitatii culturale, a dialogului intercultural si a culturii, in calitate de vector al creativitatii, ca element vital al relatiilor interpersonale. De aceea, tema a fost abordata cu perspective de tip istoric, literar-artistic, psihologic, teologic si sociologic. Lucrarea prezinta date si marturii, care dau o imagine mai ampla si mai colorata referitoare la asezarea, modul de viata traditional si organizarea comunitara a evreilor care s-au stabilit in orasul de pe Bistrita, dar si in aria geografica a jude?ului nostru. Putini stiu ca populatia evreiasca este atestata in Bacau inca din secolul al XVII-lea, iar destinul ei a fost comun cu cel al populatiei românesti. Evreii din Bacau au fost prezenti in toate evenimentele importante ale istoriei românesti, fiind printre aceia care au luptat pentru o societate moderna, pentru Unirea Principatelor Române si pentru independenta tarii. Proiectul bacauan s-a impus prin elemente de noutate si originalitate pe care le promoveaza, prin sintetizarea informatiilor din diverse arii de cercetare, conservarea culturii, traditiilor si obiceiurilor unei comunitati precum cea a evreilor, stimularea motivatiei elevilor fata de studiui si implicarea lor activa in viata comunitatii locale. Proiectul se deruleaza pâna in luna decembrie 2013.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri