30 aprilie 2024
ActualitateEconomia Bacaului, subminata de Primarie

Economia Bacaului, subminata de Primarie

Cum s-au facut mari, pe banii bacauanilor, firme din Botosani, Suceava, Galati, Brasov…

Initiate la mijlocul lui 2011, lucrarile de montare pavele pe trotuarele din municipiul Bacau au adus in conturile unei firme din Suceava aproximativ 1,5 milioane de euro. In timp ce sucevenii si-au facut plinul cu banii din bugetul municipalitatii, adica cu banii bacauanilor, contribuabilii din municipiu fluiera a paguba. Pe situl internet www.domnuleprimar.ro au aparut deja sesizari cu privire la calitatea indoielnica a lucrarilor efectuate sub egida „Borduriadei 2011”. Bacauanii acuza degradarea accelerata a pavelelor, precum si lucrarile de mântuiala de anul trecut, in conditiile in care acestea au fost executate cu muncitori deplasati de la Suceava in Bacau. In ultimii 5 ani, administratia Stavarache a reusit o performanta neegalata in istoria mun. Bacau. Cele mai banoase contracte publice licitate de Primarie au fost dirijate catre firme din judete precum Botosani, Suceava, Galati, Brasov sau Pascani, in detrimentul societatilor de prestigiu din municipiul Bacau. Sute de milioane de euro din bugetul local au luat drumul unor judete vecine, umflând conturile unor societati care s-au facut mari pe banii contribuabililor bacauani.

Lansat cu surle si trâmbite la mijlocul anului trecut, programul de modernizare a trotuarelor din municipiul Bacau pare sa fi fost un simplu pretext de “sifornare” a bugetului local. Mai multe milioane de lei au ajuns in conturile unei societati din Suceava – Symmetrica SRL – care, in baza a doua contracte primite de la Primaria Bacau, s-a angajat sa furnizeze si sa monteze res­pectivele pavele vibropresate. In realitate, borduriada lansata de administratia Stavarache pe parcursul verii 2011 a golit bugetul municipalitatii de o suma mult mai mare. O nebuloasa hotarâre de Consiliu Local (CL), aprobata abia in octombrie 2011 (HCL nr. 34/24.10.2011), stabilea o valoare astronomica pentru lucrarile efectuate in intervalul iunie – septembrie: peste 15.765.000 cu tot cu TVA (!!!).



La data respectiva, unii consilieri locali au atras atentia cu privire la sumele aprobate de CL, apreciind drept prea costisitoare borduriada initiata de administratia Stavarache. In plus, proiectul tehnic din cadrul programului de mo­dernizare a trotuarelor a fost aprobat abia la sfârsitul lunii octombrie, in conditiile in care pe parcursul verii lucratorii Symmetrica si-au facut numarul pe strazile Bacaului. In conturile firmei sucevene au ajuns peste 5,66 milioane lei (fara TVA), bani cu care administratia Stavarache a cumparat borduri si pavele. La aceasta suma se adauga cele peste 15,76 milioane lei – costul lucrarilor de modernizare a trotuarelor aferente unui numar de 11 strazi din municipiu.

Symmetrica Suceava a obtinut contracte in suma de aprox. 1,5 milioane euro de la Primaria Bacau
Lucrari de mântuiala, dar scumpe

Edilii Bacaului au pus batista pe tambal in momentul in care au aprobat costurile extrem de piperate ale borduriadei. In cadrul sedintei CL din 24 octombrie 2011, proiectul de hotarâre privind stabilirea cheltuielilor cu modernizarea trotuarelor a fost votat la foc automat de majoritatea PNL aflata sub controlul strict al primarului Stavarache. Un singur consilier local, Dumitru Munteanu, a formulat o interpelare vizavi de sumele prezente in proiectul tehnic, insa raspunsul edilului sef a fost unul evaziv, menit a ocoli problema.
Calitatea submediocra a lucrarilor a generat mai multe critici din partea bacauanilor. Acestia au formulat sesizari inclusiv pe situl internet www.domnuleprimar.ro, dar nu au primit niciun raspuns din partea administratiei Stavarache.
Astfel, pe 30 martie 2012, Vasile Airinei a ridicat problema slabei calitati a pavajelor, afirmând ca acestea sunt degradate deja si ca necesita lucrari de reparatii suplimentare.
"D-le primar, suntem consternati de calitatea slaba a pavajelor facute pe strada noastra, cât si pe celelalte (vezi lucrarea execrabila, din centru !!!)… Vreau sa va intreb: 1. S-au facut receptiile calitative ale lucrarilor? De catre cine si cu ce observatii? 2. Lucrarile degradate deja, când se vor repara si pe banii cui? 3. Lucrarile de anvergura, cum e cea din centru, cum poate fi refacuta, atât calitativ cât si estetic? Asteptam cu interes raspunsurile dvs.", precizeaza sesizarea formulata de Airinei. Evident, primarul Romeo Stavarache nu a catadicsit sa ofere explicatii la interpelarea citata mai sus.

Lucrarile de pavare a trotuarelor i-au costat pe bacauani aproape 16 milioane de lei, cu tot cu TVA
A SUBMINAT economia BACAULUI: Administratia Stavarache a umplut de bani firmele din Botosani, Suceava, Galati, Brasov…

In ultimii ani, municipalitatea bacauana si-a facut un obicei din a dirija contracte publice catre firme din exteriorul Bacaului. Cele mai banoase contracte publice, unele dintre ele marite peste noapte in baza unor contracte de lucrari suplimentare, au umplut buzunarele unor patroni din judete precum Botosani, Suceava, Galati, Brasov si nu numai.
Mare parte din aceste societati vin din zona Suceava – Botosani, controlata de “seriful” PDL Gheorghe Flutur, un apropiat al primarului Romeo Stavarache inca din 2004, când edilul bacauan a trecut de la PUR la PNL (pe atunci Flutur era vicepresedinte al PNL si i-a facilitat lui Stavarache trecerea in partid, precum si preluarea functiei de presedinte al organizatiei PNL Bacau).
Un scurt inventar al celor mai importante contracte incredintate in ultimii 5 ani de administratia Stavarache releva o tendinta ingrijoratoare. Bugetul local, alcatuit din taxele si impozitele platite de bacauani, a fost golit de sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Banii au ajuns in conturile unor societati care s-au facut mari pe seama contribuabililor bacauani sau a imprumuturilor bancare facute de administratia Stavarache in numele acestora.
Faimosul Pod de la Serbanesti a fost construit de o firma din Galati, Arcada Company, costul total al proiectului depasind 10 milioane de euro.

Spitalul Municipal este construit de un consortiu de firme condus de o societate din Bucuresti (Gada Healthcare, fosta Integrine). Constructorul propriu-zis este o firma din Brasov, ICCO, apropiata de cercurile de interese ale PNL Brasov. Costul initial al Spitalului Muni­cipal era de aproximativ 125 milioane lei (constructia plus dotarile cu aparatura). La licitatia organizata in noiembrie 2007 s-a prezentat o singura oferta, cea a consortiului amin­tit, pentru ca in 2008 – la niciun an de la atribuirea contractului – costul proiectului sa fie stabilit la 160 de milioane lei. In octombrie 2011, CL Bacau a actualizat din nou costurile spitalului, acestea fiind fixate la peste 176 milioane lei, cu 50 de milioane lei mai mult decât era prevazut in contractul semnat in 2007.

Teatrul de Vara a fost modernizat de o societate din Pascani, Fabroma SRL, in parteneriat cu o firma din Italia controlata de un afacerist din Iasi (Dieffe Coperture). Lucrarea a adus in conturile societatii din Pascani suma de peste 9 milioane lei. In ciuda costului piperat, Teatrul de Vara a ramas o cladire nefunctionala pentru ca edilii n-au prevazut in proiectul tehnic initial dotarea acestuia cu instalatie de sunet. Astfel, valoarea totala a modernizarii Teatrului de Vara a depasit 12 milioane lei (fara TVA), diferenta reprezentând contractele de achizitie a instalatiei sceno-tehnice, precum si a lucrarilor de montaj.

Societatea Elsaco Botosani a obtinut un contract fabulos din partea Primariei Bacau. Contra unei sume apreciabile – peste 84 milioane lei (fara TVA) – firma va construi grupul 2 cogenerare de la CET Bacau. Societatea botosaneana face parte din grupul de interese al primarului de Botosani, Catalin Flutur (PDL).

Noua sala polivalenta, un alt proiect faraonic gândit de administratia Stavarache, va umple de bani reprezentanta din Bucuresti a unei firme poloneze. In schimbul sumei de 58 de milioane lei (fara TVA), Polimex-Mostostal SA va construi, in zona Cartierului CFR, sala polivalenta. La licitatie au participat si importante firme de constructii din municipiul Bacau, insa contractul a fost atribuit polonezilor, fara ca ofertele firmelor bacauane sa fie macar luate in calcul si evaluate.

Construirea noii gropi de gunoi a municipiului Bacau, situata la iesirea inspre comuna Nicolae Balcescu, este un alt exemplu de contract public incredintat unei societati din afara Bacaului. Contra sumei de 50 de milioane euro (fara TVA), consortiul de firme Bilfinger – Hidroconstructia – Iridex s-a ocupat de amenajarea noului depozit de gunoi.

Din inventar nu putea lipsi proiectul pasajului subteran Oituz-Guse. Constructia pasajului a fost adjudecata, in 2009, de un consortiu de firme condus de un SRL din Italia, Procom. Valoarea contractului s-a cifrat la 20 de milioane lei (fara TVA). Contractul a fost suplimentat de mai multe ori. Cel mai consistent contract de lucrari suplimentare, in valoare de peste 9 milioane lei, a fost atribuit catre Procom in iunie 2010.

Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Bacau a fost realizat de o firma de arhitectura din Iasi, Arcadis TGH. In 2008, aceasta a primit din partea Primariei Bacau un contract de aproximativ 850.000 de lei in vederea realizarii PUG-ului.

De asemenea, stâlpii de iluminat din centrul munici­piului Bacau au fost achizitionati, la suprapret, de la o firma din Suceava, S&O Group SRL. Aceasta este controlata de functionari din Primaria Suceava, condusa de pedelistul Ion Lungu. Contractul obtinut in Bacau de sucevenii de la S&O s-a cifrat la aproape 480.000 de lei.

Nici placutele postale sau indicatoarele rutiere din Bacau nu sunt realizate de firme “bastinase”. Acestea au fost achizitionate de Primaria Bacau, in intervalul decembrie 2007 – ianuarie 2008, de la o firma din Suceava, Loial Impex SRL. Aceasta este detinuta de seful Camerei de Comert si Industrie Suceava, Gabriel Sorin Iacob. De asemenea, ghirlandele luminoase pentru Sarbatorile de Iarna au fost achizitionate de la o firma din Botosani, Bulgarelli Prest Vest – Est SRL.

Bacauanii platesc din greu imprumuturile Primariei, dar banii ii imbogatesc pe vecini

In mod paradoxal, sistemul gândit de municipalitatea bacauana in privinta atribuirii contractelor publice loveste in chiar interesul economic al bacauanilor. In ultimii 8 ani, administratia Stavarache a reusit performanta de a creste de 15-20 de ori datoria publica a municipiului. Banii au fost imprumutati pentru finantarea unor proiecte ca Spitalul Municipal, noua groapa de gunoi, pasajul subteran sau modernizarea Teatrului de Vara, dar au sfârsit in conturile unor firme care n-au nici in clin, nici in mâneca cu municipiul Bacau. Practic, firmele din afara Bacaului fac bani frumosi pe seama imprumuturilor bancare contractate de administratia Stavarache, dar care se rasfrâng doar asupra contribuabililor bacauani. Unii se aleg cu bani grei, altii platesc din greu rate si dobânzi catre banci.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri