27 aprilie 2024
ActualitateEchipament nou, de 60.000 de euro, la Centrul de Transfuzii

• Instituția medicală băcăuană a primit o centrifugă de ultimă generație • Noul aparat a fost donat de compania Dedeman, prin Asociația cu acelasi nume.

Echipament nou, de 60.000 de euro, la Centrul de Transfuzii

Într-o mare de știri care îți fac pielea de găină iar oamenii tind să devină foarte dezorientați, începutul de săptămână a venit cu vești din cele mai bune. Centrul de Transfuzii Bacău are, începând de ieri, o nouă centrifugă, un aparat esențial în buna funcționare a instituției.

„Am făcut o adresă către firma Dedeman, cărora le-am explicat importanța acestei centrifugi, care este inima centrului. E ca la corpul uman: dacă inima stă…așa și la noi. Dacă centrifuga se strică putem să plecăm acasă”, a declarat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, care a făcut demersurile pentru această investiție încă din luna iunie.

La începutul săptămânii trecute, dr. Adriana Ghindă a fost anunțată telefonic că va primi aparatul,  iar acesta a sosit vineri la Centru. Ieri au venit și specialiștii să îl instaleze și să configureze programele. „Recunoștința mea este fără margini pentru că de cinci ani și jumătate de când sunt eu director aici am încercat prin toate mijloacele să obțin o centrifugă nouă. Centrifugi noi au doar Centrele regionale”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii Bacău care a precizat că centrifuga pe care o foloseau până acum era din 1995 și că pe ea se lucra doar cu un anume tip de pungi, iar între timp lucrurile s-au mai schimbat.



 

Noua centrifugă lucrează cu un tip de pungi. Dintr-o singură pungă de sânge de la un donator se pot obține trei produse: trombocite, plasmă și concentrat de leucocite. Mai pe înțelesul tuturor, dintr-o singură pungă de sânge pot fi ajutați trei pacienți. Noua centrifugă are și o capacitate mai mare de separare, 16 pungi față de 12 cât are cea veche. Prețul noului echipament sosit din Germania este de 60.000 de euro. Cu toate acestea, în continuare va fi folosită și centrifuga veche, care, conform celor spuse tot de șefa Centrului de Transfuzii Bacău, se defecta și de două-trei ori pe lună.

„Ca să vă dau un exemplu, cred că la sfârșitul anului trecut, au fost situații când cei de la Piatra Neamț, care au același tip de centrifugă «bunică», la fel ca și a noastră, au adus cu mașina pungile și le-au separat la noi. Pentru că centrifuga lor se defectase și până au reușit să o repare a durat vreo două zile. Că așa trebuie să ne ajutăm între noi”, a explicat dr. Adriana Ghindă care și-a amintit și de situațiile în care se întorceau cu colecte bogate din caravanele mobile iar centrifuga dădea semne de oboseală și emoțiile erau la cote ridicate. Noroc de cei care asigurau service-ul!

Și încă o veste bună…

Noutățile de la Centrul de Transfuzii nu se opresc însă aici. „Am fost întrebată ce ne mai trebuie și am spus că util ne-ar fi și un generator electric, pentru că experiențele cu ultimele avarii pe oraș au fost traumatizante pentru noi. Până se reparau avariile trăiam cu emoții că în băncile de sânge crește temperatura și eram în pericol să pierdem sângele”, a mai precizat dr. Adriana Ghindă. Asta în condițiile în care sângele trebuie păstrat la temperaturi între 2 și 5 grade iar plasma la minus 30 de grade. Dacă temperatura crește, sângele poate rezista puțin timp până la 10 grade după care devine rebut.

Chiar dacă Centrul de Transfuzii se află în curtea Spitalului Județean, care deține generator, centrul nu este conectat la această rețea pentru că este unitatea aflată în subordinea Ministerului Sănătății, iar Spitalul Județean aparține de Consiliul Județean. Așa că, din această săptămână, urmează ca Centrul de Transfuzii să primească tot prin firma Dedeman și un generator propriu. „Așa că am mari motive de bucurie. Pentru mine, Moș Crăciun a venit în luna iulie”, a mai spus dr. Adriana Ghindă.

Este nevoie în continuare de sânge

Dacă tot am povestit despre lucrurile bune care s-au întâmplat, am rugat-o pe dr. Adriana Ghindă să ne explice și cum stăm în acest moment din punct de vedere al donatorilor și despre stocurile de sânge. „Există în continuare acest context epidemiologic, care este păcătos. Mai suntem și în perioadă de vară când oamenii pleacă în concedii, chiar dacă este o situație critică. Toate acestea reduc numărul donatorilor”, a explicat șefa Centrului de Transfuzii care a subliniat că triajul și măsurile pe care le-au luat sunt la standarde înalte pentru că nici nu se poate gândi că ar fi vorba de contaminare, ceea ce ar duce la închiderea centrului. Având în vedere aceste lucruri, colecta este slăbuță și nici nu se pot efectua colecte mobile.

În aceste condiții, în încercarea de a atrage tot mai mulți donatori, Centrul de Transfuzii Bacău derulează împreună cu un agent economic din zona de producție apicolă o campanie în lunile iulie și august. Astfel, donatorilor li se cere să-și facă o poză în timpul donării, să o posteze pe facebook. După ce au donat, primesc un borcănel cu miere de albine și un tichet care este introdus într-o urnă. În septembrie vor fi extrase biletele câștigătoare, premiile constând în abonamente la săli de fitness, o trotinetă electrică sau chiar un sejur la o pensiune.

Nimic nou la… plasmafereză

Foarte discutat a fost în ultima perioadă și subiectul plasmafereză, aparatul care urma să ajute zeci de pacienți bolnavi de COVID-19 cu plasma provenită de la cei vindecați de această boală. Din păcate, în afara celor patru pacienți despre care noi am mai scris că s-au prezentat pentru acest procedeu, în ultimile săptămâni nu au fost doritori pentru așa ceva. „Feedback-ul nu este foarte bun. Noi am trimis în continuare invitații celor vindecați, dar… Mai este un aspect. Ne întreabă dacă testăm COVID, dar noi nu testăm aici”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii.

„În continuare facem apel la donatorii fidelizați, dar și la donatorii noi, dacă au stare bună. Îi așteptăm cu drag pentru că este nevoie de sânge. Dacă la nivelul județului ne descurcăm cât de cât, problema este că pacienți de-ai noștri ajung prin Iași sau București și primim solicitări”, a încheiat dr. Adriana Ghindă.

Reamintim că donatorii primesc mai multe beneficii între care bonuri de masă valorice, zi liberă de la serviciu, precum și abonament subvenționat pentru transportul în comun.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri