27 aprilie 2024
Actualitate"Cazul Spria" a fost rezolvat / Copiii din Colonesti au unde invata...

“Cazul Spria” a fost rezolvat / Copiii din Colonesti au unde invata “arte si meserii”

Ziarul nostru a scris, acum cateva zile, despre situatia celor 27 de elevi de clasa

a IX-a din satul Spria, comuna Colonesti, care, neavand in comuna scoala de arte si meserii, vor fi nevoiti sa faca zilnic naveta la Scoala de arte si meserii din comuna Rachitoasa, cale de 25 de km. Parintii elevilor, sprijiniti si de preotul din Spria, Ioan Barna, au facut reclamatii peste reclamatii la Inspectoratul Scolar Judetean, la Consiliul Judetean si la Prefectura, unii dintre ei (cum e cazul Rodicai Falos), amenintand chiar cu o reclamatie la ONU, pentru aprobarea infiintarii unei scoli de arte si meserii la Spria sau la Colonesti.

Cazul, insa, are mai multe componente, dintre care unele nu sunt cunoscute de parintii elevilor. Sa luam, mai intai, &#8222componenta Spria-Colonesti”. Directorul Scolii Spria si directorul coordonator, de la Scoala Colonesti, trebuiau ca, pana in noiembrie, pe baza numarului elevilor din clasa a VIII-a de la cele doua scoli, a dotarilor existente si a optiunilor formulate de parintii elevilor si aprobate de consiliul local, sa solicite Inspectoratului Scolar Judetean aprobarea unei clase (sau a unui grup de clase) pentru scoala de arte si meserii, indicand si specializarea sau specializarile alese. Ceea ce nu s-a intamplat. Insusi primarul comunei Colonesti, Valentin Marzac, un fervent sustinator al constituirii unei scoli de arte si meserii in comuna sa, a recunoscut ca &#8222directorul scolii de centru, Ciobanu Costel, nu mi-a spus care este perioada optima de depunere a dosarului pentru infiintarea unui SAM la scoala noastra”. Cand, la sfarsitul lunii mai, s-a cerut aprobarea Inspectoratului Scolar, era prea tarziu.



Sa vedem acum si &#8222componenta Rachitoasa”. Aici, lucrurile s-au miscat repede, directoarea Elena Barbu depunand la timp toata documentatia pentru infiintarea Scolii de arte si meserii. Mai mult chiar, a obtinut si o substantiala sponsorizare din partea Asociatiei romano-olandeze &#8222Betania”, care nu numai ca le-a dotat atelierele-scoala, ci, in plus, le-a montat si o centrala termica pe lemne la ultimul etaj. &#8222Cu trei-patru brate de lemne incalzesc acum 16 sali de clasa, ne-a spus primarul comunei Rachitoasa, Ionel Zorila, adaugand si &#8222amanuntul” ca toate scolile din comuna au fost aprovizionate deja cu intreaga cantitate de lemne necesara”. Mai mult, chiar, nemultumindu-se cu atat, directoarea Elena Barbu a finalizat si un proiect Phare, obtinand un fond de 6000 de euro pentru dotarea Scolii de arte si meserii. Primarul Zorila ne-a informat ca, imediat ce vor sosi banii, vor fi achizitionate si montate centrale termice si la etajul II, etajul I si la parter, asigurandu-se astfel incalzirea centrala a intregii unitati scolare, inclusiv a tuturor atelierelor scoala. Cu restul banilor vor fi dotate atelierele, ceea ce va permite, in viitorul an scolar, o diversificare a ofertei profesionale. &#8222Noi am luat in calcul si elevii claselor a VIII-a din comunele limitrofe, a spus primarul Ionel Zorila, pentru ca alocarea celor 6000 de Euro era conditionata de o anumita cifra de scolarizare, deci de un numar minim de elevi la Scoala de arte si meserii”. Asadar, daca numarul elevilor de la SAM Rachitoasa scade mult sub cifra minima prevazuta in proiect, riscul este pierderea facilitatilor oferite prin Proiectul PHARE.

Saracia si mintea romanului, cea de pe urma

Acum intervine cea de-a treia problema: saracia familiilor din comuna Colonesti si, in special, a celor din satul Spria. Parintii nu-si pot permite sa achite, lunar, contravaloarea abonamentului de autobuz. Pe cei mai multi dintre ei ii sperie pana si ideea ca trebuie sa le cumpere copiilor haine, incaltaminte si rechizite. Toate aceste componente ale problemei au fost analizate luni dupa-amiaza, pana seara tarziu, in sedinta Consiliului de administratie al Inspectoratului Scolar Judetean, care a aprobat, in cele din urma, varianta navetei elevilor din satul Spria la Scoala de arte si meserii Rachitoasa, in conditiile in care atat directorul SAM, Elena Barbu, cat si primarul Ionel Zaborila au promis ca vor asigura zilnic naveta elevilor din Spria, dus-intors, cu microbuzul scolar de 17 locuri, fiind si un cadru didactic de la SAM Rachitoasa dispus sa-si puna la dispozitie masina, daca acest lucru este necesar si daca primaria ii asigura combustibilul. In perspectiva anului scolar viitor, 2006-2007, directorul Scolii Spria, profesorul Constatin Cazan, ne-a spus ca pentru cei 21 de elevi aflati acum in clasa a VIII-a la scoala pe care o conduce se va solicita din timp Inspectoratului Scolar Judetean infiintarea unei clase SAM la Spria, cu doua specializari, agrotehnica si zootehnie, deoarece atat doctorita veterinara din comuna Colonesti, cat si preotul Ioan Barna, care este si inginer agronom, are definitivatul si o bogata experienta didactica, sunt dispusi sa predea la SAM Spria. Asadar, cazul s-a rezolvat in cele din urma, iar pentru anul viitor rezolvarea se anunta a fi si mai avantajoasa pentri elevii din satul Spria. Inspectorul scolar general, Radu Ababei, a tinut sa precizeze, insa, imediat dupa incheierea sedintei maraton a CA, de luni dupa-amiaza: &#8222Consider ca ambele parti au gresit. Cei din Rachitoasa au fost interesati doar sa le iasa cifra de scolarizare de la scoala de arte si meserii, pentru a prinde banii din proiect, fara a vorbi si cu parintii elevilor din celelalte comune, sau macar cu directoriii coordonatori si cu primarii din comunele respective. La randul lor, cei din Colonesti si Spria s-au miscat nepermis de incet, deschizand ochii abia pe ultimii metri, cand noi n-am mai avut, practic, alta solutie, decat sa alegem, din doua rele, pe cea mai buna, adica naveta elevilor din Spria la SAM Rachitoasa, scoala de altfel foarte bine dotata. Sunt sigur ca in anul scolar viitor cu totul altele vor fi datele problemei”.Scris de Stefan OLTEANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri