2 mai 2024
ActualitateDurere si dezbinare

Durere si dezbinare

Medicii au tras chiulul de la greva

Membrii sindicatului Sanitas ar fi trebuit sa protesteze in numar mare de la ora 10 a diminetii de 31 mai. Greva s-a caracterizat prin absenteism, mai ales in randul medicilor. Acestia puteau fi numarati pe degete printre grevistii din Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul de Pediatrie. Cei prezenti au protestat impotriva reducerilor salariale, dar si a starii deplorabile in care a ajuns asistenta medicala. Fara hrana si medicamente, bolnavii sunt in pericol in spitalele publice.

Greva organizata de Sindicatul Sanitas, al angajatilor din sistemul sanitar, ar fi trebuit sa aiba o mare amploare. Au aparut insa probleme inca de saptamana trecuta. Angajatii Spitalului Onesti si-au retras acordul fata de organizarea grevei. Acestia le-au declarat liderilor de sindicat ca se tem pentru locurile de munca si prefera un salariu mai mic decat sa ajunga someri. Din Spitalul Judetean de Urgenta si din Spitalul de Pediatrie, au participat la greva asistenti, infirmiere, personal auxiliar si doar cativa medici. Participantii si-au acuzat colegii de lasitate. “Ar fi trebuit ca unii dintre colegii nostri sa asigure urgentele, iar restul sa participe la greva”, a declarat dr. Zenovia Dumbrava, medic primar ORL. Dr. Mirela Biagini, medic primar reumatolog, a declarat ca “ar trebui sa fim solidari. Din pacate, nu-i vedem printre noi pe multi colegi medici. Protestam azi pentru noi, pentru pacienti. Muncim mult si nu avem tot ce trebuie pentru pacienti. Muncim cu mainile goale, doar cu un stetoscop, cu intuitie si cu mainile goale. Fara medicamente, nu poti face prea mult.”
“Este un gest de lasitate din partea medicilor care nu au iesit sa protesteze. Peste 3-4-10 ani iesim si noi la pensie si o sa fim si noi muritori de foame. Acum lucreaza, aduna bani, dar banii se cheltuie. N-o sa aiba cu ce-si intretine averile. Vor avea o pensie de mizerie.”

Dr. Zenovia Dumbrava, medic primar ORL

Le-au ciuntit salariile de batjocura

Sindicalistii au protestat in primul rand fata de reducerea salariilor cu 25%. Cei cu venituri mici cred ca nu vor mai reusi sa o scoata la capat de la o luna la alta. “Nu ni se pare corect sa ni se ia 25% dintr-un salariu de mizerie, ne-a declarat Ana-Maria Diaconu, asistent chirurgie. Daca n-ar exista sotul meu, eu, cu salariul de 1200 de lei, nu as putea rezista, avand si doi copii. Un salariu de 1200 de lei la o vechime de 11 ani!”. Rodica Nedelcu, statistician, are o vechime in munca de 35 de ani si un salariu de 1000 de lei. Maricica Calin are un sot tot bugetar. Venitul familiei este de aproape 1500 de lei. “Avem datorii si nu le mai putem plati. Sa taie din salariile celor de sus, nu din ale amaratilor!”. Carmen Ginac este ingrijitor si castiga 619 lei pe luna. Isi face griji pentru plata taxelor, a impozitelor si a ratelor. Liderul bacauan al Sanitas, Aurel Cretu, a incercat sa le dea grevistilor o veste buna, insa acestia nu mai au incredere in declaratiile guvernantilor. “Am obtinut un lucru bun: promisiunea ca nu se vor desfiinta spitale.” “Minciuni, au strigat grevistii. Ministrii spun astazi una, maine alta. Degeaba raman spitalele, daca nu vor mai ramane angajati in ele.” Dupa ce au strigat impotriva actualilor guvernanti si au cerut caderea Guvernului Boc, salariatii in halate albe s-au intors la locurile lor de munca. Peste vestile proaste de la Bucuresti s-a suprapus, dureros, dezamagirea provocata de lipsa de solidaritate a celor care se confrunta in fiecare zi cu neajunsurile din sistemul sanitar.

Doina Mincu


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri