14 mai 2024
CulturăDupa trei concursuri, Complexul „Iulian Antonescu” are sef!

Dupa trei concursuri, Complexul „Iulian Antonescu” are sef!

„Stiinta managementului” a facut diferenta

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” va avea, in sfârsit, un manager. Concursul a avut loc marti, 28 august, iar rezultatul oficial a fost anuntat miercuri. Aceasta a fost a treia incercare a CJ Bacau de a gasi conducatorul potrivit. Câstigatorul concursului de proiecte va coordona institutia in urmatorii cinci ani.

Trei candidati s-au inscris la concursul de proiecte organizat de CJ Bacau pentru functia de director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”: Lacramioara Istina, sefa Sectiei de Arheologie-Istorie, care a indeplinit si functia de director interimar, Mariana Popa (foto), coordonatoarea Serviciului de Programe si Proiecte din cadrul Centrului de Cultura “George Apostu”, si Florin Filip, expert UNESCO in domeniul patrimoniului cultural. Dumitru Braneanu, vicepresedintele CJ Bacau, arata ca s-au folosit criteriile de evaluare prevazute in lege si in caietul de obiective: “Unul dintre criterii este stiinta managementului, al doilea, stiinta muzeisticii, apoi, viziunea de viitor – a veni cu programe noi care sa imbunatateasca si sa faca mai cunoscuta activitatea muzeului, iar al patrulea e legat de punerea in valoare a istoriei comunitatilor din judet, ca de asta contribuabilii platesc bani sa existe un muzeu, ca sa le puna in valoare si istoria lor. Incep sa dispara sate, unele deja au disparut si vrem ca ele sa nu dispara si din memoria oamenilor, si din istoria locurilor. Al cincilea criteriu e punerea in valoare patrimoniului de care dispune acest muzeu. Va dau drept exemplu bisericuta de lemn din curtea Casei «Nicu Enea», care sta acolo de vreo cinci ani si nimeni nu a venit cu o idee sa facem ceva! Ca de asta se afla acolo, ca sa o punem in valoare, nu ca sa o curatam din când in când de buruieni.”



„Puncte tari” si „puncte slabe”

Aceasta a fost a treia incercare a CJ Bacau de a gasi un manager pentru Complexul Muzeal “Iulian Antonescu.” Prima sesiune a avut loc in noiembrie 2011, iar a doua, in ianuarie 2012. Din pacate, niciunul dintre candidati nu a reusit, atunci, sa convinga juriul ca merita sa i se incredinteze institutia. De data aceasta, exista un câstigator. Comisia, analizând lucrarile scrise si interviurile, a decis ca muzeul va fi condus in urmatorii 5 ani de Mariana Popa, sefa Serviciului de Programe si Proiecte din cadrul Centrului de Cultura “G. Apostu”, care a obtinut cea mai mare medie: 9,36. “Criteriul care a avantajat-o – precizez asta ca sa se inteleaga foarte bine si sa nu se spuna mâine-poimâne ca nu stiu ce interventii sau ce relatii a avut – a fost stiinta managementul. A fost singura care a venit cu o analiza SWOT a institutiei, punând in valoare, ca intr-o oglinda, punctele tari si puncte slabe, vulnerabilitatile si oportunitatile institutiei si pe baza acestei analize, ea si-a construit proiectul de management. Ceilalti au facut-o destul de haotic. M-am mirat foarte mult ca Florin Filip, care are multe proiecte si a lucrat foarte mult cu universitatea, nu venit cu o astfel de analiza. Asta este stiinta managementului, sa stii de unde pornesti când pornesti, cum sta institutia, care sunt oportunitatile si care partile vulnerabile pe care trebuie sa lucrezi ca sa realizezi ceea ce-ti propui ca tinta si apoi mijloacele prin care ajungi sa realizezi obiectivele.” Legat de stiinta muzeistica, “toti s-au prezentat foarte bine”, iar la punerea in valoare a patrimoniului, “destul de bine”, diferenta fiind data de management. Multi fac confuzie intre a fi director, “care e o functie de executie, directorul fiind cel caruia i de da si executa”, si a fi manager, adica cel care conduce, sustine Dumitru Braneanu. Mariana Popa va conduce in urmatorii cinci ani o institutie care are in subordine Sectia de Arheologie-Istorie din Bacau si Muzeul de Istorie din Buhusi, Sectia de Etnografie, in coordonarea careia intra si Colectia de Arta “Vasile Heisu” din Racaciuni, Sectia de Arta, Casa-muzeu “Nicu Enea”, Casa Memoriala “George Bacovia” si Galeriile “Alfa”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri