Recent propusă dezbaterii, ordonanța care stabilește taxe mai mari pentru băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr a stârnit reacții vehemente.
Unii economiști plâng de mila multinaționalelor cărora le va scădea profitul, alții de mila cetățeanului din buzunarul căruia va fi suportată diferența. Păi de ce ar sta lucrurile așa? De ce să scadă venitul producătorilor dacă, și fără ordonanță, ei ar fi redus procentul de zahăr din sucuri întrucât așa s-au angajat?
Aveau de gând să nu se țină de cuvânt? Și de ce să sufere consumatorul? Apa cu zahăr nu ar trebui să fie mai scumpă atunci când zahărul e mai puțin. Suprataxarea se aplică deja în țările dezvoltate în care jumătate din populație e supraponderală sau obeză. Guvernele acestora doresc ca cetățenii să fie mai sănătoși și, în consecință, costurile cu tratarea bolilor cronice să scadă. O altă măsură care poate influența în bine durata de viață a românilor e creșterea accizei la țigări. Știm că tutunul e mai scump în Occident, dar ne mirăm că statul român vrea să mărească acciza.
Trebuie neapărat ca România să fie raiul fabricilor de țigări și de băuturi răcoritoare? Eu aș sugera ministrului Teodorovici să pună o taxă suplimentară și pe cerealele cu E-uri și 15-20% zahăr, interzise în alte țări deoarece sunt considerate nesănătoase. Ambalate în cutii viu colorate, de pe care animăluțe drăgălașe ne zâmbesc „BIO”, aceste produse îi păcălesc pe părinți și îi transformă pe copii în dependenți. De ce să ne preocupe profitul companiilor, și nu sănătatea copiilor? Logic ar fi ca și multinaționalele care produc alimente pentru copii să fie extrem de atente la rețete.
Cică industria răcoritoarelor are o contribuție importantă la prosperitatea țării, prin taxele pe care le plătește. Nu aș crede că această industrie aduce prosperitate. Mă întreb dacă măcar zahărul din sucuri e românesc, fabricat din sfeclă românească. „Economiștii” de dreapta acuză Guvernul că aleargă după bani deși nu e nimic anormal sau ilegal în asta, orice buget național fiind constituit din taxe și impozite. Statul încasează taxe de la fabricații de sucuri și îi bagă în programul de sănătate pentru diabetici.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.