26 aprilie 2024
ActualitateDrumurile ar putea ramane impracticabile multa vreme

Drumurile ar putea ramane impracticabile multa vreme

Din cauza banilor insuficienti

Banii insuficienti dau batai de cap primarilor din zonele calamitate. Cele 200 de miliarde de lei vechi alocate reabilitarii infrastructurii din intreg judetul sunt mai mult decat insuficienti. Primarii

au declarat ca prioritare stramutarea si constructia caselor afectate de inundatii si eliberarea



drumurilor de acces.

Reconstructia de dupa inundatii este mai dificila decat ne-am fi asteptat. Incet, incet,viata oamenilor intra pe fagasul normal. Problemele grave vor aparea la debutul anotimpului rece. Atunci, multi sinistrati, vor constata ca nu au o casa. Si toate deriva din lipsa banilor. &#8221Am distribuit alimente si cereale. Dar am inceput sa refacem si caile de acces din diferite zone. Avem mare nevoie de bani. Sa stim si noi in ce ape ne scaldam.&#8221, ne-a declarat Stefan Potoroaca, primarul comunei Asau. Situatia de aici este una generala. Sute de oameni trebuie stramutati si zeci de drumuri trebuie refacute. “Avem 130 de locuinte care trebuie stramutate. Deocamdata nu stim de cati bani avem nevoie. Asteptam sa se dea o ordonanta prin care sa ni se comunice suprafata de teren acordata pentru fiecare gospodarie. Anul trecut s-au dat 300 metri patrati.&#8221, a afirmat Toma Marian Spoiala, primarul comunei Agas. Necesarul de utilaje pentru refacerea infrastructurii reprezinta o problema dificila pentru intreaga comunitate din zona. Numai la Agas este mare nevoie de cinci excavatoare, patru buldozere mari, sase autobasculante si cel putin doua incarcatoare. Caile de acces trebuie degajate de mal si de resturile aduse de apa. De asemenea, Trotusul trebuie adus la matca initiala pentru a nu mai curge pe sub case.

Lucrarile acum, plata mai tarziu

In alte zone, primariile au angajat deja societati de profil pentru a reabilita infrastructura. “O societate specializata va reda traficului 35 de kilometri de drumuri comunale. Numai pentru 17 kilometri de drum ne sunt necesari 32 de miliarde de lei. Fara sa mai luam in calcul si malurile raului Ciughes care trebuie consolidate. In total, valoare proiectelor noastre este de peste un milion de euro. Speram insa sa fim ajutati si de Directia Apelor. Asa cum se folosesc de ape, tot asa trebuie sa ne si ajute.&#8221, ne-a declarat Adrian Palisteanu, primar in comuna Palanca.

Digul nimanui

La Comanesti, inundatiile au scos la iveala o situatie cel putin stranie. Digul de protectie al orasului este al…nimanui. “Am vrut sa refacem digul si am constatat ca el nu este pe lista de inventar al Consiliului Local Comanesti. Am sunat de cei de la Ape si s-au uitat pe situatia lor. Digul nu este nici al lor. Atunci, noi ce facem? Cine-l repara? Pentru ca nici nu indraznim sa ne gandim la urmatoarele ploi mai abundente.&#8221, a afirmat Viorel Miron, primar in Comanesti. Fondurile necesare in zona depasesc 1.000 de miliarde lei vechi. Tinand cont de faptul ca la nivelul intregului judet vor fi alocate 200 de miliarde de lei vechi pentru infrastructura, va mai curge destula apa pe Trotus pana cand vor fi remediate dezastrele create de inundatii.

Scris de Alexandra SIMION

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri