4 mai 2024
ActualitateDrepturi în plus pentru părinții care au copii mici

Drepturi în plus pentru părinții care au copii mici

Potrivit unor norme adoptate de către Uniunea Europeană și obligatorii pentru toate statele membre, începând din data de 3 august, angajatorii din întreaga Românie trebuie să le asigure un program flexibil și să le acorde mai multe zile libere părinților care au copii mici.

Astfel, conform noilor norme, cuprinse într-o directivă, toți părinții care lucrează și care au copii cu vârsta de până în 8 ani, precum și îngrijitorii angajați pot să solicite un program de lucru redus sau flexibil și flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă.

Tații care lucrează au dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul datei de naștere a copilului. Concediul va trebui compensat măcar la nivelul indemnizației de boală. Totodată, fiecare părinte trebuie să beneficieze de cel puțin 4 luni de concediu paternal, din care 2 luni sunt plătite și netransferabile. Părinții pot cere să își ia concediu cu normă întreagă, cu fracțiune de normă sau pe segmente.



Nu în ultimul rând, toți lucrătorii care îngrijesc sau sprijină o rudă ori o persoană care locuiește în aceeași gospodărie vor beneficia de cel puțin 5 zile lucrătoare de concediu pe an.

Aceste norme stabilesc standarde minime pentru concediile de paternitate și de creștere a copilului și pentru cele de îngrijire și vin în completarea celor existente. Prin aceste norme, autoritățile vor să determine tații să participe mai mult la creșterea copilului, iar mamele să se integreze mai ușor la serviciu (în prezent, în România se acordă un stimulent de inserție de la 650 lei la 1.500 lei, pentru cele care se întorc la serviciu înainte de terminarea concediului).

Și aceasta pentru că, la nivelul UE, rata de ocupare a femeilor este cu 10,8 la sută mai mică decât a bărbaților. În plus, doar 68 la sută dintre femeile cu responsabilități de îngrijire lucrează față de 81 la sută dintre bărbații cu aceleași îndatoriri.

Directiva europeană este obligatorie din această lună, iar statele membre UE trebuie să își schimbe legislația până la finalul anului. În caz contrar, riscă amenzi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri