4 mai 2024
ActualitateDragoș Pătraru de la „Starea Nației” s-a întâlnit cu băcăuanii

Dragoș Pătraru de la „Starea Nației” s-a întâlnit cu băcăuanii

Federația Tinerilor din Bacău a facilitat băcăuanilor o întâlnire cu realizatorul emisiunii „Starea Nației”, Dragoș Pătraru. Evenimentul a avut loc sâmbătă la Central Plaza Medical Mall – Universul Sănătății Sf. Spiridon și a durat aproximativ patru ore. Surprinzător a fost faptul că s-a așteptat ca numărul tinerilor prezenți să fie mult mai mare, media de vârstă a celor care au răspuns invitației fiind între 35 și 45 de ani. Întrevederea a fost interactivă, Dragoș Pătraru încercând să explice celor prezenți anumite aspecte din viața cotidiană, în același timp, realizatorul tv luând pulsul problemelor din societatea noastră, lucruri care vor fi reflectate în viitoarele emisiuni „Starea Nației”. Am profitat de vizita lui Dragoș Pătraru în Bacău pentru a afla și alte aspecte despre activitatea realizatorului proiectului „Starea Nației”.Florin Ștefănescu

-Sunteți pentru prima dată în Bacău?
-La o întâlnire cu băcăuanii, da. În rest am fost doar în trecere. Cred că doar anul ăsta am trecut de vreo trei ori, când am mers spre Iași și Botoșani. De aceea nu pot să spun că am vreo părere despre Bacău pentru că am venit direct la sala de conferințe.

-Practic sunteți într-un turneu în care vă întâlniți cu oamenii din țară. Vă rog să detaliați acest subiect.
-Este vorba de un turneu pe care eu îl fac de aproape patru ani.Este o modalitate prin care eu încerc odată să țin legătura cu telespectatorii și a doua, să-i simt pentru că prin televizor e foarte greu să-i simți, să-i văd ce vor, ce ar trebui să schimbăm. Noi facem schimbări permanent la emisiune și vreau să le ofer ocazia să-mi adreseze întrebări, eu să le răspund, să vedem ce nelămuriri au, ce își doresc, cum trăiesc, ceea ce mă interesează cel mai tare, pentru că zona politicului în special nu prea știe ce se întâmplă prin țară. Am fost prin mai multe locuri prin țară și, pe undeva, este fascinant să vezi ce se întâmplă. Sau atunci când mergi în zone diferite și vezi lucruri diferite. Să dau un exemplu, când am plecat cu mașina de la Ploiești spre Botoșani m-am îngrozit. De la Bacău spre nord începe să se urce sărăcia pe tine. Dacă nu vezi lucrurile astea cu ochii tăi nu prea poți să vorbești despre ele credibil la televizor. De aceea eu vreau să stau de vorbă cu oamenii, să-i văd, să-i simt, să-i ating și să vorbesc cu ei, să aflu ce opinii au, cum creștem, cât de rău afectează lipsa unui sistem de educație bun, a unui sistem de sănătate bun, ș.a.m.d.



-Putem spune că „Starea Nației” ia pulsul nației.
-Da. Pentru mine este foarte important. În funcție de asta noi lucrăm și sumarul în fiecare zi. În aceste câteva ore în care stau eu aici îmi reglez anumite lucruri, știu exact nivelul la care sunt oamenii, cam ce ar vrea, unde ar trebui să mai insistăm, unde ar trebui să mai învățăm noi. Oamenii au senzația de la aceste întâlniri că ei învață foarte multe de la mine. Eu îi cam păcălesc pentru că eu învăț foarte multe de la ei.

-Aceste întâlniri sunt interactive. Cam ce fel de probleme ridică românii ?
-Pe oameni îi interesează foarte tare nivelul de trai și când va crește el. Apoi, pe oameni îi interesează, nu în egală măsură, când vom avea și noi un stat sănătos, cu instituții sănătoase care să funcționeze în interesul cetățeanului. Cam astea sunt problemele, adică educație, sănătate, infrastructură și tot ce decurge de aici. Problemele economice sunt cele mai importante, problemele de oportunități, de a începe o afacere mai ales în rândul publicului tânăr. Am luat o decizie foarte bună după întâlnirea de la Baia Mare, ca toate aceste întâlniri din țară să fie organizate de O.N.G.-uri de tineret…

– Cum este și Federația Tinerilor din Bacău…
– Da, niște oameni extraordinari, niște copii foarte buni, și cu ocazia asta, cumva, să-i ajut și pe ei, cum si ei ne ajută pe noi, fapt pentru care le mulțumesc.

-Cum decurge discuția cu publicul?
-Nu știu niciodată acest aspect. În funcție de public adaptăm discuția. În general apar cam aceleași 50 de întrebări, dar discuțiile diferă total, ele fiind influențate și de diferiți factori, cum ar fi dispoziția mea, până la ce am citit eu în ultima vreme…

-Câte întâlniri aveți programate ?
-Aceasta este prima pe anul acesta. Am stabilit de anul acesta că voi avea două întâlniri pe lună. Luna aceasta la Bacău și Timișoara iar luna viitoare la Pitești și Alba… Programul e făcut până în iunie.

-Se vor regăsi discuțiile de la întâlnirea din Bacău în următoarele emisiuni „Starea Nației”?
-Se regăsesc în deciziile mele editoriale foarte mult. Se vor regăsi în discursul meu de la emisiune. Dau exemple…uite, cineva m-a întrebat ceva acolo. Dar, tonul discuțiilor și ce se discută depinde foarte mult de zona din țară. La Sibiu de pildă, unde nivelul de trai este mult mai ridicat decât la Botoșani să spunem, întrebările sunt cu totul altele. Oamenii au mai multe oportunități la Sibiu, au alte preocupări, sunt și școli mai bune și spitale mai bune, salarii mai mari, deschiderea e mai mare și normal că atunci discuțiile sunt altele. Dar pe mine mă interesează în general discuțiile din orașele ceva mai sarace, ceva mai mici, mergem în profunzime. Multă lume ne ceartă pentru rubrica „Vax populi” dar eu le spun că este o oglindă pusă în fața noastră. De acolo trebuie să plecăm să construim o țară. Nu de la Brașov, unde toată lumea se descurcă, nu de la București unde toată lumea are salarii decente spre mari. Trebuie să plecăm din orasele astea care sunt mâncate de sarăcie, de corupție, de tot felul de baroni. Asta încerc să fac. Și încerc să stau de vorbă cu oamenii, încerc să transmit mesajul ăsta că educația este foarte importantă și că trebuie să o facem toată viața.

-„Starea Nației” a fost la mai multe televiziuni. Ați întâmpinat probleme și ați fost nevoiți să migrați de la o televiziune la alta?
-Am avut dificultăți peste tot, dar aceste dificultăți ne-au ajutat foarte mult. Toate aceste piedici m-au condus practic pe mine la ideea că ar trebui să ne facem treaba noastră. Jucaria noastră, firma noastră care este o casă de producție și care are în pregătire mai multe producții decât „Starea Nației”. Vom avea multe surprize care vor aparea probabil din vară la mai multe televiziuni. Avem diferite proiecte, cu unele dintre ele ne propunem să ajungem la televiziuni și rețele din străinătate. Așa că tot răul e spre bine. Am vrut să nu mai putem fi șantajați de televiziuni. Cei din televiziune spun că au platoul, camerele, oamenii ș.a.m.d. Astea sunt niște rahaturi. Pentru oricine vrea să pornească o asemenea chestie, le spun foarte clar, porniți-o. Noi, vara trecută am rezolvat toate aceste probleme și nu mai putem fi șantajați. Cu o sută și ceva de mii de euro pe care îi vom pălati în următorii trei ani. Am făcut leasing-uri operaționale, tot felul de lucruri de astea, platim când e de plătit. Cu ce am mai avut și cu ce ne-au mai ajutat unii prieteni, am reușit să facem treaba asta și suntem total independenți. Mâine dacă ne închide ușa o televiziune și nu mai găsim loc în nici o televiziune noi suntem capabili, în acest moment, cu costuri minime, să transmitem pe internet și să avem o producție foarte în regulă.

-Ce ne puteți despre cărțile cu care ați venit?
-Sunt cărțile noastre, prima și a doua ( „Starea Nației cu Dragoș Pătraru” și „Unde nu-i cap, vai de popoare” – n.r.). Am venit cu ele pentru că eu sunt român de ăsta…nu-mi place să vin cu mâna goală. Dar în primul rând am venit cu cafea, un proiect de-al nostru de suflet. Este o pasiune a mea și a colegilor mei. Avem un prăjitor de cafea pe care l-am instalat în redacție, acolo lucrează prăjitorul, prăjim din ce în ce mai bine. Încercăm asta pentru că ce încasăm noi pe cafeaua „Starea Nației” îi ajutăm pe copii nației. Sunt niște copii care primesc burse lunare de la noi și sunt niște copii fantastici. Îi ducem pe la mare, pe la munte… Acum ne îngrijim de 10 copii. Trei dintre ei, trei fete, le-am adoptat cumva cu totul…Eu, familia mea, le-am adus la Ploiești pentru că nu puteau să supraviețuiască acolo unde stăteau, într-un canton CFR, undeva la Florești, într-o singură cameră. Era un dezastru acolo… Le-am închiriat un apartament aproape de unde stăm noi și le susținem. Îl mai avem pe Marian la Baia Mare care beneficiază de o bursă lunară de la noi, mai avem la Piatra Neamț… În general, în locurile în care merg eu, luăm și un astfel de caz. Acest lucru se va întâmpla și în Bacău cu sprijinul Federației Tinerilor din Bacău, urmând ca tinerii să identifice un astfel de caz. Noi încercăm să facem asta și cu „Școala Nației” care se va lansa în curând. Sperăm că va fi ceva frumos care să ajute și mai mulți copii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri