“Ne așteaptă vicisitudini ale căror urmări nefaste le vom resimți, cu toții, pe propria noastră piele. Sunt șanse mici ca cea mai săracă regiune din UE, Moldova, să cunoască bunăstarea pe termen scurt. Sunt, însă, șanse mari ca cea mai săracă regiune din UE (și județele ei) să devină și mai săracă, îngenuncheată de epidemie și de reculul economic care tocmai începe să-și arate colții, afectând iremediabil locuri de muncă, firme, antreprenori”, spune europarlamentarul Dragoș Benea.

Acesta spune că pe 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, lansa un apel la armistițiu tuturor actorilor politici locali, convins că în fața epidemiei trebuie să acționăm responsabil și că principalul obiectiv este combaterea Covid19, politica și mizele ei trecând în plan secund pentru o bună bucată de timp.

“Pe 𝟏𝟗 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, am cerut ca populația activă a Bacăului să fie susținută de primărie cu măsuri concrete, pledând pentru RESTRUCTURAREA/AJUSTAREA bugetelor din administrația locală, astfel încât investițiile și dezvoltarea să nu fie penalizate de consecințele epidemiei. Consiliul Județean Bacău definitivează o astfel de restructurare, iar principalele obiective de investiții ale județului vor avea finanțarea asigurată pentru că ele trebuie finalizate”, mai precizează europarlamentarul băcăuan.



Dragoș Benea spune că în viitorul apropiat, liderii organizațiilor județene ale principalelor partide parlamentare, precum și pe prefectul județului, vor fi invitați la o discuție aplicată pe restructurarea bugetului Consiliului Județean Bacău. Principalele obiective de investiții ale județului trebuie să aibă finanțarea asigurată, în continuare, astfel încât ele să fie finalizate.

“Coronavirusul e un test de chibzuință și maturitate pentru decidenții politici din administrație: acum se impune un „MOMENT ZERO”, o resetare administrativă bazată pe realism, nu pe populism, în care autoritățile publice să pună umărul la repornirea motoarelor economiei locale, prin investiții și dezvoltare. Fără asta, primarii și președinții de CJ vor deveni, peste câteva luni, simpli gestionari ai unei sărăcii generalizate din care comunele, orașele și municipiile vor ieși cu greu. DACĂ VOR IEȘI…

Avem posibilitatea ca, așezați la masa compromisului politic, să regândim filozofiile bugetare venind cu măsuri concrete în sprijinul întreprinzătorilor mici și mijlocii, pe taxele și impozitele cărora stau bugetele locale. Criza îi va afecta cât se poate de serios, iar asta se va traduce în resurse scăzute, în bugete locale mult diminuate, în lipsa unui viitor predictibil pentru mii de cetățeni ale căror locuri de muncă depind de acei întreprinzători. Nu cred că asta ne dorim, nici pentru Bacău, nici pentru Moldova!”, a mai precizat europarlamentarul Dragoș Benea.

Sunt sigur că vom trece peste cumpăna medicală a covid: prin disciplină și autocontrol, prin distanțare socială, respectând cu strictețe autoizolarea în propriile locuințe. Mult mai greu ne va fi să trecem peste cumpăna consecințelor economice generate de covid. Nu ne va da nimeni înapoi ceea ce epidemia a luat cu ea pentru totdeauna! Însă avem datoria să ne ridicăm la înălțimea exigențelor acestui moment istoric și să asumăm decizii care să preîntâmpine o deteriorare ireversibilă a comunităților și economiilor locale.
Dragoș Benea
europarlamentar

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"