8 mai 2024
ActualitateDragoș Benea: Am votat ca gazul și energia nucleară să fie considerate...

Dragoș Benea: Am votat ca gazul și energia nucleară să fie considerate sustenabile din punctul de vedere al mediului

“Într-un context tensionat, marcat de discuții aprinse, am votat – astăzi – în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, alături de toți colegii din delegația social-democrată, pentru propunerea Comisiei ca gazul și energia nucleară să fie considerate sustenabile din punctul de vedere al mediului, iar proiectele privind extinderea rețelelor de gaz sau construirea centralelor nucleare să poată primi finanțare din fonduri europene”, spune europarlamentarul Dragoș Benea.

De asemenea, acesta a votat – alături de aceiaşi colegi social-democrați – împotriva obiecției prin care se urmărea înlăturarea celor două domenii (gaz și nuclear) din taxonomia verde europeană, în care apar menționate ca „activități de tranziție”, fapt ce ar fi generat eliminarea de la finanțare a proiectelor din aceste domenii energetice.

Dragoș Benea spune că argumentele în sprijinul votului dat sunt multiple și crede că pragmatismul ar trebui să prevaleze mai ales acum când, pe fondul crizei energiei din Europa, se prefigurează una dintre cele mai dificile ierni din ultimele decenii.



“În România, avem comunități întregi care nu sunt alimentate cu gaz, neconectate la astfel de rețele de utilități esențiale pentru dezvoltarea durabilă a respectivelor așezări. Guvernarea de la București face eforturi considerabile să susțină astfel de proiecte de conectare, dovada cea mai bună fiind preluarea la finanțare din bugetul de stat a aplicațiilor care nu au mai prins finanțare prin POIM, din cauză că se terminaseră alocările pe acest program.

Fără apă, gaze și curent nu putem spera la dezvoltarea comunităților din mediul rural.

Mai mult, posibilitatea finanțării cu bani europeni a construcției de centrale nucleare înseamnă un pas hotărât în direcția asigurării independenței energetice, într-o perioadă complicată, marcată de consecințele războiului din Ucraina în care energia (mai ales combustibilii fosili) este folosită pe post de armă & pârghie de constrângere”, a mai spus europarlamentarul.

“Cu toții aspirăm la o lume mai curată, mai puțin poluată și la utilizarea, în masă, a energiei din surse regenerabile, non-poluante. Dar marile industrii din statele membre, precum și milioane de cetățeni din cuprinsul comunităților mai puțin dezvoltate ale UE, nu pot face acest salt peste noapte, trecând cu vederea sau neglijând lucruri importante – propria lor siguranță și a familiilor lor în timpul sezonului rece, de exemplu.

Atingerea ambițioaselor deziderate de mediu asumate la nivelul Uniunii Europene va dura, fără îndoială, ani buni (orizontul 2030-2035), în vreme ce cetățenii europeni vor simți pe pielea lor frigul peste câteva luni. Susțin protejarea mediului înconjurător, dar cred că atunci când ne aruncăm în partea cea mai adâncă a bazinului, în privința aspirațiilor noastre ecologiste, trebuie să fim realmente înotători excelenți: în caz contrar, există riscul să ne „înecăm” în chiar propriul nostru idealism”, a încheiat Dragoș Benea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri