27 aprilie 2024
ActualitateDonare de sânge pe bază de smartphone

Donare de sânge pe bază de smartphone

În Bacău se implementează un sistem-pilot care anunță pe telefon potențialii donatori atunci când este nevoie urgentă de sânge în spitale.

Semne bune anul are pentru Centrul de Transfuzii Bacău. Și asta pentru că, în ciuda scăderii unor indicatori, lucrurile sunt așezate pe un făgaș promițător. Cea mai grea problemă în anul recent încheiat a fost confruntarea cu virusul West Niles care a închis pentru o perioadă ușile centrului. Cu toate acestea, în 2018 s-au întâmplat lucruri bune, încheiate cu implementarea experimentală a unui soft de programare online care în momentul de față este funcțional.

Donorium, aplicație pentru programare online



O altă noutate absolută o constituie noua aplicație donorium. Aceasta se poate instala pe telefon și prin aceasta donatorii se pot programa online la ora și la data care doresc. Sistemul a fost implementat din luna decembrie în București și în județele Constanța, Prahova și Bacău, urmând ca după o perioadă de probă în care să se demonstreze utilitatea aplicației, să fie extins în toată țara.

Cei care folosesc această aplicație au prioritate în sala de donare, respectând practic programarea online. „Nu sunt foarte mulți cei care folosesc această aplicație pentru că lumea încă nu a aflat de ea. Aceasta însă, ne ajută foarte mult”, a declarat dr. Adriana Ghindă. „Donorium” poate fi downladat și instalat de pe aplicații, ca orice alt soft.

Aplicaţia Donorium conectează în timp real nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor şi facilitează comunicarea dintre donatori şi centre. Astfel, aplicația anunță potenţialii donatori când este nevoie de sânge în oraşul lor, reduce timpul de aşteptare pentru donatori şi crează un flux constant de donatori prin programarea la donare, direcționează donatorii către cel mai apropiat centru de transfuzii prin navigare GPS.

În același timp, aplicația promovează importanţa donării de sânge și informează cu privire la procesul de donare. Aplicația se poate descărca pentru iPhone și telefoanele cu Android din magazinele de aplicații.

Au început anul cu dreptul

Activitatea în 2019 a început cu dreptul pentru Centrul de Transfuzii Bacău, care în prima săptămână a avut 204 de donatori. Ieri, până la ora 11.00, în ciuda vremii neprielnice, 20 de persoane au trecut pragul centrului pentru a dona sânge. Rămânând în zona cifrelor și a statisticilor, trebuie subliniat faptul că, în anul 2018 la Centrul de Transfuzii Bacău s-au prezentat 8447 de donatori, cu 147 mai puțin față de anul 2017.

„Această scădere a fost cauzată de apariția virusului West Niles, dar am reușit să compensăm cu caravanele mobile din județ”, a declarat dr.Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău. Mai exact, în 2018 au fost efectuate 36 de caravane mobile de colectare față de 27, câte au fost în 2017. Cu toate acestea, centrul din Bacău stă destul de bine comparativ cu alte centre din țară care s-au plâns de scăderi mai mari. Îmbucurator este faptul că în 2018 s-au înregistrat 2418 de donatori inițiali, adică persoane care nu au mai donat niciodată. În același timp a crescut numărul donatorilor cu vârste între 18 și 20 de ani.

„Asta ne arata că tinerii se mobilizează și vin la donare, un rol important avându-l în acest sens câteva campanii derulate împreună cu organizații de tineret și nu numai, cum ar fi Bronx și Auchan”, a subliniat dr. Adriana Ghindă.

Deficit de personal

În ciuda acestor cifre și a lucrurilor îmbucuratoare, la Centrul de Transfuzii din Bacău nu toate sunt pe roze. Problema cea mai arzătoare este aceea a lipsei de personal. În momentul de față, Centrul de Transfuzii Bacău operează cu un biolog, un chimist, un medic de laborator, 11 asistente, un director și două persoane Tesa, personalul auxiliar pentru curățenie fiind asigurat printr-un serviciu externalizat. „Toate centrele din țară au această problemă. Noi suntem la o treime din necesar. Ar trebui, conform unei anexe din OG 1778 din 28 decembrie 2016, să avem 5,5 medici, 36 de asistente, etc”, a explicat șefa centrului băcăuan care a precizat că numarul angajaților se calculează după o formulă în funcție de colecta din anul precedent.

În ciuda vremurilor grele, a lipsei acute de fonduri, cei de la Centrul de Transfuzii Bacău au reușit să se ocupe și de infrastructură. Între lucrările efectuate, au fost schimbate tâmplăria și geamurile de pe casa scărilor, care datau din 1965, de când s-a construit clădirea, au fost mutate două laboratoare și amenajate complet, s-au făcut igienizări și s-a dat cu var. „E destul de greu să te descurci atunci când nu ai bani. Chiar dacă am avut ceva fonduri proprii, și acelea au trebuit folosite cu aprobare. Eu consider că am făcut câte ceva, lucruri care se impuneau. Mai sunt foarte multe de făcut, dar…”, a mai spus directoarea Ghindă.

Beneficiile donarii de sânge

„În primul rând, donatorii au un beneficiu pentru sănătate, maladiile transmisibile prin sânge fiind testate la fiecare donare. Odată pe an, donatorii pot beneficia de analize complete, au ziua respectivă liber de la locul de muncă, primesc șapte bonuri valorice de masă de 9,57 lei fiecare bon, precum și abonament gratuit pentru o lună pe o linie cu transportul comun, în luna următoare donarii.”
Dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri